A doua zi de Craciun prin Chateauneuf-du-Pape

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

Articol de Ioan T. Morar / morar.vinul.ro / Fotografii de David Morar

Un papa, inca un papa, un avocat si trei sute de producatori

IMG_6437Poate ca nu e un semn de mare inspiratie sa te duci in Chateauneuf-du-Pape a doua zi de Craciun, riscand sa dai peste o localitate inca adormita sau, de ce nu, mahmura. Si, totusi, vizita a meritat, chiar daca, la sosirea noastra, usor dupa pranz, nu era mai nimeni pe strada. Aveam sansa sa vedem aceasta comuna celebra pentru vinul sau in adevarata ei infatisare arhitectonica, netulburata de prezente omenesti care sa ne strice pozele!

Cu doi-trei kilometri inainte de a intra in comuna am intrat in AOC, adica in Zona Apelatiunii Controlate, iar asta era scris pe un semn mare si tantos, din tabla. Apoi a urmat indicatorul comunei si, pe drumul principal, dinspre Avignon, nu ai cum sa ratezi. Gasim destul de usor loc de parcare, undeva in spatele primariei. (In sudul Frantei majoritatea parcarilor sunt gratuite iarna. Vara se scot banii!). Apoi o luam la pas pe ceea ce pare strada principala. Ma asteptam sa fie inchis totul, dar, desi in Romania, a doua zi de Craciun e sarbatoare si e liber, aici lumea munceste. Cramele din zece in zece metri te imbie la o degustare, cu vinuri exclusive, direct de la proprietate. Cum eu sunt soferul, nu ne lasam prinsi in nicio mreaja. Intai plimbarea, documentarea, apoi, acasa, seara, vinul! Totul e legat tematic de papalitate: Restaurantul Magarul Papei, Restaurantul Bastonul Papei, strada Vechilor Papi si, chiar, Castelul Papei (a fost o data Neuf!), un monument pe care-l vizitam dupa ce urcam o panta destul de solicitanta pentru niste oameni proaspat iesiti din sarbatoare. Efortul merita, de sus se vede toata regiunea, podgorii intinse pana in zare, intr-o parte, si pana la Rhon, in cealalta parte, scaldate de un soare generos pentru decembrie. Cativa temerari, destul de rari, se incumeta si ei pana la ruina falnicului castel de odinioara, si-si fac poze.

Un pic de istorie scrisa cu rosu (sec)

IMG_6272Papa Clement V, de origine franceza, nu a vrut sa se instaleze la Roma, aflata in plin razboi civil, asa ca a incercat intai Bordeaux, dar nu i s-a parut interesant. Pana la urma a ajuns la Avignon, un teritoriu care apartinea Papalitatii. A pus sa se ridice, ca o resedinta secundara, un castel nou si Le Chateau Neuf du Pape i-a ramas numele. Urmasul lui, Papa Ioan al XXII-lea, aduce niste specialisti viticultori din Cahors si ii pune sa se ingrijeasca de vii, o sursa de bani pentru administratia pontificala. Cum pamantul era foarte bun, clima, si ea, foarte buna, oamenii din Cahors priceputi, nu avea cum sa iasa decat un vin foarte bun. In 1344, sub papa Clement al VI-lea s-au repertoriat podgoriile. Inocent al VI-lea a apreciat foarte tare vinul alb, cat si cel rosu, Urban al V-lea a pus sa se planteze si muscat. Si lui Clement al VII-lea ia placut mult, in special muscatul (care acum nu se mai produce). Vorbind de acordul cu mancarea, se vede ca vinul de aici merge bine cu Papa!

Cu cateva secole dupa sirul de papi, in anii 70 ai secolului XX, un tanar student la drept in Maryland, SUA, desfacea o sticla de Chateauneuf-du-Pape din 1967. Vinul l-a cucerit. Cum acel tanar se numea Robert Parker jr., devenit cel mai faimos critic de vin din lume, si cum amintirea acelui vin a contat, in fiecare an, celebrul degustator isi petrece o zi in zona si degusta, pentru a da note in sistemul inventat de el, peste o suta de sticle aduse de producatorii veniti, cum s-ar spune, cu basca-n mana si asteptand ca la un examen rezultatele. Robert Parker sustine ca degusta, anula, 10.000 de vinuri si ca le tine minte pe toate. Poate exagereaza, dar cum spuneam, primul Chateauneuf-du-Pape se pare ca l-a tinut minte si a promovat denumirea cu multa energie! Ca o mica informatie colaterala, Robert Parker si-a asigurat nasul si cerul gurii pentru un milion de dolari!

Grija pentru degustatori prea pasionati

IMG_6293Plecam dupa o dupa-amiaza relaxanta in Chateauneuf-du-Pape, cu o sticla aleasa aproape la intamplare dintr-un magazine de prezentare in care se desface vinul a 90 de viticultori, toti proprietari. Strazile s-au mai animat, e ceva lume care coboara in pivnite, a oprit intr-o o parcare un autocar cu nemti. Parca imi pare rau ca nu am intrat la o degustare, pentru ca aveam o solutie. Refugiul pentru degustatori! In 22 aprilie 1970 Lucien Diffonty primarul de atunci creeaza un refugiu pentru cei care au fost la degustari “prea bogate”! Aici, cei in cauza sunt asistati de “personal de specialitate”, ca sa-si revina la starea in care pot urca la volan. A, sa nu uit: locuitorilor din Chateauneuf-du-Pape li se spune Chateauneuvois, Chateauneuvoises sau Castel- Papaux, Castel-Papales (incerc sa adaptez in romana) satonovezi, satonoveze sau castelpaposi, castelpapoase.

O clasificare interioara in cadrul AOC Chateauneuf du Pape:

Vinuri robuste, optime pentru invechire lunga (tipice pentru aceasta categorie «Vieux Télégraphe», «Font de Michelle», «Chateau la Nerthe».Vinuri clasice, taninoase, se pot bea in cativa ani, la maturizarea deplina a vinului ( tipice «Chateau Rayas», «Domaines Mousset», «Domaine de Beaucastel», «Domaine de Beaurenard»).Vinuri elegante, cu un procentaj alcoolic moderat, cu taninuri mai usoare, care se pot bea si tinere, si invechite (tipice: «Chateau de la Gardine», «Clos de l’Oratoire des Papes», «Domaine de Nalys», «Chateau Maucoil» si «Cellier des Princes».

_ Ani considerati exceptionali: 2000, 2001, 2004, 2005, 2007, 2009
_ „Le Clos des Papes“, un Chateauneuf-du-Pape 2005, a fost declarat cel mai bun vin rosu din lume al anului 2008 de catre revista Wine Spectator
_ Sticlele sunt fie personalizate, in cazul unor producatori care vor sa se diferentieze si prin sticla, fie se foloseste o sticla comuna, La Mitrale, care are inscris in relief numele Chateauneuf-du-Pape si o figura stilizata a mitrei papale.
_ Aria acestui AOC aflat putin sub sub paralela 45 se intinde in podgoriile din cinci localitati in vecinate: Chateauneuf-du- Pape, Orange, Bédarrides, Sorgues si Courthézon
_ Apelatiunea dateaza din 1923 si este a doua recunoscuta in lume, dupa Saint-Emilion
_ Cele 13 soiuri de struguri: Grenache, Mourvedre, Syrah, Cinsault, Muscardin, Counoise, Clairette, Bourboulenc, Roussanne, Picpoul, Picardan, Vaccarase si Terret Noir.
_ Nu se produc soiuri pure.
_ Cupajele de vin rosu se bazeaza pe Grenache
_ Zona se bucura de 2.800 de ore cu soare pe an si 110 zile de vant (in principal Mistralul)
_ Sunt 300 de producatori AOC, din care 200 sunt proprietar de vie, restul negociatori, producatori care cumpara struguri etc.

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...