IB Cargo

«    »

Dezastru pe piata produselor aromatizate pe baza de vin

Comments Feed
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading ... Loading ...
Newsletter
AUTOR:
Publicat la data de: 04 Oct 2008
Rubrica: Articole si reportaje

Comunitatea Facebook - Vinul.ro

CITY BEST RESTAURANTS:

Recomandari:


Business Live - Prima revista live cu stiri si afaceri Romania - afla informatii despre piata vinului si ultimele evolutii | detalii...


Retetele Amelie - Mancaruri savuroase si delicatese pe care le poti gati in timpul liber - descopera retetele culinare ale pasionatilor | detalii...


Universitati si facultati - Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti pregateste viitorii specialisti oenologi | detalii...


Comanda acum!

Valentin Ceafalau

Peste 117.000 litri de vin si produse aromatizate pe baza de vin au fost retrasi de pe piata din cauza abaterilor calitative, de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), in urma unui control realizat in perioada 19-23 iunie. Actiunea de control s-a desfasurat la nivel national, urmarindu-se respectarea prevederilor legale la etichetarea si comercializarea vinurilor aromatizate, a bauturilor aromatizate pe baza de vin si a cocktail-urilor aromatizate din produse vitivinicole destinate consumului uman.

Controlul a verificat 352 agenti economici, constatandu-se abateri la 222 (63%). Au fost verificati peste 264 mii litri vinuri aromatizate, bauturi aromatizate pe baza de vin si cocktail-uri aromatizate din produse vitivinicole, aproximativ 117 mii litri (44%) din cantitatea controlata nerespectand prevederile legale in vigoare privind protectia consumatorilor. 43% din produsele comercializate nu ofereau consumatorilor informatiile obligatorii care sa permita alegerea sortimentului dorit. Agentii ANPC au controlat atat calitatea vinurilor cat si modul de etichetare al acestora.

“Au fost scoase de la vanzare vinurile aromatizate si produsele din vin care prezentau modificari ale parametrilor organoleptici, produsele cu data durabilitatii depasita, cele cu ingrediente interzise, precum si cele ale caror ambalare si etichetare erau neconforme cu legile in vogoare”, au declarat reprezentantii ANPC.
In urma deficientelor constatate, organele de control au dispus oprirea de la comercializare a vinurilor si produselor vitivinicole si sanctionarea comerciantilor si producatorilor. Suma amenzilor contraventionale aplicate pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor a fost de 48.800 RON, fiind date si 77 de avertismente.

Printre producatorii ale caror vinuri au fost gasite cu nereguli se numara: SC PRODVINALCO SRL Cluj-Napoca, SC ASTESE PRODUCTION SRL, DOMENIILE VITICOLE Husi, SC VINEXPORT SA Focsani, Vrancea, SC ALCOPROD SA, CASA DE VINURI ZORESTI SA Buzau, societati care s-au mai aflat pe listele ANPC cu ocazia altor controale.

Lista cu vinurile si produsele vitivinicole amendate de ANPC

1. Vinuri aromatizate ce prezentau modificări ale parametrilor organoleptici

Prezenţa particulelor \n suspensie şi sediment la baza ambalajului:
– bautura aromatizata pe baza de vin cu aroma de struguri „Muscat”, alb, 7% vol, produs si imbuteliat de SC VINEXPORT SA FOCSANI;
– bautura aromatizata pe baza de vin “Hangita” alb, 7% \n vol, produs si imbuteliat de SC VINEXPORT SA FOCSANI
Aspect tulbure cu aglomerari de particole in suspensie si sediment:
– bautura aromatizata pe baza de vin produsa de SC FABBER SRL CRAMELE PANCOTA Arad

2. Prezenta altor ingrediente decat cele prevazute in Ordinul nr. 145 / 270 /59 /2002:

Utilizarea de ingrediente interzise pentru grupa bauturilor aromatizate pe baza de vin:
– „Kamarad” (producator SC TRUST TRADE SRL Focsani Vrancea) – in lista ingredientelor figurand alcoolul etilic, desi adaosul acestuia nu este permis

3. Lipsa sau inscrierea eronată a denumirii sub care se vinde produsul:

– „Florio” producator SC PRODVINALCO SRL Cluj Napoca – lipsea denumirea sub care se vinde produsul, avand inscrisa doar denumirea comerciala;
– atribuirea eronată a denumirii de bautura aromatizata pe baza de vin produselor din gamele „Kamarad” şi „Evrika” (bautura pe baza de vin cu suc de visine si aroma de visine si ciocolata) producator SC TRUST TRADE SRL Focsani (produsele prezentau concentratia alcoolica de 21% vol., faţă de 14,5% vol).

– „cocktail pe baza de vin cu suc de capsuni, piersici, cirese – Angelli”, producator SC ASTESE PRODUCTION SRL Bucuresti, concentratia alcoolica declarată a produselor fiind de 8,5% fata de 7%);
– bautura aromatizată pe baza de vin „Fraguta”, producator DOMENIILE VITICOLE Husi, se comercializa, pe raza judetului Vaslui, sub denumirea de „vin”.

4. Inscrierea eronata a aditivilor in lista ingredientelor:

– bautura aromatizata pe baza de vin “Hangita” cu aroma de struguri Muscat, 7%alc., producator SC VINEXPORT SA Focsani Vrancea (nu avea inscrisa, in lista cuprinzand ingredientele, categoria aditivului „caramel”);
– bautura aromatizata pe baza de vin „Fraguta”, 7% vol alc., producator DOMENIILE VITICOLE Husi (nu avea inscrisa, in lista ingredientelor, categoria aditivului „acid citric” si denumirea indulcitorului utilizat);
– sortimentele Bitter si Florio „Crai” 20%, producator L.F TRADE SRL Focsani (nu aveau inscrise in lista ingredientelor categoria aditivului „acid citric”);
– lipsa listei ingredientelor s-a constatat la produsele „Floris Aperitiv Specialitate” 18% vol. alc si „Bitter Aperitiv” 22% vol. alc producator SC VINARIA SA Sibiu.

5. Inscrierea eronata a concentratiei alcoolice:

– aperitiv pe baza de vin cu suc de cirese „Cherry Garrone”, producator SC ROMANIAN DRINK SERVICE SRL Bucuresti (pe eticheta principala era inscris „17% alc. vol” iar pe contraeticheta era mentionat „16%”);
– bautura aromatizata pe baza de vin, import Moldova prezenta informatii neclare privind concentratia alcoolica (fiind inscrisa sub forma „alc. 9-11%” si „9-12%”);
– aperitivul pe baza de vin „Vox Maris” si „Florio lichior”, producator SC ALCOPROD SA Urziceni Ialomita, (prezenta pe eticheta o concentratie alcoolica de 16%±3% vol. alc, respectiv 18%±3% vol. alc.).

6. Inscrierea eronată a datei durabilitatii minimale pentru produsele cu concentratia alcoolica sub 10% vol alc

– bautura pe baza de vin cu aroma de struguri „Crasmarita din Buzau” 8% vol. alc, produsa si imbuteliata de CASA DE VINURI ZORESTI SA Buzau;
– bautura aromatizata pe baza de vin, producator DOMENIILE VITICOLE Husi

7. Lipsa inscrierii adresei producătorului / imbuteliatorului sau ale distribuitorului sau ale importatorului

– bitter „Campari” – 0,7L-, import Italia (importator SC CRISTALEX’94 SRL);
– vermut alb extrasec si vermut rosu dulce „Garrone” (producator SC ROMANIAN DRINK SERVICE SRL Bucuresti);
– „Cinzano Rosso” si „Cocktail Asti”, „Cinzano Vemouth”

8. Lipsa mentionarii lotului

– bitter „Senator”- 1L- (produs de SC PRODVINALCO SRL Cluj Napoca);
– bautura pe baza de vin cu aroma de struguri „Galbena Crasmaritei” (produsa si imbuteliata de SC CASA DE VINURI Zoresti, Buzau);
– bautura aromatizata pe baza de vin „Strugurel de Nicoresti” (producator SC VINTON SRL Galati)

9. Ilustrarea de fructe si/sau portiuni vegetale pe etichete, ambalaje de prezentare, desi fructele nu apar in denumirea sub care este vandut produsul si in lista cuprinzand ingredientele

– bautura aromatizata pe baza de vin cu suc de cirese „Cherry Garrone”, producator SC ROMANIAN DRINK SERVICE SRL Bucuresti (pe eticheta principala sunt desenate cirese, desi \n lista ingredintelor figurează doar arome);
– bautura aromatizata pe baza de vin cu aroma de piersici, producator SC KAROM DRINKS SRL Bucuresti (avea reprezentate pe etichete imagini de piersici desi, conform declaratiei de pe etichete, acest sortiment nu avea in compozitie suc, pulpa sau extract de piersici)

10. Lipsa informatiilor privind volumul produsului, lista ingredientelor, concentratia alcoolica

– produsele bitter „Campari” importate de SC CRISTALEX‘94 SRL Bucuresti





Tags: , , ,

Comenteaza articolul

Alte articole din Articole si reportaje

“Destinul” Murfatlar
“Vãd în salã pe cineva care nu râde: nu uitati, seriozitatea e ultimul refugiu în care se ascund mintile înguste!...

citeste tot »

“Bucatarul de aur” – concursul care regandeste traditia
Sfarsitul acestui an aduce inca o noutate in peisajul evenimentelor dedicate vinului si gastronomiei romanesti: concursul “Bucatarul de aur”. Organizat...

citeste tot »

Vinurile Catavencilor
Balul Academiei Catavencu, cel mai „cu dichis” eveniment anti-monden al Capitalei, a revarsat in paharele invitatilor din acest an Cabernet...

citeste tot »

Dosar Vrancea: Viticom Panciu. La tatal ministrului
SC Viticom SRL Panciu, care produce vinuri sub brandul „Grand Via“, se afla in proprietatea lui Vasile Nica, tatal fostului...

citeste tot »

Vom bea spumante de Cotnari
Recunosc ca, pe 6 octombrie, am participat la lansarea Primul Vin al anului de la Cotnari mai putin pentru evenimentul...

citeste tot »

Vinul romanesc, ambasador cultural la Varsovia
Articol de Sergiu Nedelea, presedinte Federatia Somelierilor din Romania Pe 5 mai, la Teatrul Collegium Nobilium din Varsovia, expertul in...

citeste tot »

Noutăți la vinurile Metro: Mătăsos, Ușurel și Răcoros
Valentin Ceafalau Reteaua Metro Cash&Carry, principalul jucator de pe piata de retail din Romania, a lansat la inceputul lunii martie,...

citeste tot »

Campania, lectie de cultura a vinului
Pozitionata la sud de Roma, Campania s-a numarat printre cele mai importante zone ale Italiei inca din timpul romanilor. Supravietuitoare...

citeste tot »

Dosar Moldova – Vini Com, cenaclul din Copou
In Dealul Copoului, deal sacru nu numai pentru ieseni, se face vin de sute de ani. Iar de ani buni,...

citeste tot »

Jurnal de enolog in Languedoc (III) (galerie foto)
Colega noastra, Otilia Chirita, a lasat pentru doua luni partea “poetica” a industriei vinului pentru partea practica, producerea vinului. Si...

citeste tot »

Recolta exceptionala 2007, cu adaosuri de zaharoza?
Valentin Ceafalau Toamna se numara bobocii, iar vitivinicultorii numara hectolitrii la hectar, sau gramele de zaharoza din must. Anul 2007,...

citeste tot »

Dosar Oltenia: Via lui Sandu
La prima vedere ai impresia ca se joaca de-a vinul, insa urmarindu-l atent se vede ca este pasionat de domeniu....

citeste tot »

Dezastru pe piata produselor aromatizate pe baza de vin
Valentin Ceafalau Peste 117.000 litri de vin si produse aromatizate pe baza de vin au fost retrasi de pe piata...

citeste tot »

Vinul la el acasa
Catalin PADURARU Vinexpert Considerat în majoritatea civilizatiilor europene ca o bautura nobila menit sa înlesneasca contactele umane, sa marcheze evenimente...

citeste tot »

Jurnalul importatorului de Cognac: Janneau, briliantul din Armagnac
Articol de Cesar Filip // Nu demult, anul trecut, a aparut in revista Vinul.Ro un articol despre armagnac. Eu unele...

citeste tot »

Manualul somelierului: Ce onoare, „Domnule Ministru“! Serviti-ma, va rog!
Articol de Marian Timofti / Presedinte OSR 2011 // Vinul atinge culmea valorii si importantei in momentul in care isi implineste functia...

citeste tot »

Cum se produce vinul spumant (ghid ilustrat)
Producerea vinului spumant reprezinta un proces complex, care necesita atat timp cat si implicare a fortei de munca in mai...

citeste tot »

Cauta vin dupa:
Cod de bare
(brand sau nume)

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Comunitatea Facebook - Vinul.ro

Ultimele posturi de pe bloguri

Turul ciclist al cramelor din Dealu Mare – 27 septembrie 2014  


Un Merlot mainstream de peste Dunare: Telish Merlot 2010


Rhea Viognier 2011 – Cramele Halewood


Aniversare cu degustare!


Aniversare cu degustare!


Turul biciclist al cramelor din Dealu Mare


Feteasca Regala, prietena pestelui


Feteasca Regala, prietena pestelui


Pinot Noir 2009 Domeniul Coroanei Segarcea


Amintiri despre un Pinot Noir


Parteneri vinul.ro
Calculator greutate ideala
GREUTATEA: kg
INALTIMEA: m (ex:1.65)
Limite de greutate: 40 - 150 kg
discutam despre vinuri oamenii si vinul articole despre vin top 10 vinuri
producatori vinuri restaurante magazine de vinuri lifestyle


Revista Connaisseur - Vinul.ro - Despre vin si stil de viata | Editia Online - Fondata de Cezar Ioan in anul 2002 | Astazi este 22 Oct 2014

Recomandari: Vinul.ro | Producatori-Vinuri.ro | Vinuri-Romanesti.ro | BusinessLive.ro - Curs valutar / Convertor valutar | Amelie.ro - Horoscop Zilnic / Felicitari online