Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

«    »

Dezastru pe piata produselor aromatizate pe baza de vin

Comments Feed
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading ... Loading ...
Newsletter
AUTOR:
Publicat la data de: 04 Oct 2008
Rubrica: Articole si reportaje

Comunitatea Facebook - Vinul.ro

CITY BEST RESTAURANTS:

Recomandari:


Business Live - Prima revista live cu stiri si afaceri Romania - afla informatii despre piata vinului si ultimele evolutii | detalii...


Retetele Amelie - Mancaruri savuroase si delicatese pe care le poti gati in timpul liber - descopera retetele culinare ale pasionatilor | detalii...


Universitati si facultati - Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti pregateste viitorii specialisti oenologi | detalii...


Comanda acum!

Valentin Ceafalau

Peste 117.000 litri de vin si produse aromatizate pe baza de vin au fost retrasi de pe piata din cauza abaterilor calitative, de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), in urma unui control realizat in perioada 19-23 iunie. Actiunea de control s-a desfasurat la nivel national, urmarindu-se respectarea prevederilor legale la etichetarea si comercializarea vinurilor aromatizate, a bauturilor aromatizate pe baza de vin si a cocktail-urilor aromatizate din produse vitivinicole destinate consumului uman.

Controlul a verificat 352 agenti economici, constatandu-se abateri la 222 (63%). Au fost verificati peste 264 mii litri vinuri aromatizate, bauturi aromatizate pe baza de vin si cocktail-uri aromatizate din produse vitivinicole, aproximativ 117 mii litri (44%) din cantitatea controlata nerespectand prevederile legale in vigoare privind protectia consumatorilor. 43% din produsele comercializate nu ofereau consumatorilor informatiile obligatorii care sa permita alegerea sortimentului dorit. Agentii ANPC au controlat atat calitatea vinurilor cat si modul de etichetare al acestora.

“Au fost scoase de la vanzare vinurile aromatizate si produsele din vin care prezentau modificari ale parametrilor organoleptici, produsele cu data durabilitatii depasita, cele cu ingrediente interzise, precum si cele ale caror ambalare si etichetare erau neconforme cu legile in vogoare”, au declarat reprezentantii ANPC.
In urma deficientelor constatate, organele de control au dispus oprirea de la comercializare a vinurilor si produselor vitivinicole si sanctionarea comerciantilor si producatorilor. Suma amenzilor contraventionale aplicate pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor a fost de 48.800 RON, fiind date si 77 de avertismente.

Printre producatorii ale caror vinuri au fost gasite cu nereguli se numara: SC PRODVINALCO SRL Cluj-Napoca, SC ASTESE PRODUCTION SRL, DOMENIILE VITICOLE Husi, SC VINEXPORT SA Focsani, Vrancea, SC ALCOPROD SA, CASA DE VINURI ZORESTI SA Buzau, societati care s-au mai aflat pe listele ANPC cu ocazia altor controale.

Lista cu vinurile si produsele vitivinicole amendate de ANPC

1. Vinuri aromatizate ce prezentau modificări ale parametrilor organoleptici

Prezenţa particulelor \n suspensie şi sediment la baza ambalajului:
- bautura aromatizata pe baza de vin cu aroma de struguri „Muscat”, alb, 7% vol, produs si imbuteliat de SC VINEXPORT SA FOCSANI;
- bautura aromatizata pe baza de vin “Hangita” alb, 7% \n vol, produs si imbuteliat de SC VINEXPORT SA FOCSANI
Aspect tulbure cu aglomerari de particole in suspensie si sediment:
- bautura aromatizata pe baza de vin produsa de SC FABBER SRL CRAMELE PANCOTA Arad

2. Prezenta altor ingrediente decat cele prevazute in Ordinul nr. 145 / 270 /59 /2002:

Utilizarea de ingrediente interzise pentru grupa bauturilor aromatizate pe baza de vin:
- „Kamarad” (producator SC TRUST TRADE SRL Focsani Vrancea) – in lista ingredientelor figurand alcoolul etilic, desi adaosul acestuia nu este permis

3. Lipsa sau inscrierea eronată a denumirii sub care se vinde produsul:

- „Florio” producator SC PRODVINALCO SRL Cluj Napoca – lipsea denumirea sub care se vinde produsul, avand inscrisa doar denumirea comerciala;
- atribuirea eronată a denumirii de bautura aromatizata pe baza de vin produselor din gamele „Kamarad” şi „Evrika” (bautura pe baza de vin cu suc de visine si aroma de visine si ciocolata) producator SC TRUST TRADE SRL Focsani (produsele prezentau concentratia alcoolica de 21% vol., faţă de 14,5% vol).

- „cocktail pe baza de vin cu suc de capsuni, piersici, cirese – Angelli”, producator SC ASTESE PRODUCTION SRL Bucuresti, concentratia alcoolica declarată a produselor fiind de 8,5% fata de 7%);
- bautura aromatizată pe baza de vin „Fraguta”, producator DOMENIILE VITICOLE Husi, se comercializa, pe raza judetului Vaslui, sub denumirea de „vin”.

4. Inscrierea eronata a aditivilor in lista ingredientelor:

- bautura aromatizata pe baza de vin “Hangita” cu aroma de struguri Muscat, 7%alc., producator SC VINEXPORT SA Focsani Vrancea (nu avea inscrisa, in lista cuprinzand ingredientele, categoria aditivului „caramel”);
- bautura aromatizata pe baza de vin „Fraguta”, 7% vol alc., producator DOMENIILE VITICOLE Husi (nu avea inscrisa, in lista ingredientelor, categoria aditivului „acid citric” si denumirea indulcitorului utilizat);
- sortimentele Bitter si Florio „Crai” 20%, producator L.F TRADE SRL Focsani (nu aveau inscrise in lista ingredientelor categoria aditivului „acid citric”);
- lipsa listei ingredientelor s-a constatat la produsele „Floris Aperitiv Specialitate” 18% vol. alc si „Bitter Aperitiv” 22% vol. alc producator SC VINARIA SA Sibiu.

5. Inscrierea eronata a concentratiei alcoolice:

- aperitiv pe baza de vin cu suc de cirese „Cherry Garrone”, producator SC ROMANIAN DRINK SERVICE SRL Bucuresti (pe eticheta principala era inscris „17% alc. vol” iar pe contraeticheta era mentionat „16%”);
- bautura aromatizata pe baza de vin, import Moldova prezenta informatii neclare privind concentratia alcoolica (fiind inscrisa sub forma „alc. 9-11%” si „9-12%”);
- aperitivul pe baza de vin „Vox Maris” si „Florio lichior”, producator SC ALCOPROD SA Urziceni Ialomita, (prezenta pe eticheta o concentratie alcoolica de 16%±3% vol. alc, respectiv 18%±3% vol. alc.).

6. Inscrierea eronată a datei durabilitatii minimale pentru produsele cu concentratia alcoolica sub 10% vol alc

- bautura pe baza de vin cu aroma de struguri „Crasmarita din Buzau” 8% vol. alc, produsa si imbuteliata de CASA DE VINURI ZORESTI SA Buzau;
- bautura aromatizata pe baza de vin, producator DOMENIILE VITICOLE Husi

7. Lipsa inscrierii adresei producătorului / imbuteliatorului sau ale distribuitorului sau ale importatorului

- bitter „Campari” – 0,7L-, import Italia (importator SC CRISTALEX’94 SRL);
- vermut alb extrasec si vermut rosu dulce „Garrone” (producator SC ROMANIAN DRINK SERVICE SRL Bucuresti);
- „Cinzano Rosso” si „Cocktail Asti”, „Cinzano Vemouth”

8. Lipsa mentionarii lotului

- bitter „Senator”- 1L- (produs de SC PRODVINALCO SRL Cluj Napoca);
- bautura pe baza de vin cu aroma de struguri „Galbena Crasmaritei” (produsa si imbuteliata de SC CASA DE VINURI Zoresti, Buzau);
- bautura aromatizata pe baza de vin „Strugurel de Nicoresti” (producator SC VINTON SRL Galati)

9. Ilustrarea de fructe si/sau portiuni vegetale pe etichete, ambalaje de prezentare, desi fructele nu apar in denumirea sub care este vandut produsul si in lista cuprinzand ingredientele

- bautura aromatizata pe baza de vin cu suc de cirese „Cherry Garrone”, producator SC ROMANIAN DRINK SERVICE SRL Bucuresti (pe eticheta principala sunt desenate cirese, desi \n lista ingredintelor figurează doar arome);
- bautura aromatizata pe baza de vin cu aroma de piersici, producator SC KAROM DRINKS SRL Bucuresti (avea reprezentate pe etichete imagini de piersici desi, conform declaratiei de pe etichete, acest sortiment nu avea in compozitie suc, pulpa sau extract de piersici)

10. Lipsa informatiilor privind volumul produsului, lista ingredientelor, concentratia alcoolica

- produsele bitter „Campari” importate de SC CRISTALEX‘94 SRL Bucuresti





Tags: , , ,

Comenteaza articolul

Alte articole din Articole si reportaje

Dopurile la control!
Text : Loreta Budin, Angers O echipa de cercetatori francezi a testat 8 tipuri de dopuri, destinate sticlelor cu Sauvignon...

citeste tot »

Jurnalul importatorului de Cognac: Voyer, cognacul inaripat
Articol de Cesar Filip // De multe ori lucrurile se schimba in ierarhia din Cognac. La cei mari, cu uzinele...

citeste tot »

Dosar Vrancea: Vrancea vinului pierdut
„Vrancea si dinozaurii“ s-ar fi putut numi articolul acesta sau, mai degraba, „Vrancea – lumea disparuta a vinului romanesc“. Si...

citeste tot »

Perle Taittinger la Bucuresti
Definitie a luxului si a elegantei, Taittinger se numara printre primele case producatoare din regiunea Champagne. Ceea ce o diferentiaza...

citeste tot »

Te fac un Prosecco mic?
Articol de Cosmin Tudoran / Intrebarea pare ciudata, mai ales pentru unul ca mine, care prefera o sticla intreaga, nu „unu’ mic“....

citeste tot »

Primele vinuri de la crama Vitis Metamorfosis
De anul acesta, Vitis Metamorfosis a devenit o crama de sine statatoare, depasind statutul de proiect asimilat companiei Halewood. Startul...

citeste tot »

ProWein 2013 – Romania deasupra tuturor! (galerie foto)
Nu mai exista nicio indoiala in privinta suprematiei mondiale a targului de vinuri ProWein. Expozitia organizata anual in centrul Messe...

citeste tot »

Valentele turistice ale vinului Avincis (galerie foto)
„Vinul, ca atractie turistica“ devine o sintagma din ce in ce mai interesanta pentru producatorii din Romania. Incepand cu vara...

citeste tot »

3 Hectare din „nisipuri nobile“, prima gama exclusiva a Diviziei Premium Murfatlar
Deja nu mai reprezinta o noutate pentru multi ca piata vinului din Romania se afla într-un continuu proces de crestere...

citeste tot »

Marci de legenda: Haut Brion, un standard de sase secole
Se banuieste, din suficiente motive arheologice si antropologice, ca vita-de-vie este cultivata si ingrijita in regiunea Bordeaux cel putin din...

citeste tot »

Verticala Cuvee Charlotte – istoria primului cupaj premium romanesc
Societatea Euro Romana de Vinuri de Exceptie a fost si va ramane una dintre cele mai importante surse de inspiratie...

citeste tot »

“Pretul corect”
Momentul achizitionarii unui vin poate deveni un cosmar, din cauza pretului acestuia. Pretul vinului poate fi un subiect tabu, desi...

citeste tot »

Gardienii aromelor – natura şi tehnologie
De cate ori n-ati deschis o sticla de vin cu defect de dop? Mai greu sau mai usor detectabil, in...

citeste tot »

Seara frantuzeasca cu Vinimondo
In seara de 26 iulie, restaurantul Negresco de pe strada Stavropoleos, din Centru Vechi al Bucurestiului, a gazduit o degustare...

citeste tot »

Drive-test in vie: T(o)uareg in Dobrogea
E mare. Bine, nu atat e mare incat sa ghicesc un zambet pe chipul lui Radu. Dar la asta ajungem...

citeste tot »

Premiile Vinul.ro, pe JancisRobinson.com
Claudia Pendred, bancher si colaboratoare a portalului jancisrobinson. com, a publicat recent un articol despre impresiile pe care i le-au...

citeste tot »

Domeniile Tohani – casa de vinuri in cautarea identitatii
Cezar Ioan In peisajul vinurilor romanesti putine case de vinuri se pot lauda cu o calitate a productiei fara compromis....

citeste tot »

Cauta vin dupa:
Cod de bare
(brand sau nume)

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Comunitatea Facebook - Vinul.ro

Parteneri vinul.ro
Calculator greutate ideala
GREUTATEA: kg
INALTIMEA: m (ex:1.65)
Limite de greutate: 40 - 150 kg
discutam despre vinuri oamenii si vinul articole despre vin top 10 vinuri
producatori vinuri restaurante magazine de vinuri lifestyle


Revista Connaisseur - Vinul.ro - Despre vin si stil de viata | Editia Online - Fondata de Cezar Ioan in anul 2002 | Astazi este 20 Apr 2014

Recomandari: Vinul.ro | Producatori-Vinuri.ro | Vinuri-Romanesti.ro | BusinessLive.ro - Curs valutar / Convertor valutar | Amelie.ro - Horoscop Zilnic / Felicitari online