Dezastru pe piata produselor aromatizate pe baza de vin

Valentin Ceafalau

Peste 117.000 litri de vin si produse aromatizate pe baza de vin au fost retrasi de pe piata din cauza abaterilor calitative, de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), in urma unui control realizat in perioada 19-23 iunie. Actiunea de control s-a desfasurat la nivel national, urmarindu-se respectarea prevederilor legale la etichetarea si comercializarea vinurilor aromatizate, a bauturilor aromatizate pe baza de vin si a cocktail-urilor aromatizate din produse vitivinicole destinate consumului uman.

Controlul a verificat 352 agenti economici, constatandu-se abateri la 222 (63%). Au fost verificati peste 264 mii litri vinuri aromatizate, bauturi aromatizate pe baza de vin si cocktail-uri aromatizate din produse vitivinicole, aproximativ 117 mii litri (44%) din cantitatea controlata nerespectand prevederile legale in vigoare privind protectia consumatorilor. 43% din produsele comercializate nu ofereau consumatorilor informatiile obligatorii care sa permita alegerea sortimentului dorit. Agentii ANPC au controlat atat calitatea vinurilor cat si modul de etichetare al acestora.

„Au fost scoase de la vanzare vinurile aromatizate si produsele din vin care prezentau modificari ale parametrilor organoleptici, produsele cu data durabilitatii depasita, cele cu ingrediente interzise, precum si cele ale caror ambalare si etichetare erau neconforme cu legile in vogoare”, au declarat reprezentantii ANPC.
In urma deficientelor constatate, organele de control au dispus oprirea de la comercializare a vinurilor si produselor vitivinicole si sanctionarea comerciantilor si producatorilor. Suma amenzilor contraventionale aplicate pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor a fost de 48.800 RON, fiind date si 77 de avertismente.

Printre producatorii ale caror vinuri au fost gasite cu nereguli se numara: SC PRODVINALCO SRL Cluj-Napoca, SC ASTESE PRODUCTION SRL, DOMENIILE VITICOLE Husi, SC VINEXPORT SA Focsani, Vrancea, SC ALCOPROD SA, CASA DE VINURI ZORESTI SA Buzau, societati care s-au mai aflat pe listele ANPC cu ocazia altor controale.

Lista cu vinurile si produsele vitivinicole amendate de ANPC

1. Vinuri aromatizate ce prezentau modificări ale parametrilor organoleptici

Prezenţa particulelor \n suspensie şi sediment la baza ambalajului:
– bautura aromatizata pe baza de vin cu aroma de struguri „Muscat”, alb, 7% vol, produs si imbuteliat de SC VINEXPORT SA FOCSANI;
– bautura aromatizata pe baza de vin „Hangita” alb, 7% \n vol, produs si imbuteliat de SC VINEXPORT SA FOCSANI
Aspect tulbure cu aglomerari de particole in suspensie si sediment:
– bautura aromatizata pe baza de vin produsa de SC FABBER SRL CRAMELE PANCOTA Arad

2. Prezenta altor ingrediente decat cele prevazute in Ordinul nr. 145 / 270 /59 /2002:

Utilizarea de ingrediente interzise pentru grupa bauturilor aromatizate pe baza de vin:
– „Kamarad” (producator SC TRUST TRADE SRL Focsani Vrancea) – in lista ingredientelor figurand alcoolul etilic, desi adaosul acestuia nu este permis

3. Lipsa sau inscrierea eronată a denumirii sub care se vinde produsul:

– „Florio” producator SC PRODVINALCO SRL Cluj Napoca – lipsea denumirea sub care se vinde produsul, avand inscrisa doar denumirea comerciala;
– atribuirea eronată a denumirii de bautura aromatizata pe baza de vin produselor din gamele „Kamarad” şi „Evrika” (bautura pe baza de vin cu suc de visine si aroma de visine si ciocolata) producator SC TRUST TRADE SRL Focsani (produsele prezentau concentratia alcoolica de 21% vol., faţă de 14,5% vol).

– „cocktail pe baza de vin cu suc de capsuni, piersici, cirese – Angelli”, producator SC ASTESE PRODUCTION SRL Bucuresti, concentratia alcoolica declarată a produselor fiind de 8,5% fata de 7%);
– bautura aromatizată pe baza de vin „Fraguta”, producator DOMENIILE VITICOLE Husi, se comercializa, pe raza judetului Vaslui, sub denumirea de „vin”.

4. Inscrierea eronata a aditivilor in lista ingredientelor:

– bautura aromatizata pe baza de vin „Hangita” cu aroma de struguri Muscat, 7%alc., producator SC VINEXPORT SA Focsani Vrancea (nu avea inscrisa, in lista cuprinzand ingredientele, categoria aditivului „caramel”);
– bautura aromatizata pe baza de vin „Fraguta”, 7% vol alc., producator DOMENIILE VITICOLE Husi (nu avea inscrisa, in lista ingredientelor, categoria aditivului „acid citric” si denumirea indulcitorului utilizat);
– sortimentele Bitter si Florio „Crai” 20%, producator L.F TRADE SRL Focsani (nu aveau inscrise in lista ingredientelor categoria aditivului „acid citric”);
– lipsa listei ingredientelor s-a constatat la produsele „Floris Aperitiv Specialitate” 18% vol. alc si „Bitter Aperitiv” 22% vol. alc producator SC VINARIA SA Sibiu.

5. Inscrierea eronata a concentratiei alcoolice:

– aperitiv pe baza de vin cu suc de cirese „Cherry Garrone”, producator SC ROMANIAN DRINK SERVICE SRL Bucuresti (pe eticheta principala era inscris „17% alc. vol” iar pe contraeticheta era mentionat „16%”);
– bautura aromatizata pe baza de vin, import Moldova prezenta informatii neclare privind concentratia alcoolica (fiind inscrisa sub forma „alc. 9-11%” si „9-12%”);
– aperitivul pe baza de vin „Vox Maris” si „Florio lichior”, producator SC ALCOPROD SA Urziceni Ialomita, (prezenta pe eticheta o concentratie alcoolica de 16%±3% vol. alc, respectiv 18%±3% vol. alc.).

6. Inscrierea eronată a datei durabilitatii minimale pentru produsele cu concentratia alcoolica sub 10% vol alc

– bautura pe baza de vin cu aroma de struguri „Crasmarita din Buzau” 8% vol. alc, produsa si imbuteliata de CASA DE VINURI ZORESTI SA Buzau;
– bautura aromatizata pe baza de vin, producator DOMENIILE VITICOLE Husi

7. Lipsa inscrierii adresei producătorului / imbuteliatorului sau ale distribuitorului sau ale importatorului

– bitter „Campari” – 0,7L-, import Italia (importator SC CRISTALEX’94 SRL);
– vermut alb extrasec si vermut rosu dulce „Garrone” (producator SC ROMANIAN DRINK SERVICE SRL Bucuresti);
– „Cinzano Rosso” si „Cocktail Asti”, „Cinzano Vemouth”

8. Lipsa mentionarii lotului

– bitter „Senator”- 1L- (produs de SC PRODVINALCO SRL Cluj Napoca);
– bautura pe baza de vin cu aroma de struguri „Galbena Crasmaritei” (produsa si imbuteliata de SC CASA DE VINURI Zoresti, Buzau);
– bautura aromatizata pe baza de vin „Strugurel de Nicoresti” (producator SC VINTON SRL Galati)

9. Ilustrarea de fructe si/sau portiuni vegetale pe etichete, ambalaje de prezentare, desi fructele nu apar in denumirea sub care este vandut produsul si in lista cuprinzand ingredientele

– bautura aromatizata pe baza de vin cu suc de cirese „Cherry Garrone”, producator SC ROMANIAN DRINK SERVICE SRL Bucuresti (pe eticheta principala sunt desenate cirese, desi \n lista ingredintelor figurează doar arome);
– bautura aromatizata pe baza de vin cu aroma de piersici, producator SC KAROM DRINKS SRL Bucuresti (avea reprezentate pe etichete imagini de piersici desi, conform declaratiei de pe etichete, acest sortiment nu avea in compozitie suc, pulpa sau extract de piersici)

10. Lipsa informatiilor privind volumul produsului, lista ingredientelor, concentratia alcoolica

– produsele bitter „Campari” importate de SC CRISTALEX‘94 SRL Bucuresti

Cum ti se pare?