Aparitii premium in 2013

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

Comparativ cu anul 2012, anul pe care tocmai il incheiem nu a fost la fel de activ din punctul de vedere al noutatilor, dar asta nu inseamna ca nu am avut parte de vinuri bune si foarte bune. Categoria de pret vizata de noile aparitii a fost cea premium si super-premium. Un lucru important legat de aparitiile din 2013 este faptul ca acestea au confirmat asteptarile si nivelul de calitate impus de recoltele anterioare, dar si de renumele producatorilor.

Aurelia Visinescu / Domeniile Sahateni

aurelia visinescu Acest producator si-a lansat la inceputul anului 2013 noile recolte din portofoliu, dintre care merita sa fie amintite Chardonnay Anima 2012, Merlot Anima 2009, dar si noutatea Syrah Anima 2011, vinurile aratand un foarte bun potential evolutiv, expresie aromatica puternica si complexa si structura bine inchegata. Este foarte interesant faptul ca toate au un aport alcoolic consistent, insa aceasta componenta este foarte bine imbracata si dirijata in asa fel incat sa sprijine si sa puna in valoare complexul gustativ.

Davino

davino Pe langa reinnoirea garniturilor din recoltele mai vechi, Davino a lansat anul acesta si o noua gama, Iacob, formata deocamdata din doua vinuri, un cupaj de Cabernet Sauvignon/Feteasca neagra 2010, plin, dens si foarte prezent, si un cupaj alb de Sauvignon Blanc si Feteasca Alba, impresionant prin aciditate si mineralitate. Noile recolte pentru etichetele mai vechi lansate de Davino au demonstrat inca o data ca pozitia acestei crame in piata vinului nu este una intamplatoare. Vinurile albe Davino, mai ales Feteasca Alba Alba Valahica 2012 si Sauvignonul Blanc Édition Limitée 2012, prezinta atat urmele anului de recolta, unul considerat de multi exceptional, cat si rezultatele „reglajelor fine“ facute de Bogdan Costachescu, in urma anilor de experimente asidue. Anul acesta, la rosii, Davino a adus pe piata recolta 2010, atat pentru vinul „icon” Flamboyant (puternic, sobru si energic, reuseste sa se impuna is cialis time release si sa domine prin aromele electrizante si complexe), cat si pentru Domaine Ceptura Rouge (cu un plus aromatic, comparativ cu 2009, fiind in acelasi timp catifelat si sobru).

SERVE

Cuvee Charlotte 2010 Atentia pentru detaliu a celor de la SERVE s-a reflectat in calitatea vinurilor lansate in 2013. Vinurile SERVE urmaresc aceeasi linie care a consacrat crama, fiind elegante, cu o complexitate de invidiat si o mineralitate ce se face simtita atat olfactiv, cat si gustativ. Noutatile SERVE din 2013: Riesling de Rhin Vinul Cavalerului 2012, Terra Romana Sauvignon Blanc + Feteasca Alba 2012 (profunzime si amplitudine), Rosé Vinul Cavalerului 2012 (prietenos si lejer, cu fruct bine reprezentat), Rosé Terra Romana 2012 (elegant si complex, dar in acelasi timp foarte atragator), Millenium Rosu Terra Romana 2011 (un cupaj catifelat, rotund si concentrat) si Feteasca Neagra Terra Romana 2011, Cuvée Amaury 2011, Cuvée Charlotte 2010 (un vin puternic, cu personalitate puternica si un bun potential).

M1.Crama Atelier

Băbească neagră Arezan 2012 Cea mai mare surpriza din 2012, a fost „obligata” ca anul acesta sa vina cu vinuri care sa se ridice la nivelul primelor lansate. Iar noile vinuri, lansate in doua episoade (albele si rosé-urile in primavara, rosiile, toamna) au aratat ca proiectul M1.Crama Atelier este unul cat se poate de serios. Vinurile Feteasca Neagra rosé Arezan 2012, Sauvignon Blanc Leat 6500, Chardonnay 2011 Leat 6500, Fatum Pinot Noir rosé 2012 si Muscatul Ottonel Amprenta 2012 reusesc sa transmita, pe langa buna expresie calitativa a solului si a locului, si o impresionanta amprenta aromatica si structurala. Despre noile vinuri rosii lansate in toamna 2013 (Babeasca neagra Arezan 2012, Feteasca Neagra Arezan 2011 si Pinot Noir Leat 6500) se poate spune ca sunt vinuri interesante, cu personalitate si taninuri coapte, echilibrate de o buna aciditate. Aromatic, toate trei vinurile au o caracteristica comuna, care trimite catre stilul Lumii Noi, influenta lemnului asupra vinului resimtindu-se in tonuri de rom, vanilie si ciocolata. http://sildenafilgeneric-bestrx.com/ Babeasca Neagra Arezan, care este o demonstratie elocventa a faptului ca acest soi merita sa fie luat mai in serios atat de catre consumatori, cat si de producatori.

Bauer.

bauer Oliver Bauer, enologul al carui nume este „confundat” deseori cu cel al producatorului Prince Stirbey – o crama cu foarte multi fani in randul pasionatilor, a hotarat ca anul acesta sa prezinte pietei propriile vinuri, Bauer. (Punct). A facut-o atat pentru ca iubeste vinul, dar mai ales pentru ca vrea sa propuna pietei romanesti si stiluri mai diferite fata de gusturile cu care este obisnuita majoritatea romanilor, „vinuri pure, autentice”. Primele vinuri lansate, trei albe – un Sauvignonasse 2012, un Sauvignon Blanc 2012, ambele seci, si o Cramposie Selectionata 2012, vinificata in demidulce – au un caracter unic si dau dovada de o sinceritate debordanta, ducand naturalul pana la nivelul „enervant de perfect”. Toate au o aciditate precisa si arome prietenoase si ample, fiind foarte bine structurate.

Avincis

avincis Cuvee Amelie 2012 Enologul francez al cramei Avincis, Ghislain Moritz, in putinii ani petrecuti pe Dealul Dobrusa, pare ca a identificat cateva metode interesante de a reflecta specificul locului in vinurile lansate. O abordare total diferita de ceea ce stiam pana acum, al carei scop este acela de a canaliza si imbraca aciditatea si mineralitatea specifice Dragasaniului, in asa fel incat vinurile sa castige in complexitate odata cu trecerea timpului. Noile vinuri Avincis, fie ca vorbim despre Rosé Avincis 2013, Feteasca Regala si Pinot Gris Avincis 2012 sau Cuvée Amélie 2012, impresioneaza cheap india cialis prin caracterul floral, puternic aromat, cu o personalitate exotica si o exprimare concentrata si foarte catifelata. De asemenea, anul acesta, Ghislain Moritz – dupa cum era de asteptat tinand cont de experienta castigata in Burgundia, a venit si cu un Pinot Noir, o foarte buna expresie a definitiei sub care este cunoscut acest soi la nivel international.

Castel Vinum

0490-rubin-villa-vinea-selection-gallery-1-973x1395 Si producatorul din Tarnave s-a numarat printre cei care au propus pietei noutati interesante. Prima dintre ele a fost Zweigelt-ul Rosé, un vin insolit atat prin soiul din care a fost produs, cat si prin modul sau de exprimare. A urmat mai apoi cupajul Villa Vinea Smarald – Feteasca Alba, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel si Riesling de Rin, creatie de consum mai rapid, in comparatie cu celalalt cupaj al cramei Diamant – vin care a fost gandit sa evolueze la sticla, dar la fel de intere sant si de placut. Tot in premiera, Castel Vinum a lansat si un Riesling de Rin, produs dintr-o vie ajunsa la al saptelea an de viata, un soi prezentat in gamele Premium si Selection. De fapt, ambele game au fost reinnoite cu recoltele noi de Kerner, Feteasca Regala, Sauvignon Blanc sau Gewuztraminer, vinuri cu o aciditate crocanta, mineralitate si amprenta aromatica incantatoare.

Cramele Halewood

halewood Acest producator a prezentat la mijlocul lunii septembrie o intreaga gama de vinuri ce se poate incadra fara nici un fel de retinere in definitia de experimental. Vazute ca o extensie a gamei formate pana acum din Hyperion, Feteasca Neagra si Cabernet Sauvignon, Kronos Pinot Noir, Theia Chardonnay si Rhea Viognier, vinurile lansate in 2013 – Neptunus Shiraz 2011, Feteasca Neaga Hyperion Adrian Vineyard 2010 si Cabernet Sauvignon Hyperion Chairman’s Reserve 2008 – reflecta atentia pentru detaliu a vinificatorului si dorinta producatorului de a arata pietei si altceva. Foarte promitatoare sunt Viognier Rhea 2011 si Shiraz Neptunus 2011, surprinzator prin tipicitatea si amplitudinea de care da dovada, cu un foarte bun potential de invechire.

Agricola Stirbey

agricola stirbey Noutatile prezentate in 2013 de Agricola Stirbey merg pe acea linie dictata de Oliver Bauer: precizie, intensitate, esenta. Aceste caracteristici se regasesc in toate vinurile cramei, plecand de la cele albe (Cramposie Prince Stirbey 2012, Spumant Prince Stirbey 2010, Tamaioasa Romaneasca Prince Stirbey 2012, Feteasca Regala Rezerva 2011), in care se reflecta atat caracteristicile soiurilor, cat si influenta vinificatorului, pana la cele rosé si rosii (Rosé Prince Stirbey 2011, Merlot 2009, Cabernet Sauvignon 2009, Novac 2007 sau Merlot 2006), vinuri ce etaleaza o personalitate interesanta, cu o evolutie gustativa progresiva. Un vin foarte bine lucrat de la aceasta crama este si Tamaioasa Romaneasca 2011 dulce, in care aciditatea vegetala joaca rolul principal alaturi de restul de zahar. Spre sfarsitul anului, Agricola Stirbey a propus si un cupaj de Novac si Negru de Dragasani, care nu intamplator poarta eticheta de Cuvée Genius Loci 2011, fiind un bun ambasador al zonei din care provine: suplu, dar foarte ferm in exprimare, cu o mineralitate intensa si o aciditate bine echilibrata de taninurile pregnante.

Crama Oprisor

crama oprisor Oprisorul a venit in 2013 cu foarte multe noutati, printre cele mai „aplaudate” vinuri numarandu-se Rosé Caloian 2012 (un vin serios, echilibrat, cu greutate), Merlot La Cetate 2010 (prietenos, cu lemn foarte bine integrat), Cabernet Sauvignon La Cetate 2010 (vegetal-tonic, cu taninuri coapte), Dragaica Rosie 2011 (un vin elegant, cu bun sildenafil citrate over the counter potential), Nenumita 2009 sau Passarowitz 2009 (unul dintre marile vinuri rosii romanesti). Insa de departe cele mai cautate, degustate si comentate au fost vinurile Cabernet Oprisor „Eticheta Rosie” 2011 si primul vin al colectiei ISPITA, I – Iluminare, doua vinuri despre care cu siguranta se va mai vorbi si peste cativa ani. Si pentru ca este un producator pentru care reusita „se ascunde in detalii”, Crama Oprisor a propus in 2013 si o gama de vinuri dulci – Pinot Noir Detaliu 2011 si Chardonnay Detaliu 2012, intense si catifelate, cu o concentrare aromatica buna.

WineRo

winero WineRo a lansat anul acesta trei game intregi (Alira, Grand Vin si Lauri), fiecare cu adresabilitate diferita din punctul de vedere al segmentului de pret. Vinurile din gama Alira si cele din Lauri reusesc sa vina cu semnatura enologului-consultant Marc Dworkin, dar si cu un raport calitate-pret satisfacator. Tot ca vinuri de autor se prezinta si etichetele din colectia Alira Grand Vin, insa, mai presus de acest aspect, acestea se recomanda ca fiind primul examen de maturitate absolvit de producatorul WineRo: au o amploare aromatica impresionanta, concentrare, senzatii dominante glicerice ce contribuie la textura catifelata si o coloana vertebrala foarte stabila, data de aportul alcoolic si de taninuri. Articol aparut in revista Vinul.Ro / nr. 68, decembrie 2013

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...