Asocierea Vinarte-Neptunus a bifat inca o reusita – galerie foto

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

a7

Sergio Faleschini, presedintele Vinarte, este un mare amator de gastronomie. Iar cand a descoperit talentul lui Daniel Anca, actionar si chef al Ristorante Neptunus (Piata Sf. Stefan nr 6), a devenit un client fidel. Ba, nu de putine ori, a organizat la Neptunus evenimente de promovare a vinurilor Vinarte. Asa a fost si joi, 6 februarie, cand cativa apropiati ai producatorului au fost invitati la o degustare de vinuri din portofoliul Vinarte, vinuri care au fost asociate cu cateva preparate gandite de Daniel Anca. Evenimentul a reprezentat, insa, si o lansare neoficiala a Terase Danubiene Rose 2013, un cupaj in care, pe langa Pinot Noir-ul majoritar, se mai regasesc Cabernet Sauvignon, Feteasca neagra si Merlot. Un vin care, desi afectat inca de stresul imbutelierii, s-a prezentat foarte bine la vizionare, fiind decretat cel mai bun rose de la Vinarte al ultimilor ani. Nas fructat, dominat de capsune si cirese, brazdat de fine note vegetale si un gust amplu, potentat de zaharul rezidual (5 gr) bine strunit de aciditatea crocanta, un gust in care citricele dulci-amarui detin controlul. Vinul merge bine si de unul singur, insa cand a fost asociat cu preparatul casei, Fasole cu creveti, a fost si mai apreciat. Acum, in ceea ce priveste asocierea, nu stim daca a obtinut chiar primul loc, pentru ca dupa spumantul din deschidere, Cuvee d’Oro, care, desi dateaza din 2008, e surprinzator de tanar, amfitrionii au oferit o „pereche” considerata a fi o favorita la titlul olimpic pe orice meridian, mai precis foie gras cu dulceata de struguri si Sirena Dunarii 2001. Daca cele doua combinatii de mai sus au strans laurii, aplauze a cules si asocierea dintre Medalion de vitel si Nedeea 2011, cupajul rosu din trei soiuri romanesti – Feteasca Neagra, Negru de Dragasani si Novac – dovedind ca evolutia in sticla i-a priit, fiind deja mult mai echilibrat si mai compact decat in momentul prezentarii. Cu alte cuvinte, sa ne asteptam sa vedem si urmatoarele editii ale vinului.

Cu prea multa lamaie in compozitie, tartinele cu anchois au lasat in planul doi un vin care are nevoie mai degraba de un peste alb la gratar, cu un strop de ulei de masline extravirgin, pentru a se exprima la adevarata valoare. Chiar daca editia din 2012 a Cuvee d’Excellence Riesling pare mai corpolenta decat predecesoarele, poate si datorita unui aport de lemn mai evident. La fel au stat lucrurile si la ultima asociere, unde Pasteria Napoletana a luat fata demisecului din Tamaioasa romaneasca, care ar fi trebuit sa fie 2013, dar a fost cu un an mai batran. Din cauza unor intarzieri la imbuteliere. Dar, la ora la care cititi aceste randuri, vinul din ultima recolta este deja pe piata.

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...