Smart Drinks

«    »

Averesti, de la Aligote la Zghihara

Comments Feed
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading ... Loading ...
Newsletter
AUTOR:
Publicat la data de: 29 Jul 2013
Rubrica: Articole si reportaje

Comunitatea Facebook - Vinul.ro

CITY BEST RESTAURANTS:

Recomandari:


Business Live - Prima revista live cu stiri si afaceri Romania - afla informatii despre piata vinului si ultimele evolutii | detalii...


Retetele Amelie - Mancaruri savuroase si delicatese pe care le poti gati in timpul liber - descopera retetele culinare ale pasionatilor | detalii...


Universitati si facultati - Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti pregateste viitorii specialisti oenologi | detalii...


Comanda acum!

OLYMPUS DIGITAL CAMERALa Averesti se face vin de sute de ani. Insa Vinicola Averesti este unul dintre cei mai noi producatori din Moldova. Infiintata in anul 2000, ca urmare a impartirii prin divizare a fostului IAS, societatea n-a inceput sa creasca decat abia cinci ani mai tarziu, cand a fost preluata de Constantin Dulute. Un actionar hotarat si un enolog inspirat, Claudiu Cretu, au facut ca, in numai 8 ani, despre Vinicola Averesti sa se auda numai lucruri bune. Echipa Vinul.Ro facuse deja o vizita in zona care da cea mai mare aciditate vinurilor din intreaga Romanie, insa de atunci au trecut doi ani. Doi ani in care producatorul a crescut cat altii in zece. Atat ca investitii, cat si, mai ales, calitativ. Iar vinurile Colectiei Premium din recolta 2012 stau marturie. Un motiv suficient ca sa mai strabatem o data cei 400 de kilometri care despart redactia noastra de crama cea noua de la Averesti. Acolo unde Claudiu Cretu ne-a vorbit despre realizari, dar si despre proiectele de viitor ale societatii.

2012, un an special

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUn an secetos precum precedentul, care a creat mari probleme multor producatori, a fost o adevarata mana cereasca pentru Averesti. Pentru ca, acolo unde normal aciditatea totala a vinurilor ajunge constant pe la 9 (si mai si depaseste aceasta cota), anul 2012 a adus valori mai „umane”, ce nu au mai trecut de 7, 5. Iar vinurile n-au avut decat de castigat, mai ales in echilibru. Dar anul nu a fost totul. Experienta de 21 de ani in vinuri de Averesti a lui Claudiu Cretu si-a spus si ea cuvantul. Mai ales ca, in 2012, crama functiona la parametri maximi. Un alt amanunt de care trebuie tinut cont este si specializarea pe care enologul de la Averesti a facut-o acum 20 de ani in Franta. „Am fost Cote de Nuits si acolo am vazut ce inseamna cu adevarat Aligote. Ma bucur ca, incet, incet, al nostru se apropie de cel de acolo”, povesteste Cretu. Toate aceste amanunte conteaza. Pentru ca, in tancuri diferite, vinurile se prezinta diferit. Am sesizat, in doua versiuni de Aligote, note de autoliza, specifice spumantelor. „Aici am lucrat putin mai elaborat, am facut batonaj, fermentare pe drojdii fine. Sunt special dorite aceste note. Si nu numai pentru, in viitor, ne vom apuca si de productia de spumante, ci pentru ca Aligoteul, ca soi, poate oferi niste vinuri cu totul si cu totul speciale”, ne destainuie enologul de la Averesti Tot 2012 a reprezentat si startul distributiei la un nivel superior. Daca pana atunci vinurile Averestiului erau cautate doar pe plan local, din decembrie 2012 acestea pot fi gasite in toata Moldova, dar si in Bucuresti si in Constanta. 2013, anul noilor soiuri Vinicola Averesti are in proprietate 550 de hectare. Pana acum, insa, doar 230 de hectare au produs struguri, celelalte fiind prinse in procesul de reconversie. Asa ca, de voie, de nevoie, Claudiu Cretu a facut vin doar din soiurile existente in via batrana, adica Aligote, Feteasca alba si regala si Zghihara de Husi. Din toamna acestui an, la Averesti vor aparea si alte vinuri. Pentru ca primele 70 de hectare cu vie noua vor intra pe rod. Iar pana la finalul anului 2015 in portofoliul producatorului vor aparea vinuri produse din Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Rhein Riesling, Chardonnay, Tamaioasa romaneasca, Busuioaca de Bohotin, Traminer roz, dar si rosii, din Feteasca neagra, Merlot si Cabernet Sauvignon. Pana atunci, insa, Claudiu Cretu promite sa fie gata si cea de-a doua linie de vinificare, dedicata soiurilor semiaromate si aromate. Cu presa speciala, tancuri de diferite capacitati si tot ce mai este necesar.

Proiecte ambitioase

OLYMPUS DIGITAL CAMERACum spuneam mai sus, unul dintre proiectele de viitor ale celor de la Averesti este producerea de spumante. „Ar fi si pacat sa nu facem spumante, la ce aciditate avem aici. Vom produce si spumante dupa metoda traditionala, si dupa metoda Charmat. Pentru metoda Champenoise, vom folosi crama veche, unde avem o temperatura si o umiditate aproape constante, pe tot parcursul anului”, precizeaza Claudiu Cretu. Numai ca planurile producatorului nu se opresc aici. Vinurile rosii vor fi produse intr-o crama dedicata. „Va fi construita in deal si va fi gravitationala”. Dar mai e pana atunci. Cu siguranta, din primele recolte de struguri negri, la Averesti se va produce un rose. „De mult am acest vis, sa facem si un rose usor, proaspat, cu o aciditate crocanta, asa cum trebuie sa fie un astfel de vin”, precizeaza enologul.

Tot in stadiul de proiect este si renovarea Conacului Negruzzi, care va deveni centrul enoturismului din zona. Insa cand va fi finalizat acest proiect, nici macar Claudiu Cretu nu stie. „Cu siguranta, din moment ce ne-am propus s-o facem, o vom face. Dar, deocamdata, suntem mult mai interesati de finalizarea proiectelor care au stricta legatura cu productia. Sincer, pentru anul viitor imi doresc mai mult sa plantez 20 de hectare cu noua Zghihara, pe care o cream in Italia, decat sa bag conacul in circuitul enoturistic. Politica noastra este aceea a pasilor marunti, dar logici. Pana acum a dat rezultate, de ce am schimba-o?”.





Tags: , , , , , , , , , , ,

Comenteaza articolul

Alte articole din Articole si reportaje

Vin la Mare: Bilet la distractie pe Litoral! (galerie foto)
Vara acesta, vinurile de calitate si-au luat luat bilete de tratament intensiv pe litoral, din 1 iulie pana pe 1...

citeste tot »

Proiectul Infinity Cognac
Articol de Cesar Filip / Intr-un interviu acordat in iarna acestui an revistei Vinul.Ro am facut o prima prezentare a...

citeste tot »

Juratii Premiilor de Excelenta se prezinta
Aproape ca nu exista producator de vin in Romania care sa nu se simta ofensat de o nota data de...

citeste tot »

Maison Champy de Bourgogne la Vinexpert (galerie foto)
In seara de 15 februarie magazinul Vinexpert din magazinul Cocor a organizat o calatorie gustativa in Burgundia, avand calauza pe...

citeste tot »

Jurnal de enolog in Languedoc (I)
Colega noastra, Otilia Chirita, a lasat pentru doua luni partea “poetica” a industriei vinului pentru partea practica, producerea vinului. Si...

citeste tot »

Jurnalul importatorului de Cognac: Braastad, o casa nobila pentru consumatori nobili
Articol de Cesar Filip / Acum cateva zile am primit un telefon de la un „iubitor“ de cognac, care m-a...

citeste tot »

Meniurile Vinul.Ro: Piept de rata in sos de miere
Pentru ca se apropie sarbatorile de iarna, ne-am gandit sa va prezentam cateva retete mai deosebite. Asa ca am apelat...

citeste tot »

Aparitiile premium ale anului 2012
Anul 2012 al fost unul foarte activ din punct de vedere al lansarilor de vinuri si, cu toate ca a...

citeste tot »

Manualul somelierului: Condimentele aromate si vinul (Partea a-II-a)
Articol de Marian Timofti / marian@somelierul.ro / Presedintele Organizatiei Somelierilor din Romania 2011 / Semintele de anason verde sunt pline de...

citeste tot »

Romania la farfurie (2)
Vinul.Ro si Organizatia Somelierilor din Romania 2011 colaboreaza pentru realizarea celui mai neconventional, sincer si amical ghid al restaurantelor din...

citeste tot »

CITY BEST: 5 restaurante romantice
Articol de Adriana Popescu // O veche traditie din popor spune ca, pe 24 februarie, Dragobetele saruta fetele pentru ca,...

citeste tot »

Robert Parker s-a destaiunuit revistei Terre de Vins: „Mi-am trait aproape toate visele“
De cand a vandut, la sfarsitul anului trecut, Wine Advocate unui grup de tineri investitori din Singapore, Robert Parker, cel...

citeste tot »

City Best: Inghetata de tuica? Dar de vin fiert? Hai sa luam una de coliva!
Articol de Adriana Popescu // Cat ar fi de buna, parca nu suntem chiar atat de innebuniti dupa inghetata sa...

citeste tot »

Schimbare de macaz in podgoria Cotnari. Feteasca Neagra se intoarce acasa! (Advertorial)
In istoria vinului, aparitia soiului Feteasca Neagra este pozitionata in urma cu 2000 de ani. Se presupune ca locul de...

citeste tot »

Fețele bunului gust
Recentul scandal gastronomic international stârnit de aprecierile lui  cu privire la bucãtãria britanicã poate pãrea frivolã doar unor neavizati. Pentru...

citeste tot »

Abruzzo: vinurile si branding-ul de regiune
Bogdan GAVRILA Inainte sa traiesc povestea asta, fusesem plimbat prin mai toata Europa si traiam cu gandul sincer ca le-am...

citeste tot »

Primul vin romanesc sparge bariera celor 95 de puncte
De aproape 13 ani, recolta dupa recolta, Davino reuseste sa surprinda atat pasionatii de vinuri, cat si specialistii, prin constanta...

citeste tot »

Cauta vin dupa:
Cod de bare
(brand sau nume)

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Comunitatea Facebook - Vinul.ro

Ultimele posturi de pe bloguri

Turul ciclist al cramelor din Dealu Mare – 27 septembrie 2014  


Un Merlot mainstream de peste Dunare: Telish Merlot 2010


Rhea Viognier 2011 – Cramele Halewood


Aniversare cu degustare!


Aniversare cu degustare!


Turul biciclist al cramelor din Dealu Mare


Feteasca Regala, prietena pestelui


Feteasca Regala, prietena pestelui


Pinot Noir 2009 Domeniul Coroanei Segarcea


Amintiri despre un Pinot Noir


Parteneri vinul.ro
Calculator greutate ideala
GREUTATEA: kg
INALTIMEA: m (ex:1.65)
Limite de greutate: 40 - 150 kg
discutam despre vinuri oamenii si vinul articole despre vin top 10 vinuri
producatori vinuri restaurante magazine de vinuri lifestyle


Revista Connaisseur - Vinul.ro - Despre vin si stil de viata | Editia Online - Fondata de Cezar Ioan in anul 2002 | Astazi este 22 Aug 2014

Recomandari: Vinul.ro | Producatori-Vinuri.ro | Vinuri-Romanesti.ro | BusinessLive.ro - Curs valutar / Convertor valutar | Amelie.ro - Horoscop Zilnic / Felicitari online