IB Cargo

«    »

Averesti, de la Aligote la Zghihara

Comments Feed
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading ... Loading ...
Newsletter
AUTOR:
Publicat la data de: 29 Jul 2013
Rubrica: Articole si reportaje

Comunitatea Facebook - Vinul.ro

CITY BEST RESTAURANTS:

Recomandari:


Business Live - Prima revista live cu stiri si afaceri Romania - afla informatii despre piata vinului si ultimele evolutii | detalii...


Retetele Amelie - Mancaruri savuroase si delicatese pe care le poti gati in timpul liber - descopera retetele culinare ale pasionatilor | detalii...


Universitati si facultati - Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti pregateste viitorii specialisti oenologi | detalii...


Comanda acum!

Comanda acum!

OLYMPUS DIGITAL CAMERALa Averesti se face vin de sute de ani. Insa Vinicola Averesti este unul dintre cei mai noi producatori din Moldova. Infiintata in anul 2000, ca urmare a impartirii prin divizare a fostului IAS, societatea n-a inceput sa creasca decat abia cinci ani mai tarziu, cand a fost preluata de Constantin Dulute. Un actionar hotarat si un enolog inspirat, Claudiu Cretu, au facut ca, in numai 8 ani, despre Vinicola Averesti sa se auda numai lucruri bune. Echipa Vinul.Ro facuse deja o vizita in zona care da cea mai mare aciditate vinurilor din intreaga Romanie, insa de atunci au trecut doi ani. Doi ani in care producatorul a crescut cat altii in zece. Atat ca investitii, cat si, mai ales, calitativ. Iar vinurile Colectiei Premium din recolta 2012 stau marturie. Un motiv suficient ca sa mai strabatem o data cei 400 de kilometri care despart redactia noastra de crama cea noua de la Averesti. Acolo unde Claudiu Cretu ne-a vorbit despre realizari, dar si despre proiectele de viitor ale societatii.

2012, un an special

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUn an secetos precum precedentul, care a creat mari probleme multor producatori, a fost o adevarata mana cereasca pentru Averesti. Pentru ca, acolo unde normal aciditatea totala a vinurilor ajunge constant pe la 9 (si mai si depaseste aceasta cota), anul 2012 a adus valori mai „umane”, ce nu au mai trecut de 7, 5. Iar vinurile n-au avut decat de castigat, mai ales in echilibru. Dar anul nu a fost totul. Experienta de 21 de ani in vinuri de Averesti a lui Claudiu Cretu si-a spus si ea cuvantul. Mai ales ca, in 2012, crama functiona la parametri maximi. Un alt amanunt de care trebuie tinut cont este si specializarea pe care enologul de la Averesti a facut-o acum 20 de ani in Franta. „Am fost Cote de Nuits si acolo am vazut ce inseamna cu adevarat Aligote. Ma bucur ca, incet, incet, al nostru se apropie de cel de acolo”, povesteste Cretu. Toate aceste amanunte conteaza. Pentru ca, in tancuri diferite, vinurile se prezinta diferit. Am sesizat, in doua versiuni de Aligote, note de autoliza, specifice spumantelor. „Aici am lucrat putin mai elaborat, am facut batonaj, fermentare pe drojdii fine. Sunt special dorite aceste note. Si nu numai pentru, in viitor, ne vom apuca si de productia de spumante, ci pentru ca Aligoteul, ca soi, poate oferi niste vinuri cu totul si cu totul speciale”, ne destainuie enologul de la Averesti Tot 2012 a reprezentat si startul distributiei la un nivel superior. Daca pana atunci vinurile Averestiului erau cautate doar pe plan local, din decembrie 2012 acestea pot fi gasite in toata Moldova, dar si in Bucuresti si in Constanta. 2013, anul noilor soiuri Vinicola Averesti are in proprietate 550 de hectare. Pana acum, insa, doar 230 de hectare au produs struguri, celelalte fiind prinse in procesul de reconversie. Asa ca, de voie, de nevoie, Claudiu Cretu a facut vin doar din soiurile existente in via batrana, adica Aligote, Feteasca alba si regala si Zghihara de Husi. Din toamna acestui an, la Averesti vor aparea si alte vinuri. Pentru ca primele 70 de hectare cu vie noua vor intra pe rod. Iar pana la finalul anului 2015 in portofoliul producatorului vor aparea vinuri produse din Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Rhein Riesling, Chardonnay, Tamaioasa romaneasca, Busuioaca de Bohotin, Traminer roz, dar si rosii, din Feteasca neagra, Merlot si Cabernet Sauvignon. Pana atunci, insa, Claudiu Cretu promite sa fie gata si cea de-a doua linie de vinificare, dedicata soiurilor semiaromate si aromate. Cu presa speciala, tancuri de diferite capacitati si tot ce mai este necesar.

Proiecte ambitioase

OLYMPUS DIGITAL CAMERACum spuneam mai sus, unul dintre proiectele de viitor ale celor de la Averesti este producerea de spumante. „Ar fi si pacat sa nu facem spumante, la ce aciditate avem aici. Vom produce si spumante dupa metoda traditionala, si dupa metoda Charmat. Pentru metoda Champenoise, vom folosi crama veche, unde avem o temperatura si o umiditate aproape constante, pe tot parcursul anului”, precizeaza Claudiu Cretu. Numai ca planurile producatorului nu se opresc aici. Vinurile rosii vor fi produse intr-o crama dedicata. „Va fi construita in deal si va fi gravitationala”. Dar mai e pana atunci. Cu siguranta, din primele recolte de struguri negri, la Averesti se va produce un rose. „De mult am acest vis, sa facem si un rose usor, proaspat, cu o aciditate crocanta, asa cum trebuie sa fie un astfel de vin”, precizeaza enologul.

Tot in stadiul de proiect este si renovarea Conacului Negruzzi, care va deveni centrul enoturismului din zona. Insa cand va fi finalizat acest proiect, nici macar Claudiu Cretu nu stie. „Cu siguranta, din moment ce ne-am propus s-o facem, o vom face. Dar, deocamdata, suntem mult mai interesati de finalizarea proiectelor care au stricta legatura cu productia. Sincer, pentru anul viitor imi doresc mai mult sa plantez 20 de hectare cu noua Zghihara, pe care o cream in Italia, decat sa bag conacul in circuitul enoturistic. Politica noastra este aceea a pasilor marunti, dar logici. Pana acum a dat rezultate, de ce am schimba-o?”.





Tags: , , , , , , , , , , ,

Comenteaza articolul

Alte articole din Articole si reportaje

Confirmarea cupajelor albe
Primul eveniment organizat in 2013 de revista Vinul.Ro, prezentarea celor mai reprezentative cupaje albe existente pe piata, a confirmat inca...

citeste tot »

Premiantii Concursului International de Vinuri – Bucuresti, 2008
Cea de-a V-a editie a Concursului International de Vinuri Bucuresti, manifestare desfasurata sub patronajul Organizatiei Internationale a Viei si Vinului,...

citeste tot »

Somelier globetrotter. Campagna – istorie, vinuri si „dolce far niente”
Articol de EDUARD JAKAB, eduard_jakab@hotmail.com Asociatia Somelierilor din Romania – membru The Court of Master Sommeliers USA – Certified Sommelier...

citeste tot »

SERVE, intre surprize si confirmari (galerie foto)
Imaginati-va ca ar exista un an in care, toamna, n-ar mai exista sarbatoarea recoltei la SERVE. Asa-i ca nu prea...

citeste tot »

Jurnalul importatorului de Cognac: Janneau, briliantul din Armagnac
Articol de Cesar Filip // Nu demult, anul trecut, a aparut in revista Vinul.Ro un articol despre armagnac. Eu unele...

citeste tot »

Goodwine, mai aproape de normalitate
Devenit targul de referinta al vinului romanesc, Goodwine are, ca principala obligatie, sarcina de a raspunde doleantelor producatorilor. La randul...

citeste tot »

Dealu Mare, „bicle“ si sticle (galerie foto)
Articol de Vlad Grigore Tanasie / LoveWine.Ro // Ce poate fi mai frumos decat sa petreci o zi de weekend...

citeste tot »

Food-shooting a la Dior
Arta se naste din orice, se spune. Despre cat de greu este sa faci arta din fotografierea unor ingrediente sau...

citeste tot »

Jurnalul importatorului de cognac: Hine la 250 de ani (galerie foto)
Articol de Cesar Filip // Importul de bauturi fine este o afacere. Poate fi o afacere chiar foarte buna: cumperi, vinzi,...

citeste tot »

Pe urmele renumitului Falerno. Campania – tara vinurilor surprinzatoare
Fenile, Ginestra, Ripoli. Va spun ceva aceste cuvinte? Bine, pentru ca apar intr-o revista de vinuri, probabil ca, urmare a...

citeste tot »

City Best – Marco Magri, Executive Chef Roberto’s, Athenee Palace Hilton: „Bucataria italiana nu este «cu de toate»“
Articol de Adriana Popescu / CityBest.Ro // Sa recunoastem: de cate ori nu comandam pizza cat mai incarcata, pe modelul „cu...

citeste tot »

Goodwine in alb, rose si foarte putin rosu – galerie foto
  A 11-a editie a Targului International de Vinuri Goodwine, adica Goodwine-ul de primavara al anului 2014, si-a inchis portile....

citeste tot »

Vinurile Rio Maggio si gastronomie marchegiana la Ginger
Exista vinuri care au nevoie de asociere culinara pentru a putea fi intelese si apreciate la adevarata lor valoare. De...

citeste tot »

Marketing extrem: Vinul de ca..t
Cine n-a auzit si nu cunoaste sensul cuvantului francez Merde? In fine, daca exista cineva care n-a aflat inca, sa...

citeste tot »

Vinuri romanesti in pahare Reidel la GoodWine
Targul International de Vinuri Goodwine, care va avea loc intre 26 si 28 noiembrie la World Trade Plaza, Hotel Pullman...

citeste tot »

Castelul Pibarnon de pe Colina Telegrafului (galerie foto)
Text: Ioan T. Morar; Foto: Carmen Morar // Viticultura este cunoscuta in zona actualului AOC Bandol cel putin cu cinci secole...

citeste tot »

Chateau l’Hospitalet – arta de a trai vinurile din Sud
Articol de Ioan T. Morar; Fotografii: Carmen Morar// O vizita la Chateau l’Hospitalet este o experienta pe care si-o doreste orice...

citeste tot »

Cauta vin dupa:
Cod de bare
(brand sau nume)

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Comunitatea Facebook - Vinul.ro

Ultimele posturi de pe bloguri

Turul ciclist al cramelor, Editia a VI-a – 23 mai 2015            


Un Merlot mainstream de peste Dunare: Telish Merlot 2010


Rhea Viognier 2011 – Cramele Halewood


Aniversare cu degustare!


Aniversare cu degustare!


Turul biciclist al cramelor din Dealu Mare


Feteasca Regala, prietena pestelui


Feteasca Regala, prietena pestelui


Pinot Noir 2009 Domeniul Coroanei Segarcea


Amintiri despre un Pinot Noir


Parteneri vinul.ro
Calculator greutate ideala
GREUTATEA: kg
INALTIMEA: m (ex:1.65)
Limite de greutate: 40 - 150 kg
discutam despre vinuri oamenii si vinul articole despre vin top 10 vinuri
producatori vinuri restaurante magazine de vinuri lifestyle


Revista Connaisseur - Vinul.ro - Despre vin si stil de viata | Editia Online - Fondata de Cezar Ioan in anul 2002 | Astazi este 28 Mar 2015

Recomandari: Vinul.ro | Producatori-Vinuri.ro | Vinuri-Romanesti.ro | BusinessLive.ro - Curs valutar / Convertor valutar | Amelie.ro - Horoscop Zilnic / Felicitari online


Power hosting by Appnor

Power hosting by Appnor