Bauturile racoritoare pot cauza cancer

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

Bauturile racoritoare contin de opt ori mai mult benzen, un compus chimic cancerigen, fata de nivelul acceptat in apa de baut, transmite Times Online.Teste realizate pe 230 de bauturi racoritoare comercializate in Franta si Marea Britanie au identificat un nivel mare de benzen, potrivit Agentiei pentru Standarde Alimentare (FSA). Limita legala pentru benzen este de o parte la un miliard pentru apa potabila, in Marea Britanie. Iar testele au aratat nivele de p‰na la opt parti per miliard, la unele sucuri.

Benzenul a fost legat de declansarea leucemiei si a altor tipuri de cancer de s‰nge. Urme de benzen gasite in apa Perrier au dus la retragerea de pe piata, acum 15 ani, a peste 160 de milioane de sticle, din magazine din intreaga lume. Noul raport a determinat organizatiile care lupta pentru siguranta alimetelor sa ceara guvernului britanic sa publice numele produselor care contin benzen.

Agentia pentru Standarde Alimentare a declarat ca produsele respective nu presupun un risc imediat si ca va fi nevoie de mai multe studii pentru a se hotari luarea unor masuri. „Vom discuta si vom investiga impreuna cu cei din industria racoritoarelor pentru a intelege ce se int‰mpla. Daca nivelul este intr-adevar prea mare, FSA va lua masuri pentru protejarea consumatorilor”, a declarat un purtator de cuv‰nt al agentiei.

Oamenii de stiinta cred ca nivelul mare de benzen ar putea fi rezultatul reactiei dintre doua ingrediente comune, benzoatul de sodiu, un conservant si acidul ascorbic (sau vitamina C).
„Industria are obligatia de a avea niveluri c‰t mai mici de benzen in bauturi si cautam metode de reducere a prezentei compusului. Avem in vedere chiar eliminarea conservantului, daca va putea fi inlocuit cu altceva”, a anuntat un purtator de cuv‰nt al Asociatiei britanice pentru Bauturi Racoritoare.

Testele au fost realizate in Europa, dupa ce o agentie americana a gasit benzen in sucuri si racoritoare. Profesorul Glenn Lawrence, de la Universitatea din Long Island, a semnalat ca amestecul de benzoat de sodiu si vitamina C era folosit pe scara larga in bauturile racoritoare, la inceputul anilor ’90. Lawrence afirma ca producatorii au reintrodus vitamina C in bauturi pentru a le face mai atragatoare. Acest lucru ar trebui sa-i incurajeze pe parinti sa cumpere bauturile pentru a imbunatati sanataea copiilor, dar s-ar putea ca efectul sa fie contrar, a mai spus doctorul.

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...