BIOPROTECȚIE & PACKAGING SODINAL LA GOOD WINE

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

O foarte interesantă prezentare de soluții “bio” marca CHR Hansen certificate la nivel european pentru producerea de vinuri cu conținut scăzut (sau chiar zero) de sulfiți a fost susținută în cadrul unui semniar SODINAL la București. Și am rămas uimiți de câtă știință modernă poate sta în spatele unui concept aparent antic – bio… Dar n-a fost singura noutate adusă de această companie la târgul Good Wine. O companie cu o istorie de 22 ani în România, cunoscută profesioniștilor dar mai puțin cunoscută publicului larg. Am discutat cu Gina Hortolomei – Area Sales Manager – ca să înțelegem ce a adus nou compania la această ediție a celui mai mare târg de vinuri din România.

– Ce produse (sau servicii) ați dorit să scoateți în evidență în cadrul acestui târg și de ce? A fost vorba de noutăți în portofoliul vostru care erau mai puțin cunoscute de către parteneri?

Ideea participării la Good Wine a venit în contextul în care SODINAL a devenit în 2013 furnizor de soluții packaging pentru industria vinicolă, aceste produse completând gama deja consacrată de produse oenologice și echipamente pentru vinificație aflate în portofoliul companiei de peste 20 de ani. Fiind alături de partenerii noștri în procesul de creatie a vinului încă din faza de struguri, am evaluat importanța și complexitatea procesului de alegere a ambalajului în care vinul să fie prezentat consumatorului final și am dorit să venim în întâmpinarea colaboratorilor noștri cu soluții care să păstreze calitatea produsului îmbuteliat și totodată să transmită fidel mesajul pe care vinificatorul l-a creat cu măiestrie în fiecare sortiment de vin în parte. Acesta este motivul pentru care am optat pentru parteneri cu renume în domeniu, precum SAVERGLASS – companie franceză  producătoare de sticle premium, VINOLOK (Cehia) – producător de sisteme moderne pentru închiderea sticlelor, RIVERCAP Spania – producător de capișoane. Anul acesta, ne-am completat oferta de soluții de packaging prin parteneriatul încheiat cu producătorul de pungi bag-in-box SCHOLLE IPN – inventatorul produsului bag-in-box, pionier în pungi bag-in-box aseptice și lider mondial în soluții bag-in-box preponderent pentru produse alimentare. Toate aceste produse fac obiectul standului nostru cu tematică packaging atât în România, în cadrul edițiilor Good Wine, cât și în alte țări în care SODINAL este prezentă – precum Bulgaria, Republica Moldova sau Macedonia – cu ocazia diverselor târguri.

– Prin ce se diferențiază oferta SODINAL adresată cramelor de celalalte de pe piață și ce impact are aceasta în producția – dar mai ales în succesul vânzărilor de vin?

SODINAL oferă soluții globale pentru obținerea, condiționarea și îmbutelierea vinului, atât pe partea de produse oenologice cât și pe cea de echipamente, fiind în același timp și promotor al biotehnologiilor moderne de vinificație. Toate acestea vin în ajutorul producătorilor de vin pentru a obține îmbunătățirea calității sau pentru a asigura constanța acesteia, acolo unde consumatorul a fost deja învățat cu un anumit profil al vinului și se așteaptă să regăsească în pahar, de la an la an, aceeași calitate.

În contextul în care calitatea materiei prime (strugurilor) diferă considerabil de la sezon la sezon în funcție de specificul climateric al anului, aceste două obiective sunt destul de greu de atins dacă procesul de vinificație nu este controlat prin parametrii săi fizici (temperatură), biologici (drojdii selecționate, preparate enzimatice, taninuri etc) și chimici (produse de corecție a acidității, produse antioxidante etc). Toate aceste instrumente sunt utilizate de fiecare vinificator în măsura în care specificul situației o cere (calitatea strugurilor,  echiparea tehnologică a cramei, arealul viticol etc) și vin doar ca o completare la măiestria vinificatorului ce își pune în mod decisiv amprenta pe fiecare vin în parte.

Soluțiile packaging expuse de SODINAL la Good Wine vin să contureze produsul finit obținut în complexul proces de vinificație. Un vin cu o calitate bună, constantă de la an la an, prezentat într-un ambalaj modern, va fideliza cu siguranță consumatorul – care devine din ce în ce mai informat și mai pretențios.

– Unii trăiesc încă sub impresia faptului că „vinul adevărat” este cel făcut cu metode strămoșești, „fără adaosuri și fără chimie”, iar aceștia sunt, de regulă, mai reticenți la a cumpăra vin produs în crame „industriale”. Ce credeți că ar trebui să înțeleagă acești consumatori despre un furnizor de tehnologie cum este compania voastră?

În rândul acestora cred că persistă o lipsă de informare. Pe de o parte, toate produsele pe care vinificatorii aleg să le folosească din oferta companiei SODINAL sunt produse reglementate legislativ a se utiliza în industria vinului, atât în România cât și în alte țări membre UE precum Franța, Italia, Spania etc. Mare parte dintre ele sunt produse în Franța, țară cu tradiție în vinificație, și sunt fie produse biologice naturale (drojdii selecționate de pe boabele de struguri, enzime, taninuri, gelatină) fie produse inerte (plăci filtrante, cărbune activ, bentonită)  care nu se regăsesc în produsul finit. Există și o altă categorie de produse, precum acidul tartric, malic (acizi care se regăsesc și în mod natural în struguri) sau sulf – care se folosesc în diverse scopuri tehnologice, în doze clar stabilite de legislație.

Pe de altă parte, vinul este – conform definiției – băutura obținută exclusiv prin fermentația alcoolică a mustului de struguri. Orice altă materie primă utilizată în procesul de fermentație este obligatoriu a se menționa pe etichetă și încadrează produsul în cu totul alte categorii de băuturi, nicidecum vin.

Eforturile companiei SODINAL sunt îndreptate deopotrivă și spre informarea corectă a consumatorilor, aceste eforturi fiind răsplătite prin completarea portofoliului nostru de colaboratori și de producători “hobby”, care își produc vinul pentru consumul propriu (500 – 2000 litri) și care fac apel la produsele și echipamentele SODINAL sub îndrumarea noastră tehnologică.

Prin acțiunile noastre din cadrul Good Wine dorim să ne facem cunoscută gama de soluții packaging: sticle, dopuri, capișoane, bag-in-box, să ne menținem colaboratorii informati cu privire la noutățile apărute în acest domeniu și să venim în întâmpinarea lor cu soluții de personalizare a ambalajelor. Totodată, oferim posibilitatea echipelor de producție, marketing și vânzări ale colaboratorilor noștri să vizualizeze laolaltă majoritatea modelelor de sticle SAVERGLASS și a dopurilor VINOLOK, precum și a sortimentelor de capișoane și pungi bag-in-box în cadrul standului SODINAL – Gina Hortolomei, Area Sales Manager

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...