Bucatarescu s-a lansat cu mancaruri vechi romanesti

lansare-f1Dan Silviu Boerescu – recent devenit blogger de gastronomie la „bucatarescu.ro” – si-a lansat astazi (7 iunie) ultima carte de bucate: „Mancaruri de altadata, vinuri si vechi bauturi romanesti”. Cartea este un excurs care repertorizeaza peste 200 de carti vechi de bucate, manuscrise rare si izvoare istorice, concentrand cateva dintre cele mai spectaculoase rezultate ale „melting pot”-ului de civilizatii gasttronomice care se intalnesc pe teritoriul Romaniei.

Publicitate
Vinarte

O contributie importanta la elaborarea cartii au avut-o Catalin Paduraru – cel care s-a ocupat de asortarile bucatelor cu vinuri si alte bauturi traditionale, punand accentul pe vinuri de vinoteca – si Florica Bud, care a (re)descoperit tezaurul inestimabil al bucatariei maramuresene. De loc de neglijat a fost si aportul anticarului Ionut Olteanu, care a furnizat majoritatea referintelor si care a descoperit si cateva inedite manuscrise interbelice „de uz domestic”.

De altfel, pentru lansarea cartii a fost ales un restaurant specializat in bucate romanesti traditionale, proaspat relansatul „Marul de aur”, unde chef-ul Iulian Maxim a pus pe masa limba cu masline, „taci si’nghite” (bulz dupa reteta moldoveneasca), mere in aluat si „placinta” de porc cu castraveti. Totul stropit cu vinurile partenerului traditional al lui „Bucatarescu”, Prahova Valley. De incantarea celorlalte simturi s-au ocupat orchestra lui Nicu Gigantu si ultima generatie de iepurasi Playboy.

Publicitate
IWCB