Bule românești estivale: n-ai nicio scuză să nu le încerci!

Bule romanesti estivale deschidere

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

E de sezon, e trendy, e cea mai uşoară alegere! Vrei asociere şi nu prea ştii cu ce? Iei un spumant. Vrei să impresionezi? Dai un spumant… Şi câte şi mai câte. Plus că, pe arşiţa care ne cotropeşte, e parcă cea mai prietenoasă soluţie. Acestea au fost câteva dintre motivele care ne-au făcut să ne gândim ce recomadări de efervescente româneşti am putea face noi pentru ultima lună a verii și toamna (pe care o sperăm caldă). Aşa că am început goana după tot ce are bule şi etichetă cu “Made in România”. Nu le-am găsit pe toate, dar nici n-am refuzat nimic. Am luat la verificat inclusiv petiantele, pentru că, spre norocul nostru, sunt din ce în ce mai multe pe piaţă. Şi din ce în ce mai bune. Evident, nu toate au confirmat, deci nu vă gândiţi că veţi găsi aici zeci de efervescente ce abia aşteaptă să intre în paharele dumneavoastră. Din 17 sticle încercate într-o seară toridă de vară, doar 12 s-au calificat pentru a fi recomandate.Clarus si Cuartz

Degustarea celor 17 spumante a prilejuit o plăcută surpriză în special în zona celor mai ieftine, unde echilibrul dintre prețul cerut și calitatea oferită ni s-a părut îmbucurător. Am salutat cu bucurie “aplecarea” din ce în ce mai multor producători români către această nișă de piață care este în creștere în preferințele consumatorilor. Dacă în urmă cu doi-trei ani paleta de opțiuni la îndemâna amatorilor de spumante românești sub 45 lei – preț de restaurant – era redusă, deja din această vară nimeni nu mai are scuza prețului.

Clarus – spumant realizat din Mustoasă de Măderat prin metoda tradiţională de Wine Princess, aka Balla Geza. Bun, poate cel mai bun din degustare, dacă te iei după notele primite de la cei 7 care ne-am dat cu părerea. Ne-au plăcut parfumurile de caisă, brioşă şi coajă de portocală, echilibrul, acidulaţia vie, dar deloc agresivă şi onctuozitatea vinului. Mai puţin tuşele tonic vegetale care domină finalul. Dar, per total, cu 88 de puncte, prinde o Medalie de Aur.

Jidvei Extra Brut – tot metodă tradiţională de la Jidvei, cu data degorjării trecută undeva pe capişon. Uşor reductiv iniţial, se deschide în parfumuri de citrice, flori albe, ceva fân şi ceva aluat dospit. Adică încă nu e brioşa pe care o aştepţi de la un astfel de spumant. Atacul e plăcut, răcoritor, însă în final apar note citric metalice şi nişte vegetale neprietenoase. 83 puncte

Cuartz Brut White – un spumant de Vrancea tip Prosecco, propus de Crama Gîrboiu, cu un nas destul de timid, în care recunoşti coaja de lămâie, ceva mandarină şi un pic de măr verde. Perlaţia, agresivă, nu te păcăleşte, pentru că şi acidulaţia este uşor deranjantă. Scurt, uşor apos şi cu un final unilateral de coajă de lămîie, are totuşi avantajul de a fi răcoritor. 81 puncte

Bendis Nadir, Petro Vaselo – alt vin tip Prosecco, şi el realizat în Italia, dar un Blanc de Noir, Pinot Noir-ul fiind obiectul muncii şi al vinificaţiei. Un nas complex, înnobilat de o autoliză corectă, cu ceva cireşe albe, citrice şi tuşe vegetale proaspete, plăcute, cu acidulaţie prietenoasă, dar cu un final puţin tulburat de senzaţii prăfoase. 85 puncte. Rezonabil pentru un „charmat” îmbuteliat de mai bine de un an.

Karakter Roze Spumant – Primul efervescent realizat de Aurelia Vişinescu. Tot un “charmat”, tot din Pint Noir, cu un nas dominat de fructe roşii, cafea şi note vegetale, dens şi în culoare, dar şi în structură, însă uşor agresiv din cauza taninurilor verzi, uşor grunjoase. Mai recomandabil pentru serile de vară. 83-84 puncte, că a dat cu virgulă.

Bendis Rose – Tot Petro Vaselo, tot Pinot Noir. Mai puţine note de autoliză, dar mai multă senzaţie de prospeţime, mai ales olfactiv, unde se zbenguie căpşune şi zmeură. Deh, 2015… Deşi perlaţia este uşor cam mare şi pronunţată, acidulaţia este păcută. Aciditatea vie, de vişină, nu acoperă însă total restul de zahăr, cam mare. De aceea a primit doar 86 de puncte.

Cuartz Brut Rose – Al doilea spumant al Cramei Gîrboiu oferă, după o scurtă şi necesară oxigenare, note florale interesante, dar şi tuşe de fructe, uşor prea coapte. De aici o senzaţie dulceagă, care poate avea şi fani, şi detractori. Acidulaţia e mai prietenoasă, structura e mai fermă, dar finalul e vegetal-metalic, cu note prăfoase. 82 puncte

Jidvei Extra-Dry – un spumant de Jidvei “metoda tradiţională” corect, fără prea mari veleităţi, dar în niciun caz să-l dai afară din casă. Drojdiile fine te duc cu gândul la o Champagne din Cote des Blancs, pe lângă notele florale, citrice şi de brioşă apărând şi o interesantă tuşă de sparanghel tras în unt. Gustativ nu este foarte complex şi nici prea lung, dar restul de zahăr îi conferă un echilibru plăcut. 85 puncte.

Frizza Rose, Vin petiant, sec, 2015 – Crama Carastelec poate da lovitură cu acest vin care, fără să aibă vreo componentă strălucitoare, are o imagine de ansamblu foarte frumoasă. Un “golănaş şarmant”, comercial, echilibrat, vioi şi proaspăt. Şi merge de minune la midii. 85 de puncte

Frizzy, Vin Alb de tip frizzante, 2015, Balla Geza – altă surpriză plăcută, cu un complex aromatic surprinzător, în special în zona olfactivă, unde dai de citrice, pere, flori albe şi ceva polen. O onctuozitate plăcută, deranjată însă de acidulaţia prea agresivă. Iar cu numai 11,5% vol alc, vinul este de cursă lungă. 84 puncte

Frizza Alb, Vin petiant, demisec, 2015 – declarat la unison în degustare „Bază de Sangria”, atât pentru restul de zahăr cam ridicat, dar şi pentru pentru că, altminteri, este proaspăt, răcoritor, are aciditate vie şi nu emite mari pretenţii, al doilea petiant de la Carastelec primeşte 84 de puncte. Pentru că e frumuşel şi vesel.

Stelle di Mare, Rose demisec, 2015, Domeniile Mennini, Drăgășani – un new entry promițător pe piață, care ar trebuie să rețină atenția în special iubitorilor de bule cu rest de zahăr printr-un preț prietenos (sub 30 de lei la wine shop). Fructe roșii din belșug la acest petiant din Pinot Noir care se dovedește suculent, aciditatea vioaie echilibrând foarte bine senzațiile dulci. 11,8% vol alc. Ideal la piscină și evenimente. 84 puncte Bule romanesti estivale degustare

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...