Campania, lectie de cultura a vinului

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

Pozitionata la sud de Roma, Campania s-a numarat printre cele mai importante zone ale Italiei inca din timpul romanilor. Supravietuitoare a numeroase dominatii straine, Campania a traversat cu stoicism istoria. Categoric, orasul Napoli, vulcanul Vezuviu, cu orasul Pompei, coasta amalfitana si vinul de Falernum sunt cele mai reprezentative simboluri ale acestei zone. 

Vinul de Falernum atrage atentia prin istoricul sau. Produs din soiul Aglianico, si cu un pic de Greco, cultivat pe versantii muntelui Falernus, vinul Falernum a fost cel mai renumit vin al Romei antice, izvoarele istorice indicand producerea vinului in aceasta zona inca din secolul al VII-lea. In ultimele decenii, productia viticola locala a explodat, crescand numarul de DOC-uri ale zonei de la 9 in 1975, pana la 19 in 2000. Astazi regiunea detine DOCG-ul Taurasi si 18 DOC-uri ce reusesc sa se remarce prin varietatea mare de soiuri.

Unul dintre cei mai vechi producator moderni de vinuri ai Campaniei este Mastroberardino, din localitatea Atriplada, care a dominat piata anilor ’70.

Renumele acestui producator vine si din initiativa sa de a „reinvia” soiurile locale antice. In 1996, Antonio Mastroberardino si fiul sau Piedro au inceput un proiect de identificare a soiurilor ce se cultivau in regiune acum 2000 de ani, pe baza informatiilor oferite de analizele genetice (ADN) ale semintelor de struguri dezgropate din cenusa vulcanica a orasului Pompei si de replantare a acestor soiuri in viile proprii. Au identificat cinci soiuri albe – Greco, Fiano, Coda di Volpe, Falanghina si Capronetta si trei soiuri rosii Aglianico, Piedirosso si Sciascinoso. Aceste soiuri reprezinta mandria regiunii si au fost preluate de catre majoritatea producatorilor, printre care si Cantine Marisa Cuomo, din localitatea Furore, si Quintodecimo, din provincia Avelino.

Amalfitanele vinuri de la Furore Marisa Cuomo

Zona cea mai spectaculoasa a Campaniei este coasta amalfitana. Zona abunda in peisaje mirifice si vestigii antice sau medievale, cu panorame splendide spre mare si adevarate gradini botanice. Livezile de lamai si viile domina peisajul stancos, in care gradinile de legume isi gasesc locul sub cupolele de vita de vie sau in ghivece ce decoreaza terasele. Stradutele amalfitane sunt presarate cu fabricute si ateliere de limoncello, de ceramica tipica locala si bijuterii produse din corali si scoici. Cantine Marisa Cuomo este una din micile crame de pe coasta, in care fiecare bucatica de spatiu este exploatat la maxim. Situata in localitatea Furore, ea este rezultatul investitiei cuplului Marisa Cuomo, oenologul de serviciu, si Andreea Ferraioli, ultimul descendent al unei vechi familii locale de vinificatori. Cantina Marisa Cuomo produce anual 50 de mii de sticle din care 60 % vin alb.

Spectaculoase la aceasta crama sunt plantatiile terasate, pe care vita de vie este cultivata orizontal. Daca in mod normal terenul este orizontal si via verticala, podgorenii amalfitani au rasturnat mersul normal al lucrurilor, cultivand vita de vie orizontal pe terenuri verticale. Lipsa de spatiu a indemnat localnicii la rationalizarea la maximum a terenurilor. In ceea ce priveste crama, aceasta a fost sapata in inima stancii pe baza unei autorizatii de constructie a unui garaj, singura modalitate care permite extinderea legala a spatiului in zona. Majoritatea butucilor din plantatie cresc pe radacinile proprii, datorita lipsei filoxerei, iar media de varsta a plantatiilor atinge valoarea de 80 de ani. Suprafata detinuta, cele 18 ha, din care cea mai mare suprafata compacta nu depaseste 20 de metri patrati, va fi in curand marita cu inca o parcela mai mare, de pe care strugurii vor fi adusi la crama cu elicopterul, caci altitudinea nu permite patrunderea mijloacelor de transport obisnuite. Aceste argumente explica atat originea denumirii locului Furore (furie, nebunie), cat si pasiunea si nebunia de care este nevoie pentru a-i face fata.

Quintodecimo Mirabelle Eclano

Punctul comun al cramei amalfitane cu cea de a doua crama vizitata este oenologul consultant Luigi Moio, profesor de oenologie de la Universitatea din Napoli. Prin natura profesiei, acesta ofera consultanta mai multor crame din Italia, insa pasiunea acumulata l-a indemnat sa-si construiasca propria crama, Quintodecimo, pe colinele localitatii Mirabella Eclano. Conceptul de „crama proprie“ nu doar suna foarte personal, ci chiar este un proiect foarte intim. Constructia cramei si plasarea acesteia in mijlocul viei creaza impresia ca, odata patruns pe poarta cramei, nu vizitezi doar o crama, ci patrunzi in mintea arhitectului, care este insusi oenologul. Crama si via sunt adevarate lectii de viticultura si oenologie. Aceeasi pasiune nebuna din vest se regaseste si aici, insa sub alta forma, datorita atat naturii umane cat si diferentei resurselor naturale. Aici, spiritul pedagogic depaseste dimensiunea salilor de curs si debordeaza in parcele de vie si in crama. Grija acuta pentru calitatea vinurilor, sustinuta si de renumele profesorului, se observa inca din parcelele de vie, care, pe langa faptul ca par a fi pictate pe dealurile, sunt dotate cu echipamente moderne de supraveghere si control al plantelor si a solului. Orice variatiune este inregistrata si luata in calcul in explicarea potentialului soiurilor locale si in recomandarile de cultura a acestora. In crama, echipamentele de vinificatie sunt la fel de bine organizate astfel incat pentru orice novice traseul vinului de la must la sticla va fi iremediabil memorat. Nu mai este nevoie sa spun ca pretul vinurilor de la 20 la 120 de euro este in mod real sustinut de calitatea lor.

Foto: Andreea Ferraioli – Marisa Cuomo

 

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...