Casa de Vinuri Cotnari, vedeta Romaniei la inaugurarea Confreriei Sabre d’Or (galerie foto)

DSC_0181-001

Busuioaca de Bohotin 2012 imbuteliata in Jeroboam (3 litri sau dublu magnum), la fel ca  sora ei mai tanara cu un an, precum si Tamaioasa Romaneasca si Feteasca Neagra de la Casa de Vinuri Cotnari au fost “vedetele” care au reprezentat Romania la masa festiva prilejuita de inaugurarea Confreriei Sabre d’Or in tara noastra, fiind singurele vinuri romanesti servite cu ocazia cinei de gala organizate la restaurantul Graf din Oradea.

Confreria este o organizatie internationala activa in peste 20 de tari din intreaga lume, care uneste de aproape patru decenii pasionati ai nobilelor vinuri spumante din Champagne de pe tot mapamondul. Restaurantul Graf reprezinta inceputul activitatii in tara noastra a acestei asociatii, fiind primul sediu oficial de pe teritoriul Romaniei, in special ca urmare a pasiunii si eforturilor depuse de somelierii OSR 2011 Septimiu Crisan si Marian Timofti.

Degustarea de vinuri linistite la un eveniment destinat eminamente promovarii sampaniei a fost posibila ca urmare a unui fericit concurs de imprejurari care a adunat, sub acelasi distins “acoperis gastronomic”, publicul de elita al restaurantului, somelieri, pasionati de sampanie din intreaga Romanie (si cativa musafiri sositi special din strainatate cu acest prilej), precum si lansarea numarului 73 al revistei Vinul.Ro. Asa cum revista si-a obisnuit deja prietenii inca de la inceputul anului, lansarile lunare ale editiilor curente constituie un prilej pentru promovarea soiurilor traditionale autohtone, partenerul lansarilor – Casa de Vinuri Cotnari – fiind singurul producator roman cu un portofoliu compus exclusiv din astfel de vinuri. Dupa cum s-a dovedit si cu ocazia lansarii de la Oradea, oricat de cosmopolita si sofisticata ar fi audienţa – sau poate tocmai din aceste motive -, iubitorii si cunoscatorii vinului sunt mereu interesati si sedusi de povestea vechilor vinuri romanesti, prezentate de aceasta data in forma lor moderna, dar care reuseste sa pastreze caracteristicile de exceptie ale locului de origine.

Meniul gastronomic cu noua servicii gandit si pus in opera de catre „factotumul” localului, Septimiu Crisan, impreuna cu excelenta sa echipa de la Graf, a cuprins tartar de creveti cu menta si lime, spuma de avocado cu pastrav afumat, hrean si caviar, terina de foie gras cu trufe proaspete si reductie de Porto, Saint Jacques cu salsa de mango si praz, calcan posat in champagne cu garnitura de fenicul la cuptor si sos de macris, piept de gasca cu smochine caramelizate, hribi si piure vanilat, precum si un desert compus din panacotta de iaurt de capra, sorbet de cirese negre si piersici in sirop de cimbru. De prisos sa mai spunem ca selectia de sampanii oferita cu aceasta ocazie a fost una superba – vom face acest lucru intr-un articol dedicat special infiintarii Confreriei. Imbucurator pentru noi, cei de la Vinul.Ro, a fost interesul mesenilor pentru soiurile romanesti, ceea ce a demonstrat, inca o data, ca lumea buna a vinului e mereu deschisa si pasionata de spectacolul diversitatii.

 

Cum ti se pare?