Castelul Pibarnon de pe Colina Telegrafului (galerie foto)

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

Text: Ioan T. Morar; Foto: Carmen Morar //

Pibarnon oViticultura este cunoscuta in zona actualului AOC Bandol cel putin cu cinci secole inaintea erei noastre, asa ca romanii care au cucerit zona nu au mai fost nevoiti sa planteze vii. Mai spre zilele noastre, regii Frantei aveau mereu pe masa vin de Bandol, pentru ca Ludovic al XV-lea sa nu bea decat vin de aici. Un pamant sarac, un randament slab si 3000 de ore de soare pe an alcatuiesc o personalitate puternica pentru vinurile rosii de Bandol. AOC Bandol a fost stabilit prin decret in anul 1941, specificandu-se ca vinurile rosii trebuie sa contina obligatoriu soiurile principale Mourvedre (minimum 50%), Grenache si Cinsault. Ca soiuri secundare sunt admise Syrah si Carignan. E obligatoriu ca vinurile rosii sa fie tinute cel putin 18 luni in baricuri de stejar, urmand sa fie scoase la vanzare la trei ani dupa recoltare. AOC Bandol se intinde pe o suprafata de 1480 de hectare in opt comune din departamentul Var: Bandol, Le Beausset, Le Castellet, La Cadiere d’Azur, Saint Cyr sur mer, Sainte Anne d’Evenos, Sanary si Ollioules.

poză 2Ne-am tot invartit, ne-am intors din drum, ne-am incurcat in sensuri giratorii si am bajbait pana sa nimerim drumeagul intortocheat, cu loc doar pentru o masina pe lungi portiuni. Apoi am pus GPS-ul, desi la inceput, cand am privit pe harta, totul parea simplu.Am urcat, am coborat, am ajunsunde se termina asfaltul si, pentru ca nu am abandonat, pana la urma am iata-ne la Chateau de Pibarnon, de unde se deschide o vedere extraordinara spre Cadiere d’Azur, spre Castelet si, mai incolo, spre mare, cu Bandol in stanga si Saint Cyr sur Mer in dreapta. Un loc maiestuos ca un templu vechi. Am avut parte de o calatorie initiatica pe Colina Telegrafului, acolo unde se afla telegraful optic (o inventie frantuzeasca) legand Toulonul de Paris. Acum acolo e un castel ingropat, parca, intr-o vegetatie abundenta, in plina floare,cu maslini si chiparosi, cu pini si, desigur, cu nelipsitul zumzait de greieri care iti aduce aminte in fiecare secunda ca esti in Provence. In orice descriere a asezarii castelului trebuie sa apara cuvantul maiestuos. Da, un loc maiestuos, acum, dar care, pana-n 1978 era o mica vie de trei hectare si jumatate, intretinuta misterios de vechiul proprietar venit din Piemont. Contele si contesa de Saint-Victor s-au indragostit de acest loc si l-au cumparat, desi, in vremea aceea erau total neofiti in ceea ce priveste elaborarea vinului. Faptul ca ajungeau la varsta de 50 de ani intr-un domeniu nou nu i-a descurajat, dimpotriva, au reusit sa cucereasca, in terase, colina si pamanturile dure, pietroase, de langa, astfel incat acum produc pe 50 de hectare, numai si numai in apelatiunea Bandol. Vinificatorul domeniului este fiul lor, Eric de Saint-Victor, un creator care pune accent pe personalitatea vinurilor, pe unicitatea lor data de sol, de pozitia viei, ferita de Mistral. Vinurile rosii (multipremiate si citate in ghiduri)sunt tinute si 20 de luni in baric, depasind, astfel, durata obligatorie de un an si jumatate.

Pibarnon 7JPGCum cu o saptamana inainte in recomandarile din Top 10 rosé pentru aceasta vara figura si rosé-ul de la Chateau de Pibarnon, la cava era aproape un pelerinaj, desi am ajuns cu un sfert de ora inainte de pauza de pranz. Am gustat, asistat de Benoit Richet, responsabilul comercial,rosé-ul cu pricina si pot sa va spun ca (poate nu ma credeti) avea ceva nobil in el, o eleganta si o consistenta pe care nu le gasesti (de fapt, nici nu le cauti) in rosé-ul obisnuit, care se soarbe la umbra ca o bautura racoritoare. Era un vin care, degustat cu ochii inchisi, nu ar fi dat impresia ca e rosé. Vinul rosu, din 2010, tanar, deci, m-a cucerit printr-o complexitate deloc extravaganta, cu taninuri subtile si persistente in mod placut in postgust. Un vin promitator, care se poate pastra “cat vrei”, dupa cum mi-a spus Benoit.

Pana la urma, aceasta calatorie initiatica, serpuind pe un drumeag incert, s-a incheiat cum se incheie toate ritualurile adevarate: cu rasplata unui vin de podium.

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...