IB Cargo

«    »

Cat costa de fapt o sticla de vin?

Comments Feed
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading ... Loading ...
Newsletter
AUTOR:
Publicat la data de: 14 Nov 2012
Rubrica: Analize si statistici

Comunitatea Facebook - Vinul.ro

CITY BEST RESTAURANTS:

Recomandari:


Business Live - Prima revista live cu stiri si afaceri Romania - afla informatii despre piata vinului si ultimele evolutii | detalii...


Retetele Amelie - Mancaruri savuroase si delicatese pe care le poti gati in timpul liber - descopera retetele culinare ale pasionatilor | detalii...


Universitati si facultati - Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti pregateste viitorii specialisti oenologi | detalii...


Comanda acum!

In fata raftului de vinuri, cel mai important factor care influenteaza decizia de achizitionare a potentialului cumparator, cel putin in Romania, este pretul. In ultima vreme, tot mai multi specialisti si pasionati de vinuri au afirmat ca vinul romanesc este supraevaluat in raport cu calitatea lui. Discutia despre raportul pret-calitate al vinului autohton a starnit destul de mult interes in ultimul timp pe bloguri si pe retelele de socializare, insa ea pare sa intre oarecum intr-un cerc vicios. Acest lucru este cauzat de multitudinea de factori si variabile care intra in discutie atunci cand se calculeaza pretul unei sticle de vin.

Consiliati de unii dintre cei mai buni specialisti in domeniu de la noi, am incercat sa calculam care ar fi costul unei sticle de vin, in momentul in care aceasta iese pe poarta cramei. Deoarece, „variabila“ pare sa fie cuvantul care apare cel mai ades in acest „calcul“, am imaginat doua situatii de cost, una pentru un pret minim, iar cea de-a doua pentru un pret maxim. In primul caz, cel mai favorabil, am trecut un cost anual pe hectarul de vie de 1.500 de euro (cheltuieli cu lucrari si tratamente), cu un randament de 10 tone la hectar. In cel de-al doilea, am imaginat un cost maxim de 3.000 de euro/hectar, pentru o productie minima de 4 tone la hectar. Aceasta cantitate poate fi efectul unei recolte mai slabe sau al exigentei vinificatorului, care isi doreste un randament mai mic. In primul caz, pretul rezultat pentru un kilogram de struguri este de 0,15 Euro, pe cand in cel de-al doilea, 0,75 Euro/kg. Daca luam in calcul un randament strugure-must limpede de 60%, pretul pentru un litru de vin se va ridica la 0,25 Euro, in cazul favorabil, si de 1,25 Euro, pentru cel de-al doilea. Din acest moment, la pretul vinului incep sa se adauge cheltuieli precum amortizarile de cladiri si utilaje de productie, cheltuielile de productie si intretinere, cheltuielile cu materialele de vinificatie, manopera si salariile personalului neimplicat in productie. De asemenea, aici intra si cheltuielile cu baricurile de stejar, de 225 litri, care se amortizeaza in 3 ani. In schema prezentata de noi, am luat in calcul un maxim si un minim al cheltuielilor de mai sus, deoarece acestea pot fi diferite de la o crama la alta. Dupa stabilirea pretului unui litru de vin, apar cheltuielile cu sticla, eticheta, capisonul, dopul, ambalajul si holograma DOC/IG (atunci cand avem una), toate acestea fiind adunate la pretul unei cantitati de 0,75l de vin. Costurile cu acestea pot fluctua in functie de calitatea lor si pretentiile proprietarului cramei: sticla poate sa fie una simpla sau una tronconica, etichetele pot fi autocolante, cu lipici, folio (auriu) sau embossate (in relief), dopul poate fi din pluta, conglomerat, silicon sau screw-cap. Pana si preturile capisoanelor difera in functie de calitatea acestora. Singurul cost care ramane acelasi in ambele cazuri este holograma DOC/IG, care are un pret fix. Daca in cazul costurilor de productie se poate stabili un minim si un maxim, in activitatea unui producator de vinuri mai apar si niste costuri ce nu pot fi cuantificate intr-un mod categoric: cele cu marketingul (bugetele de promovare in media si in restaurante, participari la targuri etc.) si cele cu departamentul comercial (autoturisme, telefoane, diurna, salarii pentru angajati). Limita maxima a acestor cheltuieli acestora poate fi cerul, in cazul in care ambitiile si pretentiile proprietarilor de crama, ale managerilor sau agentilor de vanzari sunt mari.

Inca o data dorim sa precizam ca cele doua tipuri de calcul sunt relative, ele depinzand de fluctuatia costurilor implicate.

 





Tags: , , , , , , , , , ,

Comenteaza articolul

Alte articole din Analize si statistici

Premiantii anului 2010
Timp de un an, ne-am „tocit“ nasurile in „comparative“ si nu numai, pentru a prezenta cititorilor nostri o analiza cat...

citeste tot »

Pretul vinului
Radu Rizea In preajma interminabilului scandal al preturilor din hypermarket-uri, Vinul.ro incearca sa rapunda catorva intrebari pe care toti iubitorii...

citeste tot »

Dosar: Oltenia – extract, structura, mineralitate
Editorii Vinul.Ro au degustat in luna ianuarie intreaga oferta de vinuri cu “indicatie geografica” Oltenia, peste 75 de etichete. Cele...

citeste tot »

Nyakas – maghiarul cu aer de Lume Noua
De curand, la sediul redactiei am primit o cutie cu vinuri de la importatorul Crama Noastra din Cluj, cu „rugamintea“...

citeste tot »

Recolta exceptionala 2007, cu adaosuri de zaharoza?
Valentin Ceafalau Toamna se numara bobocii, iar vitivinicultorii numara hectolitrii la hectar, sau gramele de zaharoza din must. Anul 2007,...

citeste tot »

Studiu despre liberalizarea dreptului de plantare a vitei de vie
Subiectul liberalizarii dreptului de plantare a vitei de vie incepand cu 2016 a starnit numeroase controverse in lumea vitivinicola si...

citeste tot »

Wine bar – locul unde se povesteste vinul
Pentru uzul iubitorilor de vin din toata tara, dar si pentru folosul furnizorilor care ne bombardeaza cu cereri de informatii,...

citeste tot »

Chardonnay, o moda trecatoare?!
Chardonnay este soiul care s-a supus cel mai mult capriciilor modei gusturilor. Un ilustru mediocru pana la Marea Degustare de...

citeste tot »

Codul de servire a vinurilor
Harry Constantinescu Fiecare restaurant in parte are modul sau particular, sau un regulament interior impus de catre echipa manageriala, privind...

citeste tot »

Cum sa devii colectionar de vinuri
Radu Rizea Pentru cei care au descoperit ce inseamna sa te indragostesti de un pahar de vin si sa-ti doresti...

citeste tot »

Efervescenta lunii indragostitilor
Ciocolata poate seduce pe oricine si nu exista foarte multe dubii in ceea ce priveste rata de succes a acestui...

citeste tot »

Premiile de Excelenta 2010: 27.783 de puncte pentru 355 de vinuri
Cea de-a doua editie a concursului „Premiile pentru Excelenta Vinul.Ro 2010“ s-a incheiat, rezultatele au fost centralizate, iar distinctiile acordate....

citeste tot »

CHAMPAGNE, pamantul unde Dumnezeu a facut marketing
RADU RIZEA Nu se face sampanie decat in Champagne, si este bine asa. Exista cava, asti, prosecco, exista spumante „à...

citeste tot »

Despre cat de importante sunt paharele de vin (putin snobism?!?)
Cristian Boerean De cate ori nu ne-am pus intrebarea: oare chiar atat de importante sunt paharele de vin? De cate...

citeste tot »

Publicitatea la vinuri, mai bunã decât produsul
Comunicarea în industria vinurilor din România a început ca-n povesti. Un spot minunat de frumos fãcut de defuncta agentie D’Arcy...

citeste tot »

Afla ce vin rosu ti se potriveste!
Articol de Loreta Budin //  Hai sa-ti propun un joc: fa-ti un test MBTI – Myer-Briggs Type Indicator si, in...

citeste tot »

Taxa pe dop – vino cu vinul de acasa!
Pentru multi dintre carciumarii de la noi sa vii la restaurant cu vinul de acasa pare un lucru de neconceput,...

citeste tot »

Cauta vin dupa:
Cod de bare
(brand sau nume)

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Comunitatea Facebook - Vinul.ro

Ultimele posturi de pe bloguri

Turul ciclist al cramelor din Dealu Mare – 27 septembrie 2014  


Un Merlot mainstream de peste Dunare: Telish Merlot 2010


Rhea Viognier 2011 – Cramele Halewood


Aniversare cu degustare!


Aniversare cu degustare!


Turul biciclist al cramelor din Dealu Mare


Feteasca Regala, prietena pestelui


Feteasca Regala, prietena pestelui


Pinot Noir 2009 Domeniul Coroanei Segarcea


Amintiri despre un Pinot Noir


Parteneri vinul.ro
Calculator greutate ideala
GREUTATEA: kg
INALTIMEA: m (ex:1.65)
Limite de greutate: 40 - 150 kg
discutam despre vinuri oamenii si vinul articole despre vin top 10 vinuri
producatori vinuri restaurante magazine de vinuri lifestyle


Revista Connaisseur - Vinul.ro - Despre vin si stil de viata | Editia Online - Fondata de Cezar Ioan in anul 2002 | Astazi este 24 Oct 2014

Recomandari: Vinul.ro | Producatori-Vinuri.ro | Vinuri-Romanesti.ro | BusinessLive.ro - Curs valutar / Convertor valutar | Amelie.ro - Horoscop Zilnic / Felicitari online