IB Cargo

«    »

Cat costa de fapt o sticla de vin?

Comments Feed
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading ... Loading ...
Newsletter
AUTOR:
Publicat la data de: 14 Nov 2012
Rubrica: Analize si statistici

Comunitatea Facebook - Vinul.ro

CITY BEST RESTAURANTS:

Recomandari:


Business Live - Prima revista live cu stiri si afaceri Romania - afla informatii despre piata vinului si ultimele evolutii | detalii...


Retetele Amelie - Mancaruri savuroase si delicatese pe care le poti gati in timpul liber - descopera retetele culinare ale pasionatilor | detalii...


Universitati si facultati - Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti pregateste viitorii specialisti oenologi | detalii...


Comanda acum!

In fata raftului de vinuri, cel mai important factor care influenteaza decizia de achizitionare a potentialului cumparator, cel putin in Romania, este pretul. In ultima vreme, tot mai multi specialisti si pasionati de vinuri au afirmat ca vinul romanesc este supraevaluat in raport cu calitatea lui. Discutia despre raportul pret-calitate al vinului autohton a starnit destul de mult interes in ultimul timp pe bloguri si pe retelele de socializare, insa ea pare sa intre oarecum intr-un cerc vicios. Acest lucru este cauzat de multitudinea de factori si variabile care intra in discutie atunci cand se calculeaza pretul unei sticle de vin.

Consiliati de unii dintre cei mai buni specialisti in domeniu de la noi, am incercat sa calculam care ar fi costul unei sticle de vin, in momentul in care aceasta iese pe poarta cramei. Deoarece, „variabila“ pare sa fie cuvantul care apare cel mai ades in acest „calcul“, am imaginat doua situatii de cost, una pentru un pret minim, iar cea de-a doua pentru un pret maxim. In primul caz, cel mai favorabil, am trecut un cost anual pe hectarul de vie de 1.500 de euro (cheltuieli cu lucrari si tratamente), cu un randament de 10 tone la hectar. In cel de-al doilea, am imaginat un cost maxim de 3.000 de euro/hectar, pentru o productie minima de 4 tone la hectar. Aceasta cantitate poate fi efectul unei recolte mai slabe sau al exigentei vinificatorului, care isi doreste un randament mai mic. In primul caz, pretul rezultat pentru un kilogram de struguri este de 0,15 Euro, pe cand in cel de-al doilea, 0,75 Euro/kg. Daca luam in calcul un randament strugure-must limpede de 60%, pretul pentru un litru de vin se va ridica la 0,25 Euro, in cazul favorabil, si de 1,25 Euro, pentru cel de-al doilea. Din acest moment, la pretul vinului incep sa se adauge cheltuieli precum amortizarile de cladiri si utilaje de productie, cheltuielile de productie si intretinere, cheltuielile cu materialele de vinificatie, manopera si salariile personalului neimplicat in productie. De asemenea, aici intra si cheltuielile cu baricurile de stejar, de 225 litri, care se amortizeaza in 3 ani. In schema prezentata de noi, am luat in calcul un maxim si un minim al cheltuielilor de mai sus, deoarece acestea pot fi diferite de la o crama la alta. Dupa stabilirea pretului unui litru de vin, apar cheltuielile cu sticla, eticheta, capisonul, dopul, ambalajul si holograma DOC/IG (atunci cand avem una), toate acestea fiind adunate la pretul unei cantitati de 0,75l de vin. Costurile cu acestea pot fluctua in functie de calitatea lor si pretentiile proprietarului cramei: sticla poate sa fie una simpla sau una tronconica, etichetele pot fi autocolante, cu lipici, folio (auriu) sau embossate (in relief), dopul poate fi din pluta, conglomerat, silicon sau screw-cap. Pana si preturile capisoanelor difera in functie de calitatea acestora. Singurul cost care ramane acelasi in ambele cazuri este holograma DOC/IG, care are un pret fix. Daca in cazul costurilor de productie se poate stabili un minim si un maxim, in activitatea unui producator de vinuri mai apar si niste costuri ce nu pot fi cuantificate intr-un mod categoric: cele cu marketingul (bugetele de promovare in media si in restaurante, participari la targuri etc.) si cele cu departamentul comercial (autoturisme, telefoane, diurna, salarii pentru angajati). Limita maxima a acestor cheltuieli acestora poate fi cerul, in cazul in care ambitiile si pretentiile proprietarilor de crama, ale managerilor sau agentilor de vanzari sunt mari.

Inca o data dorim sa precizam ca cele doua tipuri de calcul sunt relative, ele depinzand de fluctuatia costurilor implicate.

 





Tags: , , , , , , , , , ,

Comenteaza articolul

Alte articole din Analize si statistici

Efervescenta lunii indragostitilor
Ciocolata poate seduce pe oricine si nu exista foarte multe dubii in ceea ce priveste rata de succes a acestui...

citeste tot »

Marea deceptie: ce dezastru e pe piata!
Cezar Ioan O vizita facuta la Cramele Recas, la sfarsitul saptamanii trecute, mi-a prilejuit o interesanta (si trista) intalnire cu...

citeste tot »

Vinul.ro – cititori “connaisseuri”, cu educatie
Este tanar, are casa, e tehnologizat, are studii superioare si un apetit deosebit pentru informatie – acesta ar fi, conform...

citeste tot »

Cei mai puternici din Champagne
Sampania, vinul de Champagne, este o bautura care a suscitat mult interes de-a lungul timpului, bucurandu-se de lobby din partea...

citeste tot »

Concours Mondial de Bruxelles 2010 – record de probe
Momentul sensibil prin care trece economia mondiala pare sa nu fi influentat decizia de participare la Concours Mondial de Bruxelles...

citeste tot »

Lansari cu „eticheta“ in 2011
2011 a fost un an bun. Tendinta de crestere calitativa a vinurilor romanesti a fost, comparativ cu alti ani, mult...

citeste tot »

5 medalii de aur si 2 de argint pentru Romania la CMB 2010
La editia de anul acesta a Concours Mondial de Bruxelles, vinurile romanesti au reusit o performanta mai buna decat cea...

citeste tot »

Cum sa vorbesti „vinul“
Cum sa vorbesti vinul? Cum sa comunici ceea ce simti atunci cand degusti? Acestea sunt unele dintre cele mai des...

citeste tot »

Gama Vinarte exclusiv pentru Carrefour
In ultima vreme, pe piata se zvone ste ca retailul ar vinde aproape 70% din produsele autohtone. Nu stim care...

citeste tot »

Wine-tour in Friuli: Ziua doi – tara lui Picolit, tara lui Ramandolo
Foto si text Loreta Budin, Clubul Presa de Vin Ra-man-do-lo. Pi-co-lit. Picurul silabelor aminteste de poezia ingenua a cantecelelor pentru...

citeste tot »

Concursurile internationale: inca „un banut“ sau garantia calitatii?
Un cititor al editiei online ne-a adresat o intrebare, simpla, la prima vedere, dar care solicita un raspuns complicat: care...

citeste tot »

Chamarre – raspunsul Frantei la vinurile din Lumea Noua
Cezar Ioan Reforma europeana a vinului, propusa anul acesta – si neaprobata, ca urmare a impotrivirii asociatiilor de viticultori din...

citeste tot »

Premiantii Vinul.ro
VALENTIN CEAFALAU De-a lungul anului 2008, Vinul.Ro a publicat rezultatele mai multor degustari de vinuri romanesti si de import cumparate...

citeste tot »

„Mãrcile private“, avantaje sau dezavantaje?
Valentin Ceafalau Gamele de vinuri „private label” (marcã proprie) au apãrut pe piatã în urma dorintei unor selectioneri premium (lanturi...

citeste tot »

Codul de bare, instrument de marketing
Codul de bare reprezinta pentru foarte multi dintre noi un simplu instrument util doar la casele de marcat, atunci cand,...

citeste tot »

Analiza statistica a concursului Premiile de Excelenta Vinul.Ro: 2013 – creste pretul, scade calitatea
Ajunsa anul acesta la cea de-a cincea editie, competitia de vinuri Premiile de Excelenta Vinul.Ro, eveniment desfasurat in perioada 12-15...

citeste tot »

Screwcap-ul a trecut si testul timpului
Capsula de metal de tip Stelvin (screwcap) poate fi folosita cu succes si pentru vinurile ce urmeaza a fi pastrate...

citeste tot »

Cauta vin dupa:
Cod de bare
(brand sau nume)

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Comunitatea Facebook - Vinul.ro

Ultimele posturi de pe bloguri

Turul ciclist al cramelor din Dealu Mare – 27 septembrie 2014  


Un Merlot mainstream de peste Dunare: Telish Merlot 2010


Rhea Viognier 2011 – Cramele Halewood


Aniversare cu degustare!


Aniversare cu degustare!


Turul biciclist al cramelor din Dealu Mare


Feteasca Regala, prietena pestelui


Feteasca Regala, prietena pestelui


Pinot Noir 2009 Domeniul Coroanei Segarcea


Amintiri despre un Pinot Noir


Parteneri vinul.ro
Calculator greutate ideala
GREUTATEA: kg
INALTIMEA: m (ex:1.65)
Limite de greutate: 40 - 150 kg
discutam despre vinuri oamenii si vinul articole despre vin top 10 vinuri
producatori vinuri restaurante magazine de vinuri lifestyle


Revista Connaisseur - Vinul.ro - Despre vin si stil de viata | Editia Online - Fondata de Cezar Ioan in anul 2002 | Astazi este 31 Oct 2014

Recomandari: Vinul.ro | Producatori-Vinuri.ro | Vinuri-Romanesti.ro | BusinessLive.ro - Curs valutar / Convertor valutar | Amelie.ro - Horoscop Zilnic / Felicitari online