IB Cargo

«    »

Cat costa de fapt o sticla de vin?

Comments Feed
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading ... Loading ...
Newsletter
AUTOR:
Publicat la data de: 14 Nov 2012
Rubrica: Analize si statistici

Comunitatea Facebook - Vinul.ro

CITY BEST RESTAURANTS:

Recomandari:


Business Live - Prima revista live cu stiri si afaceri Romania - afla informatii despre piata vinului si ultimele evolutii | detalii...


Retetele Amelie - Mancaruri savuroase si delicatese pe care le poti gati in timpul liber - descopera retetele culinare ale pasionatilor | detalii...


Universitati si facultati - Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti pregateste viitorii specialisti oenologi | detalii...


Comanda acum!

Comanda acum!

In fata raftului de vinuri, cel mai important factor care influenteaza decizia de achizitionare a potentialului cumparator, cel putin in Romania, este pretul. In ultima vreme, tot mai multi specialisti si pasionati de vinuri au afirmat ca vinul romanesc este supraevaluat in raport cu calitatea lui. Discutia despre raportul pret-calitate al vinului autohton a starnit destul de mult interes in ultimul timp pe bloguri si pe retelele de socializare, insa ea pare sa intre oarecum intr-un cerc vicios. Acest lucru este cauzat de multitudinea de factori si variabile care intra in discutie atunci cand se calculeaza pretul unei sticle de vin.

Consiliati de unii dintre cei mai buni specialisti in domeniu de la noi, am incercat sa calculam care ar fi costul unei sticle de vin, in momentul in care aceasta iese pe poarta cramei. Deoarece, „variabila“ pare sa fie cuvantul care apare cel mai ades in acest „calcul“, am imaginat doua situatii de cost, una pentru un pret minim, iar cea de-a doua pentru un pret maxim. In primul caz, cel mai favorabil, am trecut un cost anual pe hectarul de vie de 1.500 de euro (cheltuieli cu lucrari si tratamente), cu un randament de 10 tone la hectar. In cel de-al doilea, am imaginat un cost maxim de 3.000 de euro/hectar, pentru o productie minima de 4 tone la hectar. Aceasta cantitate poate fi efectul unei recolte mai slabe sau al exigentei vinificatorului, care isi doreste un randament mai mic. In primul caz, pretul rezultat pentru un kilogram de struguri este de 0,15 Euro, pe cand in cel de-al doilea, 0,75 Euro/kg. Daca luam in calcul un randament strugure-must limpede de 60%, pretul pentru un litru de vin se va ridica la 0,25 Euro, in cazul favorabil, si de 1,25 Euro, pentru cel de-al doilea. Din acest moment, la pretul vinului incep sa se adauge cheltuieli precum amortizarile de cladiri si utilaje de productie, cheltuielile de productie si intretinere, cheltuielile cu materialele de vinificatie, manopera si salariile personalului neimplicat in productie. De asemenea, aici intra si cheltuielile cu baricurile de stejar, de 225 litri, care se amortizeaza in 3 ani. In schema prezentata de noi, am luat in calcul un maxim si un minim al cheltuielilor de mai sus, deoarece acestea pot fi diferite de la o crama la alta. Dupa stabilirea pretului unui litru de vin, apar cheltuielile cu sticla, eticheta, capisonul, dopul, ambalajul si holograma DOC/IG (atunci cand avem una), toate acestea fiind adunate la pretul unei cantitati de 0,75l de vin. Costurile cu acestea pot fluctua in functie de calitatea lor si pretentiile proprietarului cramei: sticla poate sa fie una simpla sau una tronconica, etichetele pot fi autocolante, cu lipici, folio (auriu) sau embossate (in relief), dopul poate fi din pluta, conglomerat, silicon sau screw-cap. Pana si preturile capisoanelor difera in functie de calitatea acestora. Singurul cost care ramane acelasi in ambele cazuri este holograma DOC/IG, care are un pret fix. Daca in cazul costurilor de productie se poate stabili un minim si un maxim, in activitatea unui producator de vinuri mai apar si niste costuri ce nu pot fi cuantificate intr-un mod categoric: cele cu marketingul (bugetele de promovare in media si in restaurante, participari la targuri etc.) si cele cu departamentul comercial (autoturisme, telefoane, diurna, salarii pentru angajati). Limita maxima a acestor cheltuieli acestora poate fi cerul, in cazul in care ambitiile si pretentiile proprietarilor de crama, ale managerilor sau agentilor de vanzari sunt mari.

Inca o data dorim sa precizam ca cele doua tipuri de calcul sunt relative, ele depinzand de fluctuatia costurilor implicate.

 





Tags: , , , , , , , , , ,

Comenteaza articolul

Alte articole din Analize si statistici

Despre cat de importante sunt paharele de vin (putin snobism?!?)
Cristian Boerean De cate ori nu ne-am pus intrebarea: oare chiar atat de importante sunt paharele de vin? De cate...

citeste tot »

Cool or Not: PR-ul cu ranga
Not Cool Nu ne place sa o spunem, dar este o realitate a zilelor noastre: nimanui nu-i face placere sa...

citeste tot »

Top 3 – degustari comparative, 2010
FETEASCA NEAGRA 1. Prahova Valley Special Reserve 2007 2. Val Duna 2008 3. Maiastru 2008 MUSCAT OTTONEL 1. Dry Muscat,...

citeste tot »

Schimbari de ierarhii si dureri de cap pe piata mondiala a vinurilor
Dr. Gheorghe Epuran Confruntata cu o criza accentuata de supraproductie si cu intratrea in scena a celor din «lumea noua»,...

citeste tot »

Aromat, aromatizat, penal
“In prezent, in Romania, 40% din vinurile consumate sunt vinuri dulci si demidulci. Poate ca atat noi, producatorii, cat si...

citeste tot »

Meci pierdut la raportul pret-calitate
De cativa ani, vinul romanesc da semnale imbucuratoare, mai ales in privinta cresterii calitatii. Au aparut vinuri care rivalizeaza cu...

citeste tot »

Chamarre – raspunsul Frantei la vinurile din Lumea Noua
Cezar Ioan Reforma europeana a vinului, propusa anul acesta – si neaprobata, ca urmare a impotrivirii asociatiilor de viticultori din...

citeste tot »

Bio-D – un simplu instrument de marketing?
Scris de Loreta Budin Viticultura biodinamica este pe val: la nivel international, consumatorii se lasa tot mai mult cuceriti de...

citeste tot »

Davino – evolutie spre maturitate deplina
A aparut acum cativa ani intr-o hala a unui imobil de stat din comuna Ceptura. Astazi domina fara drept de...

citeste tot »

Gama premium cu „screwcap“, de la Halewood
Inca de la aparitie, vinurile „cu filet“ (dop metalic/screwcap) nu s-au bucurat de o buna primire din partea publicului, o...

citeste tot »

Sampania haute-couture
LORETA BUDIN Se poarta champagne haute-couture. De la sampanie cu corset la cea croita pe gustul clientului; de la bautura...

citeste tot »

Piata vinului din Romania – 450 de milioane de euro
Valentin Ceafalău Vinul se situează pe locul al treilea, după bere şi băuturi spirtoase, într-un top al preferinţelor consumatorilor de...

citeste tot »

Taxa pe dop – vino cu vinul de acasa!
Pentru multi dintre carciumarii de la noi sa vii la restaurant cu vinul de acasa pare un lucru de neconceput,...

citeste tot »

Premiantii Vinul.ro
VALENTIN CEAFALAU De-a lungul anului 2008, Vinul.Ro a publicat rezultatele mai multor degustari de vinuri romanesti si de import cumparate...

citeste tot »

Cum miroase spanacul pe-nserat? Betia de cuvinte (partea a II-a)
Articol de Loreta Budin, Master International Vintage //  E uimitor ce betie de cuvinte revarsa producatorii romani de vin, pe website-urile lor...

citeste tot »

Vinurile medaliate se gasesc si la raft?
Orice studiu simplu de piata conduce la concluzia ca multi consumatori sunt influentati in alegerea unui vin de prezenta pe...

citeste tot »

Vinurile scumpe romanesti devin marfa rara
Cu toata criza economica, o situatie inedita a aparut anul acesta pe piata vinurilor scumpe romanesti: consumatorii au ramas fara...

citeste tot »

Cauta vin dupa:
Cod de bare
(brand sau nume)

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Comunitatea Facebook - Vinul.ro

Ultimele posturi de pe bloguri

Turul ciclist al cramelor, Editia a VI-a – 23 mai 2015            


Un Merlot mainstream de peste Dunare: Telish Merlot 2010


Rhea Viognier 2011 – Cramele Halewood


Aniversare cu degustare!


Aniversare cu degustare!


Turul biciclist al cramelor din Dealu Mare


Feteasca Regala, prietena pestelui


Feteasca Regala, prietena pestelui


Pinot Noir 2009 Domeniul Coroanei Segarcea


Amintiri despre un Pinot Noir


Parteneri vinul.ro
Calculator greutate ideala
GREUTATEA: kg
INALTIMEA: m (ex:1.65)
Limite de greutate: 40 - 150 kg
discutam despre vinuri oamenii si vinul articole despre vin top 10 vinuri
producatori vinuri restaurante magazine de vinuri lifestyle


Revista Connaisseur - Vinul.ro - Despre vin si stil de viata | Editia Online - Fondata de Cezar Ioan in anul 2002 | Astazi este 01 Feb 2015

Recomandari: Vinul.ro | Producatori-Vinuri.ro | Vinuri-Romanesti.ro | BusinessLive.ro - Curs valutar / Convertor valutar | Amelie.ro - Horoscop Zilnic / Felicitari online


Power hosting by Appnor

Power hosting by Appnor