Catedralele vinului

Romania, preocuparea pentru vin, la unii producatori din punct de vedere calitativ, la altii mai mult cantitativ, i-a facut pe cei mai multi dintre acestia sa neglijeze arhitectura cladirilor in care isi desfasoara activitatea. Cu mici exceptii, cramele autohtone se impart in acest moment in doua categorii: cele care functioneaza in cladirile mostenite de la fostele IAS-uri si acele hale, asa-zis moderne, construite din prefabricate. In tarile cu o istorie reala mai veche in domeniu, respectul fata de tot ce inseamna cultura vinului a dus la aparitia unor adevarate capodopere. Unele dintre crame pot fi confundate lejer cu adevarate lacase de cult, altele rivalizeaza cu cele mai futuriste cladiri existente. Vinul.Ro a realizat o selectie a celor mai impresionante crame din lume, si va prezinta si trei dintre cramele romanesti.

Publicitate
Vinarte

CERETTO, ITALIA

Construit pe varful unui deal din Castiglione Falletto, Ceretto Cubo a fost vazut ca o extensie a cramei deja existente. Abaterea de la arhitectura traditionala reprezinta, potrivit producatorului, o forma de promisiune potrivit careia nu se vor face nici un fel de concesii privind modul de vinificare traditional. Designul acestei constructii se concentreaza pe crearea unei forme de arhitectura in totalitate transparenta, prezentata precum o sculptura, un monument al vinului Barolo.

Publicitate
IPPU

PETRA, ITALIA

Arhitectul Mario Botta isi descrie propria creatie ca fiind o „varianta moderna a caselor vechi din Toscana, un proiect in care imprejurimile joaca un rol foarte important. Realizata din piatra, cladirea are pe acoperis o plantatie de maslini si vita de vie, cele doua elemente principale ale imobilului, arcadele ondulate, creand o legatura intre planul superior si sol.

BODEGAS PROTOS, SPANIA

Se pare ca unii producatori isi doresc crame cu o arhitectura simpla, dar la scara cat mai mare, iar Bodegas Protos este un exemplu elocvent in aceste sens. Protos este o „crama aspirationala“ situata in orasul Penafiel, nord-vestul Spaniei. Acoperisul format din cinci arce paralele, ce se sprijina pe zidurile din piatra ofera o imagine memorabila, mai ales daca in acelasi tablou este incadrat si castelul medieval din Penafiel.

MARQUES DE RISCAL, SPANIA

O serie de elemente rectilinii, invelite in gresie, combinate cu tabla ondulata din titan roz si auriu si otel slefuit. Crama Vinos Herederos del Marques de Riscal este una dintre cele mai vechi crame din regiunea Rioja. Creatie a celebrului arhitect Frank Owen Gehry, crama, care trimite mai mult catre un nod de panglici, reprezinta potrivit proprietarilor, o reflectie atat a vinului produs aici, cat si a relieful din zona.

LOPEZ DE HEREDIA VINA TONDONIA, SPANIA

Cu toate ca cea mai mare parte a acestei cladiri dateaza din secolul al XIX-lea, arhitectul Zaha Hadid a construit un pavilion modern chiar in fata complexului. Structura, construita pe o structura de cadre metalice, reuseste sa combine in mod placut spatiile de promenada cu caile de acces in crama.

FERRER BOBET PRIORAT, SPANIA

Crama Ferrer Bobet creeaza iluzia unei „corabii ancorate printre viile salbaticului peisaj din Priorat”. Numai partea superioara a cramei este vizibila, singurul sector unde vizitatorii au acces, restul cramei fiind ascuns in versant. Interesanta creatie arhitecturala rezoneaza perfect cu liniile serpuitoare ale teraselor din apropiere.

BODEGAS YSIOS, SPANIA

Aflata in apropierea orasului Laguardia, Bodegas Ysios a intrat in peisajul cultural contemporan, fiind unul dintre cele mai importante puncte de atractie ale zonei. Creatie a arhitectului Santiago Calatrava, structura joasa de mari dimensiuni din lemn, atrage atentia prin acoperisul ondulat, acoperit cu aluminiu, care pare ca a fost construit urmand linia Muntilor Sierra de Cantabria.

CODORNIU, SPANIA

Cladirile cramei Codorniu din Sant Sadurni d’Anoia au fost construite intre anii 1895 si 1915 si reprezinta unul dintre cele mai elocvente exemple privind arhitectura unei crame realizate pentru productia si invechirea vinului cava. Arhitectul Josep Puig i Cadafalch, care alaturi de Gaudi este unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai Scolii moderne de arhitectura din Catalunia, a fost cel care a realizat acest proiect. Cadafalch a imbinat in acest proiect creativitatea cu caracterul functional al acestui tip de cladire.

COOPERATIVA PINELL DE BRAI, SPANIA

Crama cooperativei agricole din orasul Pinel de Brai poarta semnatura arhitectului Cesar Martinell, unul dintre discipolii lui Gaudi. Cladirea este formata din cinci corpuri ale caror tavane formeaza arce eliptice din caramida. Exteriorul cramei a fost decorat cu fresce ale pictorului Xavier Nogues.

DOMINUS WINERY, STATELE UNITE

Atunci cand a decis sa construiasca o noua crama, acest producator a apelat la serviciile arhitectilor Herzog & De Meuron pentru a crea un proiect ecologic si functional in acelasi timp. Rezultatul: un urias obelisc din piatra naturala, invelit cu plasa de sarma, care permite o buna aerisire a cramei. De la distanta, cladirea pare a fi realizata din ciment, insa odata ce te apropii isi dezvaluie adevaratul caracter.

ARTESA VINEYARDS & WINERY, STATELE UNITE

Nivelul de integrare a designului structural si a necesitatilor industriale ale cramei in ambientul natural este impresionant. Aceasta crama din Napa Valley este cu atat mai spectaculoasa cu cat a fost construita in intregime sub un deal, indicii ale implicarii omului facandu-se simtite numai in partea de acces, dar si prin existenta prismei din sticla ce ofera o buna priveliste din interior.

QUINTESSA WINERY, STATELE UNITE

Proprietarii Quintessa Winery au dorit sa creeze o structura subtila, care sa se integreze perfect in peisajul acestei podgorii. Designul gratios al constructiei a fost atent realizat pentru a se potrivi cu linia dealului in care este ingropata crama.

PEREGRINE WINERY, NOUA ZEELANDA

 

Acoperisul simplu si industrial creat de arhitectul Chris Kelly permite o buna iluminare a cramei, asigurand si o buna panorama a imprejurimilor. Kelly si-a caracterizat munca, drept o „transformare ce reflecta procesul de vinificare a strugurilor”.

O. FOURNIER, ARGENTINA

 

Proprietarii spanioli ai acestei crame au incercat sa dezvolte la poalele Muntilor Anzi conceptul unei veritabile „bodega”, prin care sa demonstreze realele avantaje ale gravitatiei in vinificatie. Deschisa in 2006, crama a impresionat critica de profil prin arhitectura moderna si abordarea diferita privind tehnologia. O. Fournier se mandreste si cu unul dintre cele mai bune restaurante din Argentina.

LEO HILLINGER, AUSTRIA

 

Atat interiorul, cat si exteriorul cramei Leo Hillinger etaleaza intr-un fel originalul stil austriac. Cladirea pastreaza un profil foarte jos aproape de sol, fiind taiata adanc in versantul unui deal. Cele opt structuri piramidale au rolul de luminatoare pe timpul zilei, iar pe timpul noptii sunt folosite ca proiectoare, putand fi observate de la distante foarte mari.

LOISIUM, AUSTRIA

 

Loisium este unul dintre proiectele de succes ale arhitectului Stephen Holl, pe langa componenta de vinificatie aici fiind infiintat si un centru spa pentru iubitorii de vinuri. Aflat in localitatea austriaca Langenlois, complexul mai detine si un muzeu de arta contemporana ce are ca tema principala vinul, un hotel si un restaurant.

DOMENIUL COROANEI SEGARCEA

 

Domeniul Coroanei Segarcea a fost infiintat in 1884, de catre Regele Carol I, crama construita la inceputul secolului trecut fiind una dintre cele mai frumoase ale acelor vremuri. Planul cramei a fost realizat sub forma de cruce, fiecare dintre laturi avand scopul sau in procesul de vinificatie. Recent renovat, imobilul a fost decorat in vechiul stil regal.

AVINCIS

 

Complexul arhitectural de pe Dealul Dobrusa, realizat de arhitectul Alexandru Beldiman, se numara printre cele mai reusite proiecte de acest fel realizate pana acum in Romania. Locul nu impresioneaza numai prin stilul arhitectural uluitor, un echilibru foarte bun intre stilul modern si cel traditional, sau prin amploarea sa. Conacul este purtatorul traditiei, iar crama este simbolul modernitatii. Intregul proiect reuseste sa convinga prin atentia pentru detaliu, dar si datorita simbiozei sale cu natura.

LACERTA WINERY

 

Cu toate ca nu are o capacitate foarte mare, LacertA rivalizeaza cu cele mai moderne crame din lume. Pentru ca se are in vedere si dezvoltarea unei afaceri enoturistice, peisajul cramei a fost completat si cu un salon de degustari care beneficiaza de o arhitectura eleganta si un design impresionant. Conform reprezentantilor LacertA, atat crama si auxiliarele au fost proiectate in jurul Conacului Dorobantu, opera a arhitectului Ion Mincu, cladire construita in 1901 si renovata in 2005.