Cateva „bombe de fruct“ de la Viu Manent

Uneori ma mai incearca cate o dorinta de a degusta acele vinuri care sa spuna totul direct, sa comunice cu mine nemijlocit, fara sa ma obosesc prea tare sa le descopar nuantele si substraturile. Este vorba de acele „bombe de fruct“, vinuri exhibitioniste, dar prietenoase, care nu au nimic de ascuns si care „povestesc“ oricarui degustator in aceeasi masura, indiferent de pregatirea si antrenamentul in domeniu. Daca ar fi sa facem un clasament al vinurilor mai sus descrise cele din Chile ar ocupa cu siguranta primele locuri. O astfel de colectie de vinuri a fost adusa de curand in Romania de reprezentantii magazinului Ethic Wine, vinurile in cauza fiind produse de producatorul Viu Manent, companie infiintata in 1935, de catre imigrantul catalan Miguel Viu-Garcia, impreuna cu cei doi fii ai sai Agustin si Miguel Viu-Manent. Despre aceste vinuri, renumitul critic Robert Parker a declarat in 2012 ca „Viu Manent este un model de consistenta a calitatii, din moment ce toate vinurile lor pot fi recomandate, cateva dintre ele aratand o valoare exceptionala“.

Publicitate
Vinarte

Merlot Estate Collecton Viu Manent 2010 (14% vol. alc., sec). Arome directe si prietenoase, o combinatie intre note de lemn afumat, gemuri de visine si condiment, cu tente de piper zdrobit. Gustul cald si intens prezinta niste taninuri moi, usor verzi si senzatii dulci, de fructe rosii coapte. Postgustul vine natural, in aceeasi nota calda, usor amarui, cu senzatii de frunza uscata si fan. (82 de puncte)

Carmenere Estate Collection Viu Manent 2010 (13,4% vol. alc., sec). Un vin prietenos – aproape exhibitionist – in care se descopera fara prea mari eforturi note interesante de ierburi aromate, fructe confiate, piele tabacita si pamant. Catifelat si rotund, gustul porneste cu niste senzatii dulciglicerice, de trufe de ciocolata, pe final fiind caracterizat de o dominanta de piper. (84 de puncte)

Publicitate

Malbec Reserva Viu Manent 2009 (14,5% vol. alc., sec). Nasul complex dezvolta tonuri intense de condimente, ierburi uscate, cutie de lemn si stafide. Aerarea ii mai imprima si niste tonuri de cafea si smochina, ce continua si in gustul catifelat, cu lemn din belsug, dar si cu o aciditate foarte buna, suculenta. Finalul este foarte dens, alcoolul venind cu senzatii condimentate, tonice. (87 de puncte)

Carmenere Reserva Viu Manent 2009 (14,5% vol. alc., sec). Un vin din categoria grea, in care aromele de vegetale si coacaze se combina foarte bine cu cele de condiment si de bitum. Atacul este bine reprezentat, intens si catifelat, vinul avand o evolutie gustativa progresiva si o constructie echilibrata. Postgustul lung si amplu lasa impresii de ardei copt, gemuri si menta. (88 de puncte)

Merlot Reserva Viu Manent 2007 (14,5% vol. alc., sec). Cu toate ca nu intra exact in sabloanele tipicitatii, din cauza structurii puternice si a densitatii taninoase sobre, acest Merlot se inscrie in categoria vinurilor pe care nu le uiti repede. Aromele sale inchise merg de la fructe confiate si ciuperci pana la mirosul cremei de pantofi si tabac. Gustul intens vine cu senzatii dulci-catifelate, care imbraca taninurile si aciditatea. (89 de puncte)

Malbec San Carlos Estate Viu Manent 2008 (14,5% vol. alc., sec). Olfactiv, trimite catre violete, fructe rosii de padure, tutun, sarlota si piele tabacita. Gustul este foarte concentrat, cu o aciditate vie si tonuri de pamant, condiment si fructe rosii, care sunt bine acompaniate de taninuri catifelate si voluptoase, care se simt in postgustul lung si impunator. (92 de puncte)