Chabasse – doua secole de traditie si calitate

Articol de Cesar Filip //

06102011-_MG_4652In regiunea din care provine cognac-ul, povestile se intalnesc la tot pasul. Una dintre cele mai frumoase pe care am auzit-o este cea a Casei de Cognac Chabasse, ale carei produse le importam deja in Romania. Am aflat-o in vara anului trecut, in plin sezon de concedii, atunci cand am reusit sa-l il conving Réné-Luc Chabasse sa ne intalnim. Tot cu aceasta ocazie am descoperit si oraselul Saint- Jeand’Angely, o localitate in care timpul pare ca a ramas in loc. Are aproape 8.000 de locuitori, este situat in Charente Maritime, adica intre Fins Bois si Borderies, iar daca mai faci doi pasi, esti pe malul Atlanticului. La sediul firmei am fost intampinat de domnul Chabasse, care m-a prezentat asociatilor lui, adica sotiei, doamna Nadia Chabasse, si fiicei, Magalie Chabasse (foto stanga). Ati inteles, deci, ca aceasta casa este una independenta, Chabasse fiind unul dintre producatorii prestigiosi care nu se subordoneaza vreunei multinationale. M-a surprins foarte placut prezenta fiicei, Magalie, la intalnire. Abia trecuta de 20 de ani, tanara ia in serios obligatiile afacerii de familie si, in loc sa fie in vacanta undeva, pe Coasta de Azur, participa la o intalnire cu un mic importator din Romania. Am aflat ca nu e o intamplare, ci asta este traditia casei, pentru ca, din 1818, de cand a fost fondata compania, mostenitorii sunt pregatiti de mici sa poata prelua afacerea.

Réné-Luc Chabasse este persoana care concepe toate gamele de cognac Chabasse si Bowen. Nu numai in ceea ce priveste lichidul, dar si ambalajele, cu un design deosebit, care toate sunt marca inregistrata. Mai mult, anul trecut, familia a achizitionat, contra sumei de 30.000 de euro, un aparat de gravura cu laser, care, pe langa faptul ca amelioreaza trasabilitatea produselor Chabasse, face si mai dificila eventual contrafacere a cognac-ului.

Bowen, o poveste cu arome orientale

Dar parca era vorba de cognac-urile Chabasse, nu de Bowen, o sa-mi spuneti. Ei bine, ce apare sub eticheta Bowen este o gama considerata superioara, desi, in realitate, este o gama paralela, care, insa, are o alta poveste in spate. Dupa ce, in 1818, Jean Baptiste Chabasse a fondat casa de Cognac, urmasii lui au dezvoltat-o permanent. Iar in jurul anului 1900, noul proprietar, Louis-Oliver Chabasse, a considerat ca a venit momentul ca firma sa capete un renume mondial. Mare amator de calatorii, el a decis sa imbine utilul cu placutul, astfel ca, in calatoriile lui, a luat si cateva mostre, pentru a prezenta lumii cognac-ul Chabasse. Intr-una din aceste calatorii, in India, el a cunoscut o tanara englezoaica, Elizabeth Bowen, care conducea o ferma, in apropiere de Madras. Energica si carismatica, Elizabeth l- a fermecat pe francez, care a vrut sa-i dedice un cognac deosebit. Creatie personala a lui Louis-Oliver, cognac-ul Bowen se remarca prin arome total diferite de celelalte produse Chabasse. Poate ca si aceasta frumoasa poveste m-a facut sa afirm ca preferatul meu este Bowen XO Gold’n Black, un cognac cu un corp foarte puternic, care dezvolta initial arome de floare de iris, care, pe masura ce cognac-ul este incalzit, se transforma in arome de tabac. Are gust de nuca si de fructe confiate si, dupa cum mi- a fost spus, la finalul unei mese, alaturi de o tigara de foi, satisface dorintele oricarui connaisseur. Eu, nefiind fumator, l-am savurat alaturi de 3 bucatele de ciocolata neagra belgiana si pot sa afirm ca cine va incerca formula mea, va renunta la trabuc.

Cognac-urile Chabasse si Bowen sunt elitiste. Sunt prezente pe listeleDSCN0128 marilor restaurante ale lumii, iar familia Chabasse nu precupeteste niciun efort pentru a pastra sau chiar imbunatati calitatea la care au ajuns predecesorii lor. Din vorba in vorba, am aflat chiar si reteta unui cocktail dedicat tinerei Magalie Chabasse, un cocktail a carui reteta o prezentam in premiera in Romania:

Magalie’s Dream Cocktail

2 cl cognac VSOP Bowen

3 cl lichior Chamboard Royale

2 cl suc proaspat de lamaie verde

2 cl suc proaspat de portocale

Am stat mai mult de vorba cu familia Chabasse, am degustat niste cognac-uri bune si, recunosc, am fost fascinat de Magalie Chabasse, o tanara de o finete deosebita, care se pregateste sa preia pe umerii ei o imensa responsabilitate si o traditie de aproape 200 de ani. Mi-am amintit de marile case si de marile familii care rezista de secole. Nu-mi fac griji ca nu va reusi, mai ales dupa ce am citit in publicatia Sud-Ouest ca, in filmul dedicat vietii lui Grace Kelly, care se realizeaza in aceste zile, vor aparea si cognac-urile Chabasse. Acum, nu stiu daca marca Chabasse era apreciata mai mult de Grace Kelly sau este favorita interpretei din aceasta pelicula, Nicole Kidman, cert este ca Magalie, directoare de comunicare a Casei Chabasse, si-a facut bine treaba.