Chateau de Mauvanne, locul unde au baut Chaplin si Sartre (galerie foto)

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

Articol de Ioan T. Morar / Fotografii de Carmen Morar //

Mauvanne 4Astazi pare la moda ca actorii, vedetele, sa-si lege numele de vin. De la Depardieu, la Brad Pitt si Angelina Jolie (ca sa nu mai vorbim de Coppola) exista o serie de podgorii devenite celebre prin proprietarii lor foarte celebri. Vinul de acolo nu devine mai bun, doar mai cunoscut si, poate, mai scump! Dar moda asta nu e de azi, in 1934, Simone Berriau, cantareata de opera si glorie a cinematografului francez din vremea ei, a cumparat Domeniul Mauvanne din Hyeres, orasul palmierilor, unde, de-a lungul existentei sale, a invitat multi dintre oamenii cunoscuti ai epocii. Printre ei si Charlie Chaplin, Colette si, ceva mai tarziu, Jean-Paul Sartre care au trecut pe la domeniu, au gustat vinul si si au semnat in cartea de onoare. In timpul razboiului, podgoria a fost afectata de trecerea nemtilor si a fost refacuta de proprietara dupa razboi, devenind unul din locurile de faima ale orasului Hyeres, din peninsula Giens. Dupa razboi, devenita directoare de teatru, Simone Berriau a avut incredere si a introdus in repertoriu o piesa a unui tanar dramaturg, Jean-Paul Sartre, pe numele lui! In 1955, 23 de domenii si chateau-uri din Côtes de Provence obtin, prin decizie ministeriala, titulatura de Cru classé. In acelasi an erau clasificate si cru-urile din Saint-Emilion. Acum mai sunt, in Provence, 18 Cru classé din cele 23, iar 14 din ele sunt grupate in „Club des Crus Classés des Côtes de Provence“ care propun si un circuit de degustare. Printre ele se gaseste si Chateau de Mauvanne, intrat, din 1999, in proprietatea viticultorului libanez Bassim RAHAL, care are un domeniu cu buna reputatie in tara sa, in valea Bekaa.

„Rosé-ul este rege“

mauvanne 8Vizita la Mauvanne, intr-o zi calma de iunie e totuna cu privilegiu de a intra intr-un taram al linistii, desi e la doi pasi de agitatia litoralului. Palmierii si maslinii strajuiesc cladirea principala a acestui adevarat Chateau, asezand parca, o alta bariera sonica intre noi si agitatia Coastei de Azur. In cava, responsabila, Carmen Ancares, din Chile, ne prezinta vinurile obtinute pe cele 50 de hectare: exista o gama pentru marile magazine, o gama pentru restaurante si o gama pentru vanzarea direct de la proprietate. Desigur, rosé-ul este rege, aici, este productia majoritara, apoi vine o cantitate mica de vin rosu si una si mai mica de vin alb. Statutul de Cru classé te obliga sa ai toate cele trei culori. Soiurile plantate aici sunt, pentru rosé si rosu: Grenache, Syrah, Cinsault, Mourvedre si Tibouren, completate de Carignan si de Cabernet-Sauvignon. Vinul alb se obtine din: Rolle, Ugni alb si Clairette. Mi se pare interesanta informatia ca trei parcele ale podgoriei nu pot produce decat „vin de pays” pentru ca sunt prea aproape de mare! Desi suntem in Provence si ar trebui sa va vorbesc despre rosé, vreau sa va semnalez unul dintre cele mai bune vinuri rosii pe care le-am gustat vreodata. Eu il consider capodopera acestui „cru classé”. Se numeste Cuvée Mauv’Art Rouge 2004, are 14,5 grade si e facut din Syrah 60 %, Cabernet Sauvignon 20 % , Grenache 20 %. Un mic secret: vinul din 2004 a fost improspatat, inainte de imbuteliere, cu un adaos din“fratele mai tanar” facut in 2009, intr-o proportie care sa nu stirbeasca “leatul” 2004. E un vin fermecator, cu un nas complex, un gust puternic, echilibrat, cu accente exotice. Pretul unei sticle, la magazinul domeniului este de 14 euro. Poate fi invechit cel putin inca cinci ani, mi s-a spus.

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...