Chateau l’Hospitalet – arta de a trai vinurile din Sud

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

Articol de Ioan T. Morar; Fotografii: Carmen Morar//

Hospitalet 3

O vizita la Chateau l’Hospitalet este o experienta pe care si-o doreste orice amator de vin mai avizat, si daca esti undeva in Sudul Frantei, nu e ceva chiar imposibil. Trebuie sa ajungi la Narbonne si, de acolo, pe drumul care serpuieste printre coline pietroase spre Narbonne Plage, la dreapta, chiar inainte de a se vedea Mediterana, se face un drum de doi kilometri si la capatul lui vezi Crama, Restaurantul, Hotelul si sediul intregii afaceri a lui Gérard Bertrand. O mie de hectare de pamant, din care 82 sunt cultivate cu vie, restul acoperite de gariga (cuvantul este in DEX, m-am uitat!). Bate un vant de abia putem iesi din masina, dar reusim sa ajungem, totusi, in perimetrul punctului de informatii. E luni si restaurantul gastronomic H este inchis, asa ca portofelul rasufla usurat. Hotelul de aici are piscina, sala de seminarii si, desigur, sala de degustari, separata de crama. Prin amabilitatea doamnei Véronique Braun, sefa de PR, primesc un kit de presa si sunt insotit in crama, in magazin, dar sunt lasat sa fotografiez si sutele de butoaie din spate, in care se linistesc vinurile pentru anii viitori. Responsabila cu degustarile este Vanessa, o tanara britanica aflata intre facultatea de marketing pe care a terminat-o si masteratul in marketingul vinului pe care-l va face de anul viitor la Bordeaux. Din pacate, sunt cu masina si trebuie sa conduc si inapoi o suta cinzeci de kilometri, asa ca nu ma incumet la multe vinuri. Dar ce am gustat se poate exprima in patru cuvinte: im-pe-ca-bil! Ar merita sa gasesc pe cineva care sa conduca sau sa vin pentru o seara la hotel. Intr-o vineri seara, cand e si program de jazz la restaurant. Hai ca visez frumos!

Hospitalet 8Magazinul-crama este mare si gasesti in el si vinurile din alte domenii pe care le detine Gerard Bertrand. Sper sa nu va plictisesc, dar vi le insir pe restul de sase: Domaine de Vilemajou, Corbieres-Boutenac (132 de hectare), Chateau Laville Bertou, Minervois-La Liviniere (70 ha), Domanine de L’Aigle (langa Limoux), (29 ha), Domanine Cigalus, Aude Hauterive (60 ha), Chateau Aigues-Vives, Corbieres Boutenac (30 ha) si Domanine la Sauvageonne, Terrasses du Larzac, (70 ha). Pentru a face fata, Gerard Bertrand are 200 de angajati. Vinurile sunt impartite in patru categorii, fiecare cu deviza sa: „Garantia placerii“ (pentru Vins de Pays si pentru monovarietale), „Cultura Gustului“, pentru AOP, „Experienta emotiei“ (pentru varfurile de gama) si „Dulceata pamantului“, pentru vinurile dulci naturale si pentru spumante. Deviza generala dupa care se ghideaza acest creator de vinuri este „Arta de a trai vinurile din Sud!

Sa recunoastem cateva semne de recunoastere internationala

Chateau l’Hospitalet a primit, din partea publicatiei Wine Enthusiast titlul „European Winery of the Year 2012“. La International Wine Challenge 2012, Gerard Bertrand a primit titlul de „Best Red Winemaker“, iar vinurile lui o medalie de aur (Grand Terroir Pic Saint Loup 2010) si 13 medalii de argint. Trei din vinurile semnate de el au trei stele in Ghidul Hachette, patru au doua stele, 6 au o stea. Gama „Naturae“, fara sulf, a fost premiata de SIAL, cu aur, in 2012. Deja in palmares figureaza sute de premii la concursuri, recunoasteri ale unor publicatii, organizatii. Si, sa tinem cont, omul este inca tanar, iar viitorul deja isi zangane medaliile!

Carte de vizita

gerard_bertrandGérard Bertrand, unul dintre promotorii etichetei Vin du Sud, s-a nascut in 1965, in familia unui viticultor care l-a dus in vie incepand de la zece ani, pe Domeniul Villemajou, in Boutenac-Corbieres. Cu toate ca l-a pasionat via, s-a tinut de scoala si a studiat, pe langa business, si sportul, la Toulouse. In 1984 se apuca de rugby in Narbonne, dupa care va ajunge la echipa Stade Francais, in Paris, careia ii va fi capitan in anii 1993 si 1994. Pasiunea pentru vin nu e lasata deoparte, in paralel cu terenul de rugby, Gérard Betrand incepe sa cumpere terenuri viticole si cumpara, pe rand, pana ajunge la cele sapte domenii de azi. Ultima achizitie a fost Domanine de la Sauvageonne, pe Terasele Larzac.

Blazonul

Vinurile premium care poarta semnatura lui Gerard Bertrand sunt usor de recunoscut nu numai dupa echilibrul si eleganta expresiei, ci si dupa un blazon al acestuia. E vorba de o cruce a Vizigotilor, care dateaza din secolul VII. Cei doi porumbei de deasupra crucii semnifica impartasirea experientei, iar cele doua litere care atarna de bratele crucii, le-ati recunoscut, sunt Alfa si Omega, inceputul si sfirstiul. Cu cateva secole inainte, aceasta cruce a fost crucea intregii Regiuni Languedoc.

 

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...