Ciocolata si vin – mariajul divin!

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

Articol de Loreta Budin, Master International Vintage //

ciocolata vin 124519562 ThinkStockAsocierea dintre vin si ciocolata nu-i lucru usor – dar rezultatele pot fi exceptionale. Iata cateva recomandari pentru o Valentine’s Day plina de savori senzuale. Cu ciocolata si cu vinul, e ca-n viata de cuplu: armonia nu se lasa usor descoperita, dar cand, in fine, se atinge consensul… e ca-n rai. Sau, in fine, peaproape. Cu ajutorul recomandarilor noastre, cu rabdare si cu imaginatie, experimenteaza alaturi de persoana draga diversele alaturari de arome: gusturile voastre personale vor influenta, cu siguranta, combinatia finala.

Albele cu alb, negrele cu rosu

Exact ca la o degustare de vin, daca experimentezi cu tipuri diferite de ciocolata, incearca-le mai intai pe cele albe si lasa-le la urma pe cele negre. Incepe cu sortimentele mai usoare, mai subtile, si sfar- seste cu produsele intense, amarui sau dulci-amarui. Tine cont de taninuri, de arome si de continutul de zahar. Ca regula generala, cu cat ciocolata are continut mai mare de zahar, cu atat vinul ales trebuie sa fie mai dulce, mai aromat. Ciocolata cu lapte se armonizeaza bine cu vinurile albe dulci, din struguri culesi tarziu, cu albele botritizate (de tip Grasa de Cotnari, Sauternes sau Tokaji), sau cu licoroasele de tip Xeres/Jerez sau Lacrima lui Ovidiu – in timp ce ciocolatei negre i se potrivesc mai bine vinurile rosii taninoase, cu personalitate.

Taninurile ciocolatei evidentiaza fructul din vin

O alta regula de retinut: o ciocolata mai usoara, cu arome mai elegante, merge mai bine cu vinuri mai putin corpolente, cu arome complexe; la fel, cu cat ciocolata e mai puternica, cu atat se asorteaza mai bine cu un vin mai corpolent, cu structura. Spre exemplu, o ciocolata dulce-amaruie sta bine pe langa un Cabernet Sauvignon intens, care nu se sfieste sa-si arate taninurile. Interesant e ca taninurile vinului palesc alaturi de ciocolata neagra, care etaleaza la randul ei propriile note amarui. In combinatie cu vinul, taninurile ciocolatei preiau controlul si scot in evidenta latura fructata a vinului.

Ciocolata alba si posibilii curtezani

Ciocolata alba tinde sa fie mai molcuta, mai „untoasa” in arome, ceea ce o face partenera ideala pentru un vin dulce de Xeres/Jerez, cu note catifelate de caramel, smochina, cafea si mocca. Dar nici efervescenta dulce a unui Moscato d’Asti nu e de lepadat. Cele doua vinuri vor evidentia cremozitatea ciocolatii. Se pot face, pe incercate, si combinatii contrastante – riscante, desigur – de ciocolata alba cu vin rosu. Un Zinfandel, vin rosu intens, cu taninuri puternice si adeseori cu continut ridicat de alcool, poate „topi” de minune o ciocolata alba cremoasa. Aceasta din urma, la randul ei, invaluie subtil si pune surdina taninurilor vinului. Pana la urma, mariajul se poate dovedi exceptional.

Ciocolata cu lapte si pretendentii sai

Un Pinot Noir sau un Merlot mai lejer vor putea valsa elegant cu tablete de ciocolata cu lapte sau cu varietati cremoase de spuma de ciocolata. Un Riesling, un Muscat sau un vin de desert pot intra si ei in gratiile ciocolatei cu lapte. Combinatia cu un Porto Ruby poate da un mariaj solid si de durata. Ceva mai riscant, totusi interesant: efervescente servite cu capsuni in ciocolata cu lapte.

Ciocolata neagra si aromele robuste

ciocolata vin 95334918 ThinkStockCiocolata neagra si cea dulce-amaruie cer vinuri cu savori robuste si arome datorate maturarii in baric – vanilie, ciocolata, cafea. Cabernet Sauvignon-ul este partener de nadejde; un Pinot Noir sau un Merlot dau bine alaturi de ciocolata neagra 55%. Insa, dintre toti „cavalerii in rosu”, vinul de Porto, Tawny sau Vintage, e fara egal in combinatie cu ciocolata neagra ca atare, cu deserturi pe baza de ciocolata neagra sau cu trufe de ciocolata.

Pana acum am incercat sa potrivim vinurile in functie de ciocolata, dar este valabil si procesul invers: ciocolata aleasa in functie de tipul de vin. In general, aromele vinului trebuie sa fie bine conturate, ca sa nu fie umbrite de cele ale ciocolatei. Prin urmare:

  • Vinuri rosii tinere, fructuoase, cu taninuri fine merg cu ciocolate semi-amare, cu arome de zmeura, fructe rosii;
  • Vinuri rosii invechite, cu ciocolata extra-amara, etaland arome de cafea, boabe de cacao.
  • Vinuri albe cu note predominante de mere verzi, citrice, condimente, miere, caramel se asorteaza elegant cu ciocolata alba, ce are eventual arome similare vinului. A se evita ciocolata puternic amaruie;
  • Vinuri rosii si albe, licoroase, cu arome puternice: vinurile Porto tinere (Ruby) se potrivesc cu ciocolata semi-amara sau amara, cu eventuale arome de fructe rosii, condimente, vanilie; vinurile Porto invechite (Tawny, LBV, Vintage) se consuma cu ciocolata neagra extra-amara, cu eventuale arome de fructe coapte, nuci, migdale, ardei iute, cafea; Muscat-urile cer ciocolata cu continut ridicat de cacao sau semiamara, cu arome de fructe exotice, miere, citrice, nuci, fructe seci; Xeres-urile (sau Jerez-urile, acelasi lucru) dau bine cu ciocolata cu continut mare de cacao, cu ciocolata semi-amara cu arome de migdale sau nuci.
  • Vinuri dulci, din boabe culese la maturitate deplina, cu arome de fructe confiate, citrice merg bine cu ciocolata cu lapte si concentratie mare de cacao, ciocolata amara, avand arome care rimeaza cu cele din vin, sau arome de vanilie, unt sarat, nuci.
  • Vinuri din struguri stafiditi: cu ciocolata cu concentratie mare de cacao, ciocolata semi-amara, cu arome de migdale, alune de padure, condimente fine, miere.
  • Ice Wine: cu ciocolata cu lapte si concentratie mare de cacao, ciocolata semi-amara, arome de caramel, piersici, caise, miere, nuci, citrice, unt sarat.
  • Vinuri efervescente: mai greu de armonizat cu ciocolata, totusi se pot obtine combinatii interesante cu ciocolata cu lapte, cu ciocolata neagra in combinatie cu fructe rosii (zmeura, capsuni), sau cu ciocolata „caramel si floare de sare”.

Cateva sfaturi pentru o degustare ca la carte

Iata cateva sfaturi pentru a organiza o degustare ciocolata-vin ca la carte:

  • Serveste cantitati mici de vin alaturi de ciocolata, pentru ca apetitul (si setea) sa se mentina nealterate pana la sfarsitul sesiunii;
  • Nu uita sa ai mereu la indemana apa plata si bucatele de paine sau grisine, pentru a neutraliza gustul intre degustari;
  • Mai intai, savureaza tacticos o bucatica de ciocolata, apoi ia o gura de vin, pentru a-ti da seama daca aromele merg bine impreuna;
  • Ciocolata alba la inceput, cea neagra la sfarsit; vinul alb si dulce la inceput, vinurile rosii, taninoase la sfarsit.

 

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...