CITY BEST: 5 restaurante romantice

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

cuplu restaurant

Articol de Adriana Popescu //

O veche traditie din popor spune ca, pe 24 februarie, Dragobetele saruta fetele pentru ca, in trecut, tinerii care se placeau se sarutau in vazul tuturor in aceasta zi. De ceva timp, Sarbatoarea Dragostei la romani trece cumva in plan secund, dupa mai occidentala Valentine’s Day ca doar nu mai sta nimeni sa faca hore si descantece de dragoste. Asa ca ziua de 14 februarie este sarbatorita de mai toate varstele (si nu doar de cei ramasi „neluati“, cum se facea pe vremuri), prin restaurante ori cluburi sau cu o cina romantica improvizata acasa si musai cu un cadou cel putin simbolic. Dar, nu se supara nimeni daca vei sarbatori de doua ori, nu?! Daca te gandesti sa iesi in oras cu partenera/partenerul, am facut o selectie a catorva dintre cele mai romantice locuri de mers in aceasta zi, pentru toate preferintele si buzunarele. Unde sarbatorim in oras:

Charme – ambianta relaxata si vinuri pe alese

charme7515

Confortabil si prietenos, salonul de la etajul restaurantului Charme poate fi o alegere foarte buna pentru o cina romantica reusita intr-o ambianta elegant-casual, degajata. Meniul de inspiratie mediteraneeana ofera suficienta diversitate, astfel incat sa impace toate gusturile, cu preparate italienesti si frantuzesti, si pentru variatie, cateva feluri asiatice: peste si fructe de mare pentru silueta, paste gustoase si fripturi suculente pentru cei mai pofticiosi, foie gras si preparate cu trufe pentru gusturile rafinate. Pentru inceput, poti alege o portie de carpaccio de vita cu parmezan (29 de lei), bruschete cu ciuperci si crema de trufe (12 lei) sau chiar o supa-crema de branzeturi nobile (13 lei). Si capitolul feluri principale are o varietate de optiuni, de la pieptul de rata in sos de vin rosu (33 de lei) si muschiul de vita cu spanac si sos Gruyere, la somon cu sos de vongole si orez (32 de lei), dorada in pergament cu rosii uscate, masline si anghinare (42 de lei) ori o portie de spaghetti cu creveti, rosii cherry si busuioc (29 de lei) etc. Un tort de ciocolata in sos de vanilie (14 lei) ori un mousse ispititor de ciocolata cu menta (15 lei) va incheia reusit seara. La Charme ai de unde alege un vin bun din peste 60 de etichete romanesti si cateva straine – Bordeaux-uri, Champagne, Cava si cateva din Lumea Noua. Preturile sunt medii, asa ca, nota de plata pentru doua persoane (cu cate un aperitiv si fel principal sau cate un fel principal si desert) plus sticla de vin aferenta (de la 70 de lei, mai putin vinul casei, disponibil la 45 de lei), va fi undeva in jurul sumei de 200 – 250 de lei.

the Artist – rafinament la farfurie

the_artist_2

Ramanem in zona Centrul Vechi, dar ne mutam in restaurantul olandezului Paul Oppenkamp, o optiune de luat in considerare daca iti doresti o experienta culinara fusion si/sau sa iti impresionezi partenerul/partenera. Chiar daca este un open space destul de mic, restaurantul este intim, iar meniul, rafinat, cu influente moleculare si asocieri culinare care te pot surprinde. Stridiile „Beignets“ cu soia, papaya, wasabi, susan si coriandru (58 lei) sunt numai bune pentru aceasta ocazie, iar ca fel principal poti alege un calcan cu lemongrass, caviar de somon si spring roll (95 de lei) sau un piept de porc cu homar si ceapa caramelizata (75 lei). La desert, ai putea incerca un inedit cozonac french toast cu dulceata de gutui, mar, caramel sarat si biscuit de migdale (25 de lei). Daca esti nehotarat, ai la dispozitie si meniuri de degustare cu selectii din fiecare categorie. Asadar, nota de plata pentru o masa in doi cu cate un antreu si fel principal sau fel principal si desert cu un vin bun poate urca spre 400 de lei.

L’Atelier – haute cuisine française si piano live

Hotel Epoque

L’Atelier este fostul Époque Bistro de la hotelul cu acelasi nume din apropierea Parcului Cismigiu, un spatiu de o eleganta clasica, ce beneficiaza si de arhitectura frumoasa a cladirii care il gazduieste si cu o priveliste reconfortanta catre gradina hotelului, chiar pitoreasca, la caderea zapezii. Muzica live la pian si picturile inspirate de meniu contureaza ambianta rafinata. Bucataria este de inspiratie frantuzeasca clasica cu accente moderne si tusele creative de rigoare ale chef-ului. Restaurantul hotelului Époque – L’Atelier – are si o propunere speciala de Valentine’s Day – un meniu „pentru el“ si un meniu „pentru ea“,cu puncte de „intalnire“ comune pentru cei doi, cat si specialitati ce intuiesc preferintele si apetitul fiecaruia. Meniul este semnat de Stéphane Simond, Executive Chef, L’Atelier.

Cina incepe cu amuse bouche: guacamole de avocado cu fondant de tomate, caviar Osetra d’Aquitaine si carne de crab cu pudra de chilli, spanac baby si ulei parfumat cu lamaie. Felul intai pentru doamne va fi carpaccio de scoici St. Jacques, unt cu lamaie confiata si parmezan crocant, cu salata de rucola si fennel, edamame, tomate si masline Kalamata. Pe domni ii asteapta o portie de scoici St. Jacques trase la tigaie cu ficat de rata in stil Rossini si anghinare, spanac baby si crochete surpriza. La felul doi, doamnele sunt rasfatate cu porumbel salbatic de provenienta franceza, la cuptor, pastilla umpluta cu pulpa confiata, insotite de telina si curmale in spuma de migdale. Domnii vor fi serviti cu piept de rata de provenienta franceza cu smochine proaspete, sfecla baby si sos dulce-acrisor, iar alaturi, cartofi dulci parfumati cu ficat de rata.

Pre desertul va fi un sorbet de zmeura si ardei rosu facut in casa si o granita de vodca, urmat de un desert special de Valentine’s Day, recomandarea chef-ului. In ceea ce priveste bauturile, cuplul va fi asteptat cu cate un pahar de prosecco. Pretul meniului este de 350 lei/cuplu.

18 Lounge – gourmets above the city

18 Lounge_2

Chiar daca pare mai degraba un loc destinat corporati stilor din zona cladirilor de birouri din Piata Presei, 18 Lounge este o alegere foarte buna pentru o cina „deasupra“ orasului, cu priveliste spectaculoasa si catre lacul Herastrau. Desi puteam alege alte locuri pentru cei care vor sa priveasca Bucurestiul de sus, ne-am oprit la restaurantul de la etajul 18 al cladirii City Gate si datorita meniului bun, cu accente gourmet, din care ai ce comanda pentru o ocazie speciala. Un alt punct forte al restaurantului este amenajarea confortabila, moderna, dar cu o nota informala. Dintre antreuri, am remarcat un duo de carpaccio de somon cu o crema de citrice si dorada cu mousse de mango (38 de lei), dar si foie gras-ul in crusta de alune, fistic si nuci caramelizate insotit de crema de otet balsamic (32 de lei) ori Camembert-ul gratinat cu sos de papaya (27 de lei). La felul principal, un muschi de vita la tigaie cu foie gras si sos Madeira (76 de lei) sau o portie de tagliatelle cu St. Jacques, caracatita si crema de dovleac (38 de lei) sunt alegeri la fel de bune. Lista de vinuri intocmita de un somelier este foarte buna, dar merita incercate si cocktail-urile casei. Un desert precum tortul de ciocolata, zmeura si menta sau crema de mango cu foi de orez, miere si migdale (19 lei fiecare) va completa frumos cina. Nota de plata pentru doua persoane (a cate doua feluri de persoana, plus bautura) va fi in jur de 300 de lei.

Satya – mancaruri usoare, atmosfera zen

satya

Un loc cu siguranta pe sufletul partii feminine, atat datorita ambiantei romantice, cat si meniului light & healthy, asa ca nu ar fi rau ca domnii sa faca pe plac in aceasta zi. Amenajarea are tenta orientala, cu decoruri vintage, canapele confortabile si plante verzi. Desi este vegetarian, meniul cuprinde multe feluri gustoase, precum si deserturi apetisante. Dintre antreuri, puteti alege un „tris“ de vol au vent cu ciuperci, spanac, trei feluri de ardei, smantana, scortisoara si nucsoara (18 lei) ori un platou oriental cu hummus, tabbouleh, falafel, chappati (lipiile libaneze), rosii cu sos de susan si tzatziki (45 de lei/650 g), urmate de o portie de ciuperci Shimeji trase la tigaie cu orez basmati si salsa verde (32 de lei). Neaparat de incercat unul dintre deserturile Satya, precum prajitura sugestiv denumita Amor cu frisca naturala, fructe de padure, scortisoara si topping de caramel (19 lei) ori Curmal chocolat cu ciocolata, zahar brun, curmale si sorbet de fructe (23 de lei). Sunt si cateva vinuri pe meniu, dar si multe feluri de ceaiuri aromate, sucuri si fresh-uri precum Purple Passion cu afine, grepfrut, mar si ghimbir (25 de lei). In concluzie, o masa in doi cu doua feluri pentru fiecare si bautura va costa in jur de 150 de lei. Precizare: Nota de plata a luat in considerare preturile medii pentru cate doua feluri de persoana – fie antreu plus fel principal, fie fel principal plus desert si bautura (in general, o sticla de vin).

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...