Claudiu Porumb, factotum-ul de la Urlaţi

Claudiu Porumb

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

În ultimii ani, producătorul Domeniile Dealu Mare nu a avut o viaţă prea liniştită. Ba chiar a trecut prin momente extrem de dificile. Dispariţii premature ale unor acţionari, audieri cu iz penal pentru alţii, probleme de management şi financiare…Ce mai, un cumul de întâmplări pe care n-am vrea să le regăsim nicăieri, niciodată. Dar a mers mai departe, ba chiar cu acumulări sesizabile în ceea ce priveşte calitatea şi coerenţa în poziţionare. Iar dacă vrei să afli, de la alţii, cum a fost posibil ca Domeniile Dealu Mare să se menţină pe linia de plutire, răspunsul pe care îl primeşti conţine invariabil un nume: Claudiu Porumb. Cine este Claudiu Porumb? Este enolog şi Şef Complex vinificaţie la crama din Valea Seman.

Claudiu Porumb okClaudiu a terminat Facultatea de Horticultură, specializarea Viticultură – Vinificaţie, din cadrul USAMVB în 1996. Un an mai târziu îl găsim pe Claudiu la Institutul de Cercetare pentru Viticultură şi Vinificaţie Valea Călugărească în funcţia de cercetător ştiinţific. În cei doi ani petrecuţi acolo, Claudiu a studiat şi a scris câţi alţii într-o viaţă. „Metodele moderne de irigare în plantaţiile viticole: irigare subterană (Tuporex sistem) şi prin picătură (T-Tape sistem)”, „Influenţa taninurilor enologici privind calitatea vinului roşu obţinut din soiul Fetească neagră” sau „Valorificarea potenţialului alcoolic al subproduselor de vinificaţie” sunt doar câteva dintre lucrările la care a fost autor principal. Pasiunea şi puterea lui de muncă au atras atenţia şi, în anul 2000, Claudiu ajunge în yona care îi place lui cel mai mult, producţia. Şi nu oriunde, ci la unul din cei mai en-vogue producători ai momentului, Cramele Halewood. Până în 2003 a fost enolog la Crama din Tohani, perioadă în care, pe lângă vinificare primară, maturări şi condiţionări de vinuri sau fermentarea şi îmbutelierea de vinuri spumante, a realizat, în premieră pentru România, prepararea de premixuri alcoolice/energizante. N-a stat la punctul de lucru Tohani decât până în 2003 pentru că, impresionaţi de performanţele lui Claudiu, mai-marii de la Halewood l-au adus cu arme şi bagaje la Crama de la Ploieşti, în funcţia de şef de secţie. Altă expunere, dar şi alte pretenţii. Însă Claudiu a făcut faţă cu brio tuturor cerinţelor, fie că a fost vorba de pregătirea cupajelor, de fermentarea şi îmbutelierea vinurilor spumante / spumoase sau de fabricarea, condiţionarea şi îmbutelierea oţetului. Asta pe lângă activităţile pe care deja le stăpânea după perioada petrecută la Tohani. Renumele lui Claudiu creştea exponenţial şi ofertele au început să apară. Nu-i vorba că şi el îşi dorea mai mult, aşa că, în 2010, a ajuns taman în Vrancea, la Tifeşti, la Crama Natura, ca şef complex vinificaţie. Dar n-a stat mult acolo, pentru că Dealu Mare îl chema înapoi şi, în 2011, era numit Şef Complex vinificaţie la Urlaţi, la Domeniile Dealu Mare. Acolo unde îl găsim şi astăzi şi unde, cu siguranţă, îl vom regăsi şi peste ani.

Aşa poate fi prezentată, sec, cariera unui enolog. Eu am avut şansa de a-l cunoaşte şi pe omul Claudiu Porumb şi pot să spun că am rămas impresionat. Nu-i cunosc prea bine situaţia familială, dar pot să afirm cu mâna pe inimă că este total dedicat mariajului cu vinul. Nu de puţine ori s-a întâmplat că dis de dimineaţă sau în crucea nopţii, când aveam nevoie de o informaţie, să îl găsesc în cramă, încercând să rezolve o problemă urgentă sau verificând un tanc sau un baric cu probleme. Şi nu era vorba de campanie, când Claudiu îşi pune viză de flotant cu adresa cramei, ci în zile în care te aştepţi ca până şi un şef de cramă să fie, dacă nu în patul, măcar în casa lui. Pentru pasiunea lui, Claudiu face totul. Lucrează şi în vie, când e cazul, face şi contabilitate. Şi e un maniac al curăţeniei. A restructurat crama, a ergonomizat-o, iar când societatea s-a confruntat cu probeleme, a găsit soluţia să-i stabilizeze balanţa contabilă. Pentru că în această perioadă capacitatea de prelucrare struguri a cramei este de trei ori mai mare decât produce în prezent plantaţia viticolă, Claudiu a propus ca societatea să presteze servicii de vinificaţie şi pentru alţi clienţi, care au vie, dar nu au încă şi cramă proprie. Şi cine credeţi că se ocupă de aceste vinuri?

Şi mai e ceva. De un bun simţ pe undeva exacerbat, Claudiu reuşeşte să-şi controleze perfect orgoliul, o componentă fără de care, părerea mea, un enolog nu poate fi enolog. Nu demult, într-o seară pe care am petrecut-o în compania mai multor enologi din Dealu Mare, unul dintre vinurile aduse de Claudiu prezenta uşoare note de oxidare. I-am atras atenţia, el a verificat şi a retras sticla. Mi-a spus, însă, că e prima data când se confrunta cu o asemenea problemă la vinurile din acea recoltă şi că, cu siguranţă, e o problemă singulară, cauzată de un dop care nu a închis bine sticla. Deşi am acceptat ideea, probabil că nu păream foarte convins. Claudiu, însă, nu a uitat episodul şi, acum, la vizita pe care i-am făcut-o, a deschis două sticle din acelaşi lot. Vinul era impecabil. Mi-a spus apoi că l-a măcinat foarte mult acea întâmplare şi că, de atunci, a mai verificat câteva sticle, ca nu cumva problema să fie mai gravă. Fără emfază, fără reproşuri, doar cu satisfacţia pe care ţi-o oferă confirmarea lucrului bine făcut. Cu adevărat bine făcut…

Domeniile Dealu Mare

Numele cramei : Domeniile Dealu Mare – Urlaţi, cart. Valea Seman, judeţ Prahova
Numele firmei: S.C. Domeniile Dealu Mare SRL – Otopeni, Calea Bucureşti, nr.22, bl.2-1, sc.4, et.1, ap.34
Branduri: Exclusiv HoReCa: Incantation – 50 lei, Domeniile Urlaţi Fetească neagră – Ediţie Limitată – 40 lei, Trei Peşti – 35 lei, Via Roz – 35 lei, Paganus Fetească neagră – 30 lei, Paganus Cabernet Sauvignon – 30 lei, Gama „Domeniile Urlaţi” – 30 lei
Retail: Gama “La Origine” – 25 lei, Gama “Romanian Wine” – 15 lei, Gama “Casa Domnească” – 12 lei, Gama “România Pitorească” – 10 lei, Gama “Pelin de Urlaţi” -10, 15 lei
Suprafaţa de vie în exploatare: 100 ha. din care pe rod 61 ha.Restul suprafeţelor sunt plantaţii în anul II şi în curs de modernizare. Plantaţia se află în două plaiuri, Urlaţi şi Ceptura
Expoziţie: Estică, cu orientarea rândurilor N-S, pe direcţia curbelor de nivel ale terenurilor
Forma de conducere: semiînaltă, cu tăiere mixt Guyot
Soiuri în plantaţie: albe: 30,1 ha – Sauvignon blanc 16,5 ha, Riesling italian 1,2 ha, Fetească albă 2 ha, Muscat Ottonel 10,4 ha, roșii: 26,2 ha – Fetească neagră 17,5 ha, Cabernet Sauvignon 8,7 ha; Struguri de masă: 5 ha
Capacitate crama: prelucrare: 1500 tone – stocare: 1.000.000 litri
Winemaker: Claudiu Porumb
Degustări grupuri: Da – maxim 12 persoane, cu rezervare prealabilă
Cazare: Nu
Contact: tel: 0374 007 854, 0751277512; e-mail: claudiu.porumb@yahoo.com

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...