Colecția mai-iunie la Vinexpert: de la France Eternelle la Bubble Time, cu un Periplu în Lumea Nouă și de acolo La Vie en Rose pentru România la Centenar

Franța (Cotes du Rhone, Languedoc, Bordeaux), Italia, Noua Zeelandă, Spania sau România sunt la câțiva pași distanță de tine chiar aici, în București, pentru această vacanță! Cu mâncărurile lor de legendă, cu vinurile lor de poveste!

Cinci seturi complete, “pret-a-porter”, au fost grijuliu compuse special pentru descoperitorii de gusturi la Wine Club-ul Vinexpert pentru mini-sezonul mai-iunie 2018: pentru numai 49 de lei, curioșii și entuziaștii se pot delecta cu 4 pahare de vin de 75 ml și o gustare atent asortată, în atmosfera urban-șic a barului.

Iată în continuare componența exactă (și notele de prezentare) a fiecărei opțiuni degustative care poate fi experimentată chiar și azi la București, sub marca celui mai vechi selecționer de vinuri de la noi din țară.

France Eternelle

1. Languedoc: Domaine de Coussan Chardonnay
Auriu deschis, acest Arrogant Frog Ribet Blanc este elegant, cu arome de fructe tropicale, piersici, flori albe, o adiere de vanilie şi pâine prăjită. Proaspăt, catifelat, amplu.

2. Languedoc: La Croix Belle Caringole Rose
Rosé de Syrah strălucitor, cu o culoare intensă de cireşe roz, are complexitate (arome de cireşe şi flori, impresii de fructe caramelizate). Bogat, echilibrat, cu fructuozitate bună şi  inal lung.

3. Cotes du Rhone: Guigal Cotes du Rhone Rouge (Syrah, Grenache, Mourvedre)
Roșu închis strălucitor, acest asamblaj de Syrah, Grenache și Mourvedre are arome puternice de fructe negre, marcate de mirodenii. Un vin amplu, plin, stilat, cu taninuri rotunde şi puternice.

4. Bordeaux – Haut Medoc: Edmond de Rothschild Les Granges (Merlot, Cabernet)
Vinificat la celebrul Chateau Clarke şi maturat 14 luni în baricuri, este “un clasic bordolez”: note fine şi elegante de coacăze negre, ierburi aromatice, pământ şi cedru. Intens, distinct și distins.

Platoul asociat: Brânzeturi franțuzești, tartine cu rillette de ficat de pasăre, fructe asortate și nuci.

Periplu prin Lumea Nouă

1. Noua Zeelandă: Marisco Vineyards Fernlands Sauvignon Blanc
Intens, în stilul atât de apreciat la Sauvignon Blanc-ul de Marlborough: frunze de lime, flori albe de citrice, proaspăt și strălucitor, cu gust citricr ăcoritor și o tentă subtilă de plante uscate.

2. Australia: Oxford Landing Viognier
Complex, delicat şi bogat, galben-auriu cu nuanţe verzui, cucerește prin aromele bogate, persistente şi intense (mosc şi flori albe, cu note de nectarine). Un vin proaspăt şi mătăsos.

3. Chile: Misiones de Rengo Reserva Carmenere
Culoarea profundă, bogată, și aromele de fructe de pădure şi flori sălbatice, ca și structura rotundă şi elegantă, cu note picante specifice soiului Carmenere, vă vor delecta.

4. Argentina: Tamari Reserva Malbec
Roșu-violet, explodează de arome fructate (cireșe, prune și mure), combinate cu scorțișoară, condimente și vanilie. Ferm gustativ, amintește de strugurii negri copți și e completat de aromele elegante ale stejarului franțuzesc.

Platoul asociat: Red&White – Tartine cu tapenade de măsline și ciuperci, tartine cu gravlax de somon de casă, șunculiță de porc home made, rulouri de prosciutto cu bețișoare de pară și ardei gras.

România la Centenar

1. Oltenia DOC Drăgășani: Avincis Crâmpoșie Selecționată
Galben luminos și strălucitor, obţinut din soiul tradiţional de Drăgăşani, are arome de măr verde şi fructe citrice și gust uşor mineral, amintind de grapefruit alb, măr verde, lime.

2. Banat DOC: Aramic Pinot Noir Rose
Debutează cu arome de zmeură și cireșe, urmate de nuanțe de litchi și grapefruit roz. Gustul de cireașă și piersică albă este învăluit în note proaspete de grapefruit, dominante și în postgust.

3. Dobrogea DOC CMD Oltina: Alira Fetească Neagră
Notele olfactive de pâine prăjită, vanilie şi zmeură, și gustul de fructe roșii, cu taninuri elegante, sunt perfect completate de un post-gust de durată.

4. Dealu Mare DOC CMD: Sensum Cuvee Rouge Aurelia Vișinescu Ediție Limitată (Fetească Neagră, Syrah, Merlot, Cabernet)
Un “winemaker’s reserve” al Aureliei Vișinescu ce debutează cu arome de fructe roşii bine coapte şi prune uscate, combinate cu note condimentate. Gust plin, catifelat, cu note de vanilie şi cafea.

Platou asociat mixt, cu delicatese românești: salam crud-uscat de mistreț, tartine cu șunculiță de casă, trufe din brânză de burduf, brânză cu ardei, dulceață de ceapă, ardei gras, pară proaspătă și covrigei.

La Vie en Rose

1. Franța, Languedoc: Domaine de Coussan Rose
Exploziv, răcoritor, catifelat, are o textură savuroasă și suculentă și lasă după înghițire o impresie plăcută și de durată, care mai cere o înghițitură.

2. Franța, Languedoc: La Croix Belle Caringole Rose
Complex, de culoare roz trandafiriu, cu arome florale şi de fructe roşii caramelizate, este bogat şi cu o frumoasă diversitate gustativă, cu o fructozitate foarte bună în post-gust.

3. România DOC CMD Dealu Mare: Sensum Cuvee Rose Aurelia Vișinescu Ediție limitată
Olfactiv aduce note elegante de căpșune și zmeură și câteva condimente asamblate armonios într-un vin elegant, vivace. Gustul este plin și răcoritor.

2. Franța, Cotes du Rhone: Guigal Cotes du Rhone Rose (Grenache, Cinsault, Syrah, Mourvedre)
Culoarea roz-strălucitor anunță aromele expresive de fructe roșii de pădure (în special zmeură, frăguțe și coacăze), iar gustul sec dar fructat este în perfectă concordanță cu mirosul.

Platou asociat: Terină în trei culori, terină cu gravlax de somon, terină cu rilette de ficat de pasăre cu dulceață de ceapă, brânză Brie și fructe proaspete.

Bubble Time

1. Italia: Prosecco San Simone Il Concerto Brut
Galben-pai, cu bule fine, încântã prin aromele discrete de mere, pepene galben și flori de primăvară și prin gustul răcoros.

2. Spania: Cava Pere Ventura Chic Barcelona Brut
Proaspătă și crocantă, această “cava” catalană produsă prin metoda tradițională te surprinde prin eleganță aromelor de citrice și măr verde și prin gustul revigorant ce amintește de piersici albe și croissant.

3. Franța: L’ Eclat de Montaud Cremant Rose de Provence
Spumant elegant de culoare roz pal, cu arome fresh de fructe coapte (căpșuni și gutui) și un gust echilibrat, cu perlaj persistent.

4. România: Domeniile Cotnari Colocviu la Veneția Busuioacă Spumant Rose
“Roz antic, cu nuanțe de trandafir topit” – o culoare cuceritoare, urmată de arome fine şi tulburătoare de frăguţe şi căpşune, din struguri recoltați târziu. Cunoscut și ca Tâmâioasă Vânătă de Moldova, soiul dă naștere aici unui vin apetisant și bogat, cuceritor.

Platou asociat: Terină în trei culori, terină cu gravlax de somon, terină cu rilette de ficat de pasăre cu dulceață de ceapă, brânză Brie și fructe proaspete.