Comunicarea cu pasiune: Sergiu Nedelea a format 18 generații de somelieri

Sergiu Nedelea este cunoscut ca somelier, dar în spatele acestei profesii stă și o experiență de peste 22 de ani în industria ospitalității. În timp, a dezvoltat și o intensă activitate jurnalistică, în prezent fiind membru al Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România. Câteva sute de articole, cărțile „Caietul Somelierului – Ghid pentru aspiranți și profesioniști”, „Povestiri Cârciumărești” și altele sunt o dovadă în acest sens. În proiectele actuale, pe lângă formarea profesională, administrarea unei Agenții de Somelieri și diferite evenimente, este angrenat într-un vast proiect de colaborare cu lanțul de magazine Mega Image. Aici, promovează oferta de vinuri direct prin evenimentele organizate sau prin cataloagele Mega Image și prin platforma stamdevorba.ro, un portal care apropie consumatorii de produse prin schimbul concret și corect de informații. (Un interviu de Poliana Parichi)

Ce este, mai exact,  somelierul? De cand există el în România și de când este omologată această meserie?

Asta chiar e o întrebare bună! Sincer sunt tentat să răspund cu o altă întrebare: ce este, sau ce ar trebui să fie somelierul? Pentru că la noi s-au dezvoltat două percepții diferite asupra acestei profesii. Pe de o parte, somelierul ar trebui să fie ceea ce este și în țările cu puternică și neîntreruptă tradiție în cultura vinului. Adică ar trebui să fie persoana din organigrama oricărui restaurant (care se respectă) ce este responsabilă de selecția – și atenție! – și de vânzarea de vinuri, distilate, dar și de alte băuturi, inclusiv de ape, în armonie cu preparatele din meniu. Tot în sarcina lui intră serviciul cigar-urilor. Altfel spus, așa cum am mai afirmat în alte ocazii, somelierul este un arhitect al stării de bine. Rectific: ar trebui să fie. Asta pentru că la noi, cu unele rare excepții, somelierul nu este întâlnit în restaurante, ci la târguri și evenimente mai mult sau mai puțin private. Iar acolo unde apar prin restaurante, sunt văzuți mai mult ca niște prezențe exotice, sunt percepuți limitat ca „băiatul cu vinurile” și… atât! Sunt percepuți și de client, dar (mai grav) și de manageri ca un fel de ospătar mai cu ștaif. La noi, cred că numărăm pe degetele de la o mână restaurantele care să aibă somelier pe statul de plată ca angajat permanent și care să îl folosească în deplinătatea abilităților, dar și a responsabilităților sale. Mă refer la faptul că nu este ușor să faci o listă de băuturi atrăgătoare în concordanță cu preparatele culinare și cu specificul restaurantului, dar este și mai greu să vinzi acele licori scumpe.
Cât despre reperele istorice ale profesiei de somelier în România, ei bine , și aici persistă confuzia. Ele coboară adesea artificial în timp până la suprapunerea profesiei de somelier peste demnitatea de paharnic. Adevărul este că paharnicul era un membru al Divanului, adică al guvernului, era un fel de ministru al viei și vinului. Înțeleg nevoia de „pedigree” în competiția cu tradiția altor state, dar nu cred că servește nimănui falsificarea istoriei. Realitatea este că nu se știe exact când au apărut la noi primii somelieri. Personal, bănuiesc că au apărut pe la mijlocul secolului al XIX-lea, când fiii de boieri plecați la studii în Franța s-au întors cu o altă cultură – inclusiv gastronomică și oenologică – aducând de acolo inclusiv personal calificat. Prințul Știrbey ar fi adus în România un somelier înainte de primul război mondial. Se mai știe de câțiva somelieri care au profesat în Bucureștiul interbelic – celebrul moș Ghiță, pivnicerul de la Caru cu Bere, și Iacob Tulimeanu de la Continental – dar nimeni nu mai știe unde au fost ei școliți. Din păcate, încă nu a făcut nimeni cercetări serioase pentru clarificarea problemei.
Cât privește omologarea, mai corect spus ar fi oficializarea profesiei. Asta s-a întâmplat în anul 2007, când un colectiv din care am făcut parte a reușit înscrierea profesiei în Codul Ocupațional din România, sub numărul 512304, revizuit în 2011 sub nr. 513103.

La cursurile WineTaste se vor obține certificări europene

De când se organizeaza cursuri de somelier în România? Câți somelieri “ți-au ieșit din mână”? 

Cursurile de somelier au început la noi din 1992, la fostul THR (n.r. Tourism Hotel & Restaurant), fiind o inițiativă a regretaților Marian Bugan și Radu Nicolescu, sub îndrumarea italianului Giuseppe Vaccarini. Doamna Toma Cornelia a format generații de somelieri la THR și apoi la Lira Cop Creative. Proiectul în care m-am implicat în anul 2012 – www.curssomelier.ro – mi-a adus mari satisfacții. Practic sunt la a XVIII-a generație de somelieri formați la Școala Barmania – WineTaste.

În prezent, câți somelieri activează pe teritoriul țării noastre?

În România avem la această oră câteva sute de somelieri certificați, dar contează cu adevărat cei care mai și practică această profesie în diferite forme.

În ce constau cursurile de somelier din cadrul școlii WineTaste și cât durează?

Cursurile durează 6 săptămâni, practic 170 de ore de teorie și practică în vederea obținerii competențelor stabilite. Pe parcursul cursului se degustă peste 100 de probe de vinuri liniștite (autohtone și import), vinuri speciale și distilate. De asemenea, avem un modul despre cafea și ne „răsfățăm” și cu cigar-urile. Consider că la această oră este cel mai complex curs din România și afirm aceasta în baza recunoașterii absolvenților asimilați în piață si respectiv prin cererea existentă pentru viitor. Pentru recunoașterea competențelor și absolvirea cursului, cursanții vor susține un examen ce constă într-o probă teoretică, una practică și prezentarea unui proiect. În urma absolvirii acestui curs, participanții primesc Certificatul de Somelier recunoscut de Ministerul Muncii, Ministerul Educației și Consiliul Național de Formare Profesională a Adulților.

Cine se poate înscrie la cursurile de somelier? Trebuie să lucrezi în acest domeniu sau e suficient să fii un simplu pasionat?

Cursul este de formare profesională pentru adulți, practic porțile cunoașterii sunt deschise pentru oricine în vederea dezvoltării profesionale, sau personale. Important este însă să fii conștient că aceste cursuri nu îți formează decât o „schelă” de informații pe care trebuie apoi să urci singur și să îți construiești mereu profilul profesional, să îți dezvolți competențele și cunoștințele.

Spune-ne despre internaționalizarea diplomei de somelier obținute în România. 

Da, asta este o veste bună pentru profesioniștii din domeniu. Recent, Asociația Somelierilor din Europa a reușit după o lungă și susținută activitate de lobby în Parlamentul European să obțină instituționalizarea Certificatului de Somelier European, ceea ce presupune alinierea la standardele moderne ale profesiei. Ca Ambasador al ASE în România am reușit să obțin aprobarea ca eliberarea acestui Certificat să se facă din acest an și în România. Cu siguranță că la cursurile WineTaste se va putea obține acest Certificat European.

Ce este agenția de somelieri WineTaste? Cum ți-a venit ideea înființării ei?

Agenția de Somelieri este o componentă activă a platformei WineTaste.ro creată în scopul promovării culturii vinului, a pasiunii pentru acesta și a formării profesionale. Ideea a fost generată din solicitările din ce în ce mai dese venite din piață. Vă spuneam mai devreme că la noi nu sunt somelieri angajați permanent în restaurante, în sensul și în spiritul tradițional al profesiei. Mai nou este necesară prezența somelierilor și în retail. În concluzie, ocazional și punctual, se resimte din ce în ce mai des nevoia de serviciile lor. O vreme am acoperit singur cererile, dar când s-au înmulțit am creat această Agenție.

* sursa foto: https://www.youtube.com/watch?v=pDwJBNhmy3U