Conf. dr. Radu Mihailescu: „Dependentii nu se recruteaza din categoria bautorilor de vin“

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

Interviu de Bogdan Pacurar //

radu mihailescuUn pahar, placere, baut, bautura, dependenta. Senzatia de bine si cautarea ei intr-un pahar sunt doua fete ale unei lame extrem de ascutite. Conf. dr. Radu Mihailescu, psihiatru specializat in tratarea toxicomaniilor, stie cat de usor te poti taia incercand sa faci o astfel de echilibristica si avertizeaza ca problemele legate de abuzul de alcool costa o societate pana la 3% din PIB. Un pahar poate produce o stare de bine, insa binele in viata trebuie cautat in alta parte.

Un pahar de vin pe zi e bun pentru sanatate. E bun si pentru sanatatea mintala?

Eu zic ca da. Cu conditia sa ramana un pahar. Daca intram in discutii de teorie, de exemplu vinul rosu contine un antioxidant care este de cinci ori mai puternic decat antioxidantii din citrice, iar antioxidantii au un rol important in metabolismul celulei nervoase, deci da, vinul face bine pentru sanatate. Dincolo de aspectul pur biologic, exista si un aspect psihologic, care nu trebuie neglijat. Eu am fost intrebat de nenumarate ori care este cheia unei sanatati mintale robuste. Exista si aici niste reguli, ca in sanatatea fizica. Trebuie favorizate lucrurile acelea mici care provoaca placere. Ei, aici incepe deja intelepciunea, pentru ca din pacate vinul face parte din substantele care activeaza un circuit biologic – se numeste „circuitul recompensei” – avand ca urmare ca, pe masura ce il „utilizezi”, tot ai mai vrea, deci dificultatea de a te opri este tot mai mare. Sigur ca astfel vinul isi pierde din avantajele sale, pentru ca asa, step by step, se ajunge la dependenta.

Asta era urmatoarea intrebare: unde se termina paharul de vin si unde incepe dependenta?

Nu se poate raspunde la intrebarea asta. Aici ii descurajez pe toti cei care m-au intrebat asta de-a lungul anilor. Pe vremuri, un psihiatru francez, membru al Academiei Franceze, inventase o formula care era intr-adevar seducatoare, care spunea ca fiecare isi permite un mililitru de alcool pur pe kilogram corp si pe zi. Hai sa vedem ce inseamna asta. In general, vinul are intre 11 si 13 volume alcool pur. Sa zicem 10%. Ceea ce inseamna ca intr-o sticla de trei sferturi sunt 75 de mililitri de alcool pur. Am spus un mililitru de alcool pur pe kilogram corp si pe zi. Deci un barbat de 75 de kilograme isi poate permite sa bea o sticla de vin pe zi, ar spune formula amintita… asta se intampla cred ca pe la 1950. De atunci, mai multi cercetatori au demonstrat o serie de erori in ambele sensuri, adica si in minus, si in plus. Formula, in afara de faptul ca e seducatoare, nu are nicio alta valoare. Ceea ce atrage atentia in formula aceasta este un factor corect: grasii au un singur avantaj, ca isi pot permite sa bea ceva mai mult decat cei slabi. Aici conteaza intr-adevar greutatea corporala. Cand te duci in Franta la cel mai obisnuit restaurant, carafa de 500 ml cu vin este inclusa in pretul mancarii. E foarte greu de raspuns in termeni cantitativi pana la cat pot sa ma duc ca sa nu risc sa… Raspunsul este: cu cat am obiceiul sa beau mai mult decat obisnuitul, de pilda barbatii beau mai mult decat femeile, cu atat nu trebuie sa o fac zilnic. In momentul in care beau si mai mult, sa zicem 500 ml, si o fac si zilnic, asta deschide o cale. Dar indicatorul cel mai fidel este asta: daca s-a crescut cantitatea. Un bautor observa la un moment dat ca fata de ceea ce inainte ii procura o senzatie de bine, 300 ml, acum are nevoie de 400 ml, iar apoi de 500 ml. Asta este un indicator farmacologic realmente, care inseamna primul pas catre dependenta.

Cum se manifesta dependenta? Ajungi la un moment dat sa nu mai poti fara sa consumi?

consum de vin ThinkStockDa. In momentul in care se intrerupe brusc aportul substantei cu pricina, in cazul nostru alcoolul, omul face simptomatologia de sevraj. In cazul alcoolului, se manifesta prin tremuraturi, transpiratie, tulburari masive ale somnului, uneori in cazuri mai grave pot aparea halucinatii, convulsii… e o urgenta medicala. Bine, se ajunge la sindromul de sevraj intens in cazuri masive, altminteri, in cazurile obisnuite, omul are o stare de rau dimineata, cu tremuraturi, dar isi stie singur tratamentul: trage un pahar. Degustatorii si dependentii

Daca exageram putin, apropo de consumul zilnic, putem considera ca un degustator, un enolog care cu asta se ocupa, care are in fisa postului…

… N-are nicio sansa sa devina dependent, pentru ca stie cum e cu bautul. Asta incerc eu sa comunic tinerilor: trebuie sa inveti sa bei. De cele mai multe ori, degustatorii nici nu inghit. De asta multi degustatori buni sunt femei. Si mai trebuie sa spun ceva aici: in general, dependentii nu se recruteaza din categoria bautorilor de vin, ci de produse tari sau, ma rog, celebrele combinatii – bere cu vodca si altele. Din 10 dependenti, ma refer in cultura noastra, daca gasesc unu-doi care sunt cu vinuri. In general cei care isi produc singuri vinul. Avand o cantitate foarte mare, beau din ea pana nu mai pot. Dar daca intri intr-o carciuma, ii recunosti pe dependenti prin faptul ca au berea ca tot omul pe masa, dar au si vodca. Pentru ca berea nu poate procura cantitatea de alcool de care au ei nevoie, e slab alcoolizata, si atunci ei vin in completare cu taria. Pe primul loc in Europa la consumul de alcool sunt moldovenii… Probabil s-a intalnit gena romaneasca cu cea ruseasca, ca nici rusii nu duc paharul la ureche. E o intreaga poveste aici… Ce m-a preocupat pe mine era faptul ca Romania a fost la sfarsitul de secol XIX si inceput de secol XX o tara de vinuri. Era si tuica aceea romaneasca. In timp, s-a facut o tara cosmopolita. Se bea si tuica, si palinca, si vodca, si bere, si vin, de toate. Daca ramaneam in zona de vinuri, eram o tara asa cum sunt Franta, Italia, civilizatia mediteraneana, care in general este axata pe vinuri. Alt fenomen alarmant, cum este in lume raspandirea alcoolismului feminin, in Romania este scaderea dramatica a varstei dependentilor.

Efectele asupra organismului

Ce inseamna sa fi alcoolic? Cum este afectat creierul?

Creierul? Alcoolismul afecteaza mai intai alte zone. Sigur, creierul, prin circuitul acela despre care vorbeam, este un „primum movens“ in crearea dependentei. Dar manifestarile patologice privesc mai intai aparatul digestiv – ficatul, pancreasul –, sistemul nervos periferic, iar cand se ajunge la afectarea creierului e deja grav. Se poate ajunge la atrofia creierului, moartea masiva a celulelor nervoase, la limita vezi un caz cand la 40 de ani are un creier pe care l-ar putea avea la 80 de ani.

Dependenta de alcool se deosebeste de dependenta de tutun, de droguri?

Se deosebeste, dar se si aseamana. Dependenta de alcool are ambele componente, adica si fizica, si psihica, asa cum este de pilda si dependenta de opiacee. Toate dependentele au componenta psihica. Dependenta fizica au numai unele substante. La tutun dependenta fizica se intalneste doar la megafumatori, aia care fumeaza patru pachete pe zi. O alta problema este gravitatea. Toata lumea stie de dependenta de heroina ca e grava. Ei bine, din sindromul de sevraj heroinic, care e foarte spectaculos, dramatic, omul se plange de dureri, nu se moare. In schimb, din sindromul de sevraj alcoolic se poate muri. Asemanarile merg si pe versantul terapeutic. Am nevoie de putin timp ca sa rezolv componenta biologica, 10-12 zile, maximum 14 ca sa-l scap pe om de dependenta biologica de alcool, dar la dependenta psihica e nevoie de sase luni pana la un an, altfel o ia de la capat.

Asta inseamna sa se tina departe definitiv.

Sunt multi partizani ai teoriei „departe definitiv”, dar exista si altii mai indulgenti care spun ca dupa un anumit timp se poate reveni la un consum social. Cand eram tanar si eu eram adeptul acestei teorii. Intre timp, mi-am dat seama ca de la consum social se poate ajunge din nou la dependenta. Toata lumea vorbeste de dependenta, ca si cum asta ar fi marea problema a alcoolicilor. Este o mare problema din punct de vedere medical, fara discutie. Doar ca un mare alcoolog francez, Pierre Fouquet, spunea ca poti sa fii dependent fara sa te fi imbatat vreodata. Intre ebrietate si dependenta nu exista o relatie directa. Marea chestiune pentru mine o constituie problemele legate de abuzul de alcool: criminalitate, suicid, violenta… pentru ca dispare cenzura si cateodata esti uluit ca poate fi vorba despre asa ceva la niste oameni foarte educati. Dependentul poate fi foarte linistit, pentru ca el isi administreaza perfuzia lui zilnica si isi vede de treaba lui. In schimb, riscul este sa faci vreo trasnaie cand bei prea mult. Am niste studii ingrozitoare care arata ca problemele legate de uzul, abuzul de alcool costa in general o societate pana la 3% din Produsul Intern Brut. Or, intr-o tara in care PIB-ul este mic, daca procentajul asta mai si creste, ajungi la dimensiunea procentajului pe care il are Sanatatea, capeti alte dimensiuni.

Consumul social poate duce la dependenta

Vorbeati despre consumul social, impreuna cu prietenii la un pahar. Exista o reteta a acestui simtit bine, o periodicitate?

Asta e un simtit bine artificial. Sursele binelui trebuie cautate mai profund decat intr-un pahar de ceva si niste povesti cu prietenii. Povestile cu prietenii trebuie puse intr-un sertar, iar sertarul ala deschis din cand in cand. Trebuie lasat loc in viata de lucruri mult mai serioase, care nu neaparat ca produc pe moment mari satisfactii, dar e sensul constructiv pe care trebuie sa-l dai vietii tale. Daca-mi petrec ziua cu prietenii la un pahar, cu ce ma aleg la finalul unui an, la finalul unui deceniu si, pana la urma, la finalul unei vieti?

Daca ei isi propun sa bea mult inseamna ca isi propun sa se imbete.

Asa e. O anumita categorie dintre alcoolici isi cauta o anumita senzatie, pe care noi o numim ebrietate, dar ei nu o numesc asa. Ei cauta acea stare. De-aia nu sunt multumiti, combina, beau si isi administreaza tranchilizante, de exemplu, ceea ce este criminal. Tranchilizantele si bauturile alcoolice se potenteaza reciproc si se poate ajunge la o deprimare ireversibila a centrului respirator, adica moartea. Toate astea se fac in cautarea acelei stari. De aceea, mesajul meu catre tineri este ca nu trebuie sa ajungeti sa fiti ametiti. Ii invat pe tineri sa calculeze ritmul de metabolizare. In cat timp se pot aseza la volan dupa ce au baut, sa zicem, trei pahare de vin. Asta as scrie si pe sticla.

Exista o formula?

Sigur ca da. In general, ficatul metabolizeaza intre 8 si 16 ml de alcool pur pe ora. Avand in vedere ca ficatul este mai obosit, sa calculam cu 10 ml, deci spre limita inferioara. Daca am baut 500 ml de vin, asta inseamna grosso modo vreo 50 ml de alcool pur. Cu 10 ml metabolizati pe ora, inseamna cinci ore de la inceperea ingestiei. Deci daca m-am asezat la masa cu prietenii acum, la ora 13.00, si am baut 500 ml de vin, mai devreme de ora 18.00 nu pot conduce. Metabolizarea inseamna ca alcoolul s-a transformat in acetaldehida, iar acetaldehida in acid acetic.

Sunteti interesat de vinuri. Cum ati ajuns sa dezvoltati aceasta pasiune?

Din familie. Si bunicul, si tata aveau aceasta preocupare. Imi place sa asociez un anumit vin la o anumita mancare. In general, imi place un pahar de vin rosu sec. Altminteri, una dintre bauturile mele preferate este sampania. De exemplu, Jidveiul nostru extra brut este foarte bun.

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...