Cristi Tudor, un Arafat pentru Rovit

Cristi Tudor bun

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

Un uriaş muribund. Cam aşa arată acum Complexul de Vinificaţie Rovit din Valea Călugărească. Decor perfect pentru un nou film din seria Terminator – nu că un Alien 47 nu ar avea succes – sau o posibilă arenă ce ar putea găzdui cu succes finala mondială la Airsoft sau Paintball. Odinioară unul dintre motivele de mândrie societăţii socialiste multilateral dezvoltate, combinatul este acum doar motiv de depresie…Şi totuşi, la Rovit se face vin. Uneori nesperat de bun, dacă e să te raportezi la condiţiile în care este realizat. Iar principalul merit i se datorează unui enolog care crede cu o ambiţie demnă de lucruri mai bune că uriaşul mai are o şansă. Că are rezerve, resurse, că va reveni la viaţă, nu neapărat mai mare şi mai puternic, dar măcar mai bine înzestrat. Cristian Tudor este omul care ţine Goliatul conectat la aparate. E, ca să spunem aşa, SMURD-ul unui organism în colaps. Alături de colaboratorul său apropiat, inginerul tehnolog Gabriel Vasile, absolvent al USAMVB , Cristi face an de an transfuzii de pasiune, pricepere şi entuziasm matahalei reci şi inerte, iar colosul recapătă puls. Şi rămâne, încă o campanie, pe harta vinificaţiei române.

Cristi Tudor bun

De aproape 20 de ani, Cristi Tudor lucrează la Rovit. Absolvent, în 1996, al Facultăţii de Horticultură din cadrul Universităţii Craiova, enologul a ajuns în Valea Călugărescă un an mai târziu, ca şef de fermă agricolă. Că, pe vremea aceea Rovit-ul avea şi vii. Proiectat a fi Combinatul de Vinificaţie al IAS Valea Călugărească, Rovit avea în patrimoniu şi 1300 de hectare de vie… Era, deci, anul de referinţă 1997. De referinţă, pentru ca atunci s-au făcut ultimele investiţii în tehnologie la Rovit. Era încă unitate de stat. Trei ani mai târziu, Cristi devenea inginer şef de secţie Condiţionare vinuri şi maturare la vase din lemn. Ce vremuri… Monstrul avea butoaie mari, nenumărate. Le are şi acum, dar mai pot fi folosite doar puţine, şi numai pentru depozitare. O capacitate totală de numai 200.000 de litri, ridicolă faţă de ceea ce a fost odată. În 2007, Cristian Tudor a devenit Şef Complex Vinificaţie. Avea deja două Masterate la activ, unul la USAMVB şi altul, în Spania la Leon. A fost, se pare, alegerea corectă, pentru că nu sunt mulţi cei care ar fi rezistat acolo. Alţii, mai pragmatici, şi-ar fi luat de mult catrafusele. Dar Cristi e de acolo şi, în plus, are suflet de artist. O dovedesc portretele colegilor enologi, pe care, la început, se cam sfieşte să le arate. Dar devine brusc foarte încrezător în celalată pasiune a lui atunci când vede că lumea rămâne cu gurile căscate. Şi chiar începe să povestească: „ Practic acest hobby ca metodă de relaxare. Nu am studii de specialitate, ci numai propriul exerciţiu. De ceva timp am îmbinat cele doua pasiuni, vinul şi pictura, în sensul ca folosesc vinul la realizarea picturilor mele”.

Aerodyn şi wine-shop

Rovit îi ocupă cea mai mare parte din timp. Însă Cristi nu se limitează la asta. De câţiva ani a început să colaboreze şi cu Vinul Boerului, o societate nou apărută în piaţă cu vinuri sub marca Aerodyn. Nu e foarte greu, mai ales că, neavând încă propria cramă, societatea vinifică tot la Rovit. Şi proiectele lui nu se opresc aici. Anul trecut a înfiinţat primul magazin de vinuri din regiune în care se pot găsi vinuri de la mai mulţi producători din Dealu Mare. Se numeşte TUDOR’s-Vinoteca Noastră. Ambiţia lui Cristi este ca, în timp, să aducă pe rafturile wine-shop-ului cele mai renumite branduri de vin din cea mai renumită podgorie a României. Magazinul este situat chiar la intrarea în Valea Călugărească, cum vii dinspre Ploieşti. E într-o casă ce aparţine fratelui său, plecat în Olanda, pe care Cristi a renovat-o şi a transformat-o cu gust. Are chiar şi o sală, în care se pot organiza degustări pentru 15 persoane.

Cristi crede în potenţialul viilor din Dealu Mare. Chiar şi în cel al soiurilor albe, care, încă, nu se afirmă la nivelul celor producătoare de vinuri roşii. „Toată lumea reproşează o lipsă de aciditate, dar asta e o problemă care poate fi controlată uşor, prin două recoltări”, susţine Cristi. Şi, drept dovadă, ne dă să gustăm un Sauvignon blanc 2014, din gama Castel Dealu Mare. Gama de top a Rovit-ului, care ajunge la 18 lei pe raft. Nu e cel mai bun Sauvignon blanc din lume, ar fi realmente imposibil în situaţia de faţă, însă nu este de ocolit. Cristi crede în potenţialul acestui soi, aşa cum crede în Merlot, în Cabernet Sauvignon şi, cu precădere, în Feteasca neagră. Are şi de ce, pentru că ne prezintă câteva vinuri cu care se mândreşte şi care confirmă încrederea enologului. Cabernet Sauvignon Castel Dealu Mare 2011 şi Fetească neagră Castel Dealu Mare 2009 sunt nişte vinuri care merită încercate.

Rovit

SC Rovit SA – Valea Călugărească, Şos. Naţională 210, Cod Postal. 107620, Prahova.
Branduri: – Gama ,,Vinuri de Aur”- retail, 10 – 14 lei
                  – Gama ,, Castel Dealu Mare” – retail, 15-18 lei

În acest moment, Rovit nu dispune de suprafeţe care să-i asigure producţia de vin. Strugurii vinificaţi aici sunt achiziţionaţi in mod constant an de an de la câţiva producători din zonă (centrele viticole Valea Călugărească şi Urlaţi), având astfel asigurată constanţa calităţii.
Soiurile vinificate: Merlot , Burgund, Fetească neagră, Cabernet Sauvignon, Shiraz – 70% din producţie; Sauvignon blanc, Riesling Italian, Fetească Regală, Fetească Albă, Muscat Ottonel
Capacitate cramă: totală: peste 100.000 hl;  utilizată: circa 40.000 hl – vase de inox
Winemaker: Cristian Tudor
Director general: Mihai Gavril
Degustări: Da – max. 30 de persoane la cramă
Cazare: Da – Casa Seciu – complex hotelier cu 12 camere şi apartamente şi cel puţin 4 saloane-restaurant, la 10 km. de Ploieşti.
Contact: tel. 0244.236.385, fax 0244.235.822, e-mail: tdr_cristian@yahoo.com

Vinul Familiei Boeru – Aerodyn

Numele cramei: neprecizat, crama urmeză să fie construită în Valea Călugărească, Valea Mieilor, pe locul fostului Conac Babeş
Numele firmei: SC Vinul Boerului SRL, Bucureşti, str. Av. Mr. Ştefan Sănătescu, nr. 4.
Branduri: Aerodyn, cu patru sortimente: Aerodyn-Cupaj Alb,Aerodyn- Cupaj Roşu, Aerodyn –Merlot Rose,  Aerodyn- Fetească neagră
Suprafață de vie în exploatare: 23 ha, cu vii în anul 8 (anul 5 de producţie)
Soiuri cultivate: Cabernet Sauvignon-3,65 ha, Merlot- 4,73ha, Feteasca Neagra-6,13ha, Sauvignon Blanc-3,27ha, Chardonnay-5ha, Muscat ottonel-0,22ha
Plantatii cu expozitie sudica, orientate de-a lungul curbelor de nivel, forma de conducere Guyot pe tulpina, cu cordoane bilaterale,
Capacitate cramă: Crama este in construcţie şi este proiectată pentru o capacitate de stocare de 5000 hl de vin. Momentan, vinul este produs şi stocat la Rovit
Winemaker: Cristian Tudor
Administrator: Bogdan Boeru
Degustări grupuri: Nu
Cazare: Nu
Contact: tel: 021.319.32.11; 0731.510.832; 0729.989. 551; e-mail:  contact@aerodyn.ro; site: www.aerodyn.ro

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...