Cristiana Stoica, Avincis: „Calitatea cere efort si rabdare“

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

In ultima perioada, pe piata vinului din Romania a inceput sa fie folosit din ce in ce mai des cuvantul calitate. Si asta datorita aparitiei unor producatori noi, a caror strategie este construita strict in jurul acestui termen. Este si cazul cramei Avincis, producator care a inteles ca numai prin aceasta directie poate atinge obiectivele propuse la inceput de drum. Dupa cum precizeaza si Cristiana Stoica, cea care alaturi de sotul sau, Valeriu Stoica, a pus bazele cramei de pe Dealul Dobrusa, viitorul unui producator de vin premium nu poate fi construit fara “ambitia calitatii, dovada lucrului bine facut, amprenta pasiunii si a perseverentei in tot ceea ce am intreprins si vom intreprinde de acum inainte”.

Proiectul realizat pe Dealul Dobrusa i-a impresionat pana si pe cei mai pretentiosi dintre vizitatori, multi dintre acestia comparand-o cu crame celebre din strainatate. Care a fost motivatia dumneavoastra, deoarece este clar ca nu profitul imediat este principalul obiectiv?

In primul rand, ne-a motivat dorinta de a restaura proprietatea de familie, cu gandul de a reda locului frumusetea de odinioara, binecunoscuta pe vremea strabunicilor Maria si Iancu Ramniceanu. Apoi, a venit ideea de a imbina traditia locului, atat sub aspect arhitectonic, cat si viticol, cu elemente de modernitate, adaugand conacului de familie si proprietatii viticole ce il inconjoara o constructie noua, integrata in peisaj, proiectata si pusa in opera sub coordonarea arhitectului Alexandru Beldiman. Acesta a fost recent premiat de Academia Romana in aceasta toamna pentru proiectul de la Dobrusa. In acelasi spirit al traditiei si modernitatii, am relansat productia renumitului vin de Dragasani prin reabilitarea unei parti din plantatiile deja existente la momentul recuperarii proprietatii (Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel) si prin replantarea restului de teren viticol cu unele soiuri care au existat si pe vremea strabunicilor: Cramposie, in varianta actuala de Cramposie Selectionata, Tamaioasa Romaneasca, Pinot Noir, Pinot Gris, Feteasca Regala, Cabernet Sauvignon, si Merlot, dar utilizand plante noi, de calitate. Am dorit astfel sa punem in valoare potentialul de exceptie al terroir-ului de Dragasani, cu precadere acela din Dealul Dobrusa. Tot astfel, am dotat noua crama cu echipamente si tehnologie de ultima generatie pentru vinificatie, intregul proces de vinificatie fiind incredintat oenologului nostru Ghislain Moritz, format la Beaune si la Dijon, in Franta. Nu in ultimul rand, ne-am propus sa oferim comunitatii locale din zona domeniului nostru, pe care l-am denumit «Vila Dobrusa», oportunitati de integrare in viata cramei, fie prin utilizarea fortei de munca locale, fie prin atragerea localnicilor la evenimente care se tin la crama, fie prin incurajarea insusirii cunostintelor in domeniul vitivinicol, atat de necesare pentru producerea vinului de calitate. Evident, nu am urmarit realizarea de profit pe termen scurt, pentru ca nu este posibil acest lucru in acest domeniu, avand insa convingerea ca in timp rezonabil vom putea avea profit operational, sustinand in acelasi timp cu consecventa principalele nevoi investitionale ale acestui proiect. Prietenii care ne-au vizitat domeniul au fost incantati de curajul pe care l-am avut de a ne fi avantat in lupta cu avatarurile unui proiect atat de complex, precum si de pasiunea si de perseverenta cu care l-am abordat.

In ce mod proiecte precum Avincis ajuta la imbunatatirea imaginii vinului romanesc?

Sunt multiple cai prin care o crama precum Avincis poate contribui la imbunatatirea imaginii vinului romanesc. Avincis este o crama aflata pe un domeniu viticol de familie, a carui dimensiune de circa 50 de hectare permite pe deplin exploatarea unor suprafete in regim selectiv, astfel incat calitatea produsului final – vinul, sa primeze in raport cu cantitatea. De asemenea, tehnologia moderna de vinificatie, utilizarea unor metode care sa permita imbinarea traditiei locale cu stilul modern de vinificatie, precum si accentul pus pe accesorii de calitate, precum sticlele, etichetele, contra- etichetele, dopurile, capsulele, ambalajele, sunt elemente esentiale pentru a dobandi notorietate pe piata vinului, in special aceea a vinului premium. Suntem convinsi ca vinurile Avincis exprima foarte bine potentialul de calitate al soiurilor care se cultiva in Romania.

Respect pentru consumatori, respect pentru vin

Credeti ca investitia in domeniul vinului trebuie facuta cantitativ sau calitativ?

Aici este vorba de optiunea fiecarui producator in parte. Calitatea cere efort, atat financiar cat si uman, si mai cere rabdare, adica sa ai disponibilitatea de a astepta pana cand incepi sa ai profit. In orice caz, vinul, indiferent ca apartine sau nu clasei premium-superpremium, trebuie sa respecte cerintele minime de calitate, atat din respect pentru consumatori, cat si din respect pentru vin in sine. Vinul este un produs care se adreseaza unor consumatori avizati, iar masa acestora poate creste substantial, daca produsul care li se adreseaza este pe masura gustului si asteptarilor lor, demonstrand potential calitativ. Deci, calitatea vinului trebuie sa primeze intotdeauna in raport cu cantitatea.

Obiectivul pe care l-ati anuntat la inceput de drum a fost acela de vin premium si superpremium. Tinand cont ca este un segment foarte dur de piata, care sunt principalele avantaje pe care le are Avincis?

Cred ca am spus deja ce ne-a preocupat atunci cand am demarat proiectul Avincis: ambitia calitatii, dovada lucrului bine facut, amprenta pasiunii si a perseverentei in tot ceea ce am intreprins si vom intreprinde de acum inainte in proiectul Avincis. Da, piata vinului premium si superpremium este dura, mai ales in Romania unde, din pacate, nu se cunosc sau chiar daca se cunosc, nu se respecta cateva conditii fundamentale care se impun in desfasurarea oricarei activitati generatoare de produse de calitate. Dintre care as enumera: profesionalismul, transparenta, cunoasterea (si respectarea) legislatiei din domeniu, organizarea eficienta, implicarea personala ca investitor in luarea deciziilor strategice, resursele umane adecvate, concurenta loiala. Noi vom mentine, desigur, directia de actiune pe piata pe care ne-am propus sa ne pozitionam si ne vom lupta continuu sa ne mentinem la standardele propuse, crescand constant in valoare. In acest spirit, am contribuit ca membru fondator, la constituirea in 2011 a Asociatiei Producatorilor Viticoli din Dragasani, asociatie in care ne-am strans mai multi producatori reprezentativi din Dragasani, pentru a promova vinul produs in podgoria Dragasanilor si pentru a reda acesteia reputatia sa de odinioara, cand vinurile de Dragasani se serveau la mese de gala sau erau exportate in Europa. De exemplu, la Alba Iulia, la incoronarea Regelui Ferdinand I ca Rege al Tuturor Romanilor, s-a servit vin de Dragasani!

„Sustinem concurenta pozitiva“

Cat de importanta este raportarea obiectiva a vinurilor dumneavoastra la restul pietei?

Orice actor pe o piata – in cazul de fata, producator de vin premium-superpremium, trebuie sa tina seama de ceilalti participanti la acea piata. Standardele de calitate nu sunt numai acelea pe care ni le propunem noi, ci si acelea pe care le au alti producatori din acelasi segment cu noi – crame cu productie selectiva, care promoveaza soiurile ce exprima cel mai bine terroir-ul arealului viticol. Suntem dintre aceia care sustin concurenta pozitiva si conduita onesta pe piata vinului, raportandu-ne mereu la cei care au dobandit cu adevarat notorietatea producatorului de vin premium, fara a renunta la exprimarea propriei noastre personalitati prin crearea unor vinuri originale, indraznete si cu potential calitativ ridicat. Speram ca raportarea obiectiva la restul pietii sa se regaseasca si in cazul altor producatori, fie acestia mari sau mici.

Ce reprezinta pentru dumneavoastra medaliile castigate la Premiile de Excelenta 2012?

Am parcurs pana acum doi ani de recolta si de productie de cand am pus pe picioare crama cea noua, avem deja pe piata opt vinuri dintre care patru au primit in aceasta toamna medalii de argint la concursul international Premiile de Excelenta Vinul.ro. Nu inseamna insa ca restul vinurilor sunt mai putin expresive. De exemplu, Cramposia Selectionata, specifica podgoriei, simbol al vinului alb de Dragasani, desi nu a fost premiata la concurs, a fost extrem de apreciata de majoritatea clientilor nostri; la fel, Cuvee Andrei, Cabernet Sauvignon (2010), este un vin cu potential de invechire extraordinar dar, care fiind acum inca tanar, nu a putut sa se exprime la adevarata sa valoare. Dintre vinurile premiate un loc aparte il ocupa creatia «unicat» a oenologului nostru, Feteasca Regala & Pinot Gris, un vin armonios, cu un bun echilibru gustativ, apt de invechire in sticla pe termen relativ lung. In fine, s-au mai remarcat alte doua vinuri, Sauvignon Blanc 2011, provenind dintr-o vita de peste 20 de ani si Cabernet Sauvignon 2011, realizat in stil «Bourgogne». Il felicitam pe Ghislain Moritz, oenologul nostru si felicitam intreaga echipa Avincis pentru tot ceea ce au facut, astfel incat vinurile Avincis sa fie apreciate inca de la prima lor aparitie din acest an. Suntem incurajati in continuarea eforturilor noastre si suntem siguri ca vom deveni unul dintre actorii importanti pe piata vinului premium-superpremium din Romania.

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...