Cum a fost la Atelierul de vinuri din La Brasserie: Jermann la București, by Vinimondo

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

Reprezentantul celei de-a cincea generații din familia proprietarilor a prezentat șapte vinuri renumite ale regiunii Friuli Venezia Giulia Cea de-a treia decadă a lunii iulie a prilejuit o nouă întâlnire delicioasă a participanților la Atelierul de vinuri by Vinimondo – de această dată începută la asfințit și continuată până târziu în noapte pe superba terasă a La Brasserie, pe malul Herăstrăului. Subiectul întrunirii l-a reprezentat crama Jermann, un exponent remarcabil al regiunii viticole italiene Friuli Venezia Giulia. Oficiile de maestru de ceremonii au fost asigurate de Michele Jermann, adică cea de-a cincea generație a acestei crame de familie. Mai mult de 30 de pasionați ai vinurilor bune au onorat cu prezența lor această ediție estivală a demersului de promovare a culturii vinului semnat Vinimondo.

Jermann 3 Rădăcini austriece pentru vinuri italiene

În anul 1881, Anton Jermann părăsește regiunea austriacă Burgenland și, mai apoi, viile din Slovenia, pentru a pune bazele cramei ce îi poartă și astăzi numele în Friuli Venezia Giulia. Următoarele decenii nu înseamnă altceva decât muncă și pasiune, așa cum cere vinul de tradiție și de calitate. Dar, începând cu anii 1930 și până la începutul anilor 1940, Angelo Jermann, care în prezent trăiește și are 91 de ani, își pune o puternică amprentă asupra micului business de familie, începând transformarea cramei într-o afacere de succes.

Drumul spre recunoaștere internațională

Urmează o nouă generație inspirată și muncitoare, reprezentată de Silvio Jermann, fiul lui Angelo și al Brunei, care – după studii serioase de enologie în țară și străinătate – revoluționează din nou crama începând cu 1971-1973, creând Vintage Tunina. În 1975, odată cu lansarea oficială a acestui vin, se trasează definitiv traiectoria de succes a cramei Jermann, care astăzi exportă ceva mai puțin de jumătate din producție – aprox 400.000 sticle – în peste 40 de țări. Primul deceniu al secolului XXI înseamnă și inaugurarea celei de-a doua crame în 2007, Ruttars, situată foarte aproape de granița cu Slovenia, lângă Villanova. Aceasta devine oficial locul exclusiv unde iau naștere vinurile de top ale Jermann, Dreams și Vintage Tunina. Dacă în 1970 domeniul Jermann avea 10 hectare cultivate cu diverse culturi, în ultimii 40 de ani acesta s-a extins la 160 hectare (100 de șes și 60 de deal), cultivate exclusiv cu viță de vie. De asemenea, 20 hectare sunt cultivate cu cereale și flori organice. Acest proiect se derulează sub numele BJO (J-ul venind, evident, de la Jermann). Producția anuală este de 900.000 de sticle – 90% vinuri albe și 10% vinuri roșii.

O preocupare pentru agricultura sustenabilă

Jermann este prima cramă certificată ClimaHouse în Italia, certificarea ClimaHouse Wine fiind acordată exclusiv cramelor care se ridică la cele mai înalte standarde ecologice, socio-culturale și economice. Datorită pionieratului Jermann în această direcție, crama a devenit una de referință în industrie, reprezentanții ei fiind invitați să susțină conferințe și să împărtășească experiența lor pe teme de inovație și sustenabilitate în domeniul viticulturii și vinificației.

Câteva cuvinte despre regiune Din punct de vedere geografic, Collio – o zonă verde cu climat temperat de proximitatea Mării Adriatice și a Alpilor pre-Julieni – aparține zonei de nord-est a peninsulei, la aproximativ 100 km de Veneția. Acesta ia forma unei fâșii de pământ ascendente, ce acoperă 149.2 km pătrați, mărginită de Alpii Julieni și de Marea Adriatică, la sud de râurile Judrio și Isonzo, iar la est de Slovenia. Zona beneficiază de vânturile reci venite din centrul continentului și de curenții de aer cald dinspre Marea Adriatică, ajutând strugurii să se mențină uscați și sănătoși. Eroziunea apei, de acum 100 de milioane de ani, a îmbunătățit carateristicile solului, denumit ponca, foarte stratificat, bogat în marnă și gresie, ideal pentru viticultură. Apelațiunea favorizează atât varietățile roșii – rubinii și intense – cât și pe cele albe – caracterizate de arome elegante și echilibrate.

Jermann 5

Vinurile prezentate la La Brasserie

Vinurile degustate la București au fost dintre cele albe ale producătorului italian, alese special pentru anotimpul cald și armonios asociate cu un meniu gândit pentru această ocazie, care a cuprins tartar de somon cu wasabi, paste de casă cu vongole după o rețetă a localului, risotto cu fructe de mare și file de biban cu legume.

JERMANN – AFIX RIESLING 2013 VENEZIA GIULIA IGT • 13% vol. alc. • recomandat la 10-12 ̊Celsius ASPECT VIZUAL: galben pai strălucitor, cu reflexii verzui AROME OLFACTIVE: arome intense și persistente, plăcut fructate AROME GUSTATIVE: crocant, proaspăt și echilibrat, cu textură mătăsoasă și sildenafil 50 mg foro vibrantă RECOMANDĂRI GASTRONOMICE: creme de legume, fructe de mare, pește la cuptor și, în special, biban de mare și bechamel cu migdale

JERMANN – CHARDONNAY 2014 VENEZIA GIULIA IGT • 13% vol. alc. • recomandat la 10-12 ̊Celsius ASPECT VIZUAL: galben pai strălucitor, cu reflexii verzui AROME OLFACTIVE: arome intense și fructate AROME GUSTATIVE: arome de banane si mere coapte, cât e tânăr; buchet superb de sticlă, după învechire RECOMANDĂRI GASTRONOMICE: pește (în special cu sosuri), crustacee și supe-creme, în particular cu supă de piciorușe de broască în pâine

JERMANN – PINOT GRIGIO 2014 VENEZIA GIULIA IGT • 12,5% vol. alc. • recomandat la 12-13 ̊Celsius ASPECT VIZUAL: galben pai strălucitor, cu o ușoară tentă rozalie AROME OLFACTIVE: arome intense și persistent fructate AROME GUSTATIVE: catifelat și sec, corpolent dar extrem de bine echilibrat RECOMANDĂRI GASTRONOMICE: supe de pește, fructe de mare la grătar de duracion de sildenafil 50 mg cărbune, alte preparate pe bază de ciuperci de pădure și porcini, perfect asortat lasagnei cu sepie și sos de raci

JERMANN – SAUVIGNON 2014 VENEZIA GIULIA IGT • 13% vol. alc. • recomandat la 12-13 ̊Celsius ASPECT VIZUAL: galben pai strălucitor, cu reflexii verzui AROME OLFACTIVE: arome intense, persistente și fructate discret cu note de soc AROME GUSTATIVE: rotund și sec, elegant și echilibrat RECOMANDĂRI GASTRONOMICE: crustacee, risotto cu fructe de mare și pește alb în sos, perfect asortat homarului și rețetelor simple cu raci

JERMANN – VINTAGE TUNINA 2013 VENEZIA GIULIA IGT • 13,5% vol. alc. • recomandat la 10-12 ̊ Celsius ASPECT VIZUAL: galben pai strălucitor, cu reflexii aurii AROME OLFACTIVE: arome intense, ample, elegante și persistente, cu note de miere și flori de câmp AROME GUSTATIVE: sec, mătăsos și echilibrat, cu persistență dată de corpolență RECOMANDĂRI GASTRONOMICE: antreuri cu trufe, preparate din pește și pasăre, per- fect asortat somonului proaspăt, umplut cu parmesan și anghinare

JERMANN – VINTAGE TUNINA MAGNUM 2010 VENEZIA GIULIA IGT • 13,5% vol. alc. • recomandat la 10-12 ̊Celsius ASPECT VIZUAL: galben pai strălucitor, cu reflexii aurii AROME OLFACTIVE: arome intense, ample, elegante și persistente, cu note de miere și flori de câmp AROME GUSTATIVE: sec, mătăsos și echilibrat, cu persistență dată de corpolență RECOMANDĂRI GASTRONOMICE: antreuri cu trufe, preparate din pește și pasăre, perfect asortat somonului proaspă, umplut cu parmesan și anghinare

JERMANN – W DREAMS 2010 VENEZIA GIULIA IGT • 13,5% vol. alc. • recomandat la 12-13 ̊Celsius ASPECT VIZUAL: galben pai strălucitor AROME OLFACTIVE: complex, cu arome elegante și rafinate, cu note exotice de fructe coapte, unt topit și patiserie AROME GUSTATIVE: proaspăt, cu arome elegante și rafinate, cu note exotice de fructe coapte, unt topit și patiserie, cu final lung RECOMANDĂRI GASTRONOMICE: paste și preparate din pește

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...