Cupaje rosii romanesti. And the winners are… (galerie foto)

IMG_4393Care ar fi ingredientele unei degustari de succes? Un prim element ar fi vinurile – de calitate premium, atent lucrate, cu personalitate. In al doilea rand, oamenii care sa se bucure de ele si sa le aprecieze, iar un al treilea ingredient ar fi gastronomia – preparate culinare atent asociate, care sa nu puna in plan secund „vedetele serii“.

Prezentarea-degustare organizata de revista Vinul.Ro la restaurantul Neptunus, la sfarsitul lunii ianuarie, a indeplinit pe deplin toate cele trei conditii mai sus enumerate. O selectie a celor mai reprezentative cupaje rosii romanesti, atat nume noi, cat si etichete care au creat istoria gustului in ultimii ani pe piata romaneasca, a fost prezentata unui public destul de numeros, format din reprezentanti ai producatorilor de vinuri, manageri de restaurante si magazine de vinuri, somelieri, jurnalisti, bloggeri sau simplii pasionati de vin si gastronomie. Obiectivul acestei degustari a fost acela de a populariza cele mai interesante cupaje rosii romanesti intr-o atmosfera cat mai placuta si mai relaxata. La succesul evenimentului au contribuit si cele patru preparatele mediteraneene clasice pregatite de proprietarul si bucatarul restaurantului, Dan Anca: Bruschette con gorgonzola e speck, Crostini di polenta con crema tartufata (mamaliga la cuptor cu crema de trufe), Risotto con radicchio trevigiano si Coniglio in porchetta (Iepure umplut cu ierburi aromatice).

Numele prezente pe afisul evenimentului l-au determinat pe unul dintre invitati sa caracterizeze aceasta degustare ca fiind „Oscarul vinurilor rosii romanesti“. A fost o seara in cadrul careia nu s-au facut ierarhii si nu s-au dat premii pentru drame sau comedii, fiind apreciate mai mult originalitatea, atitudinea si rafinamentul concurentilor. Comparativ cu degustarea de cupaje albe, cand numarul vinurilor a fost relativ mare (17), de aceasta data numarul vinurilor s-a oprit la zece. De la mai nou intratii pe piata, cum este cazul lui Nedeea 2011, singurul cupaj romanesc din soiuri autohtone al celor de la Vinarte, sau Villa Vinea Rubin Selection 2011 (Castel Vinum), pana la veteranii Domaine Ceptura Rouge 2006, Flamboyant 2006 (Davino) sau Cuvee Charlotte 2007, prezentat la sticla magnum, toate vinurile au aratat ca producatorii romani mizeaza foarte mult pe „maiestria“ enologului in arta cupajarii. Vinurile au fost analizate separat si de catre editorii Vinul.Ro, notele de degustare si punctajele acestora, putand fi citite in continuare.

NEDEEA 2011
Feteasca Neagra, Negru de Dragasani, Novac,13.5% vol. alc., sec
Producator: Vinarte
Comparativ cu degustarile anterioare, vinul pare mai asezat, aromele sale intense si glicerice amintind de fructe rosii confiate si caisa coapta, cu tonuri lejere de piele. Gustul este lejer, mai suav, cu taninuri destul de „batoase“ si senzatii de condiment, pamant, ciuperci, cirese si frunza uscata de tutun. Finalul este dominat de tentele de pamant si tabac. Inca are nevoie de timp.
83 de puncte

VILLA VINEA RUBIN SELECTION 2011
Zweigelt, Feteasca Neagra, Merlot, 13.5% vol. alc., sec
Producator: Castel Vinum
Cu toate ca de deschide in doi timp, reuseste sa aduca note elegante de lemn, piele, stafide, violete si jeleu. In aceeasi masura, atacul pare mai timid si catifelat, insa spre final evolueaza progresiv si condimentat, cu o astringenta tonica si note de gemuri si coaja de para. Un vin cu o aciditate bine reprezentata si taninuri intense.
84 de puncte

DRAGAICA ROSIE 2010
Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Pinot Noir, 14% vol. alc., sec
Producator: Crama Oprisor
Inca de la primul contact, vinul impresioneaza prin structura si atitudine. Este complex si intens aromatic, cu note de coacaze negre, visine, tufanele, piper negru si mentol. In gust, pleaca condimentat si energic, cu aceleasi senzatii aromatice, pe final taninurile foarte prezente fiind echilibrate de senzatii dulci de curmale si stafide.
85 de puncte

TERRA ROMANA MILENIUM ROSU 2009
Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon, Merlot – 13% vol. alc., sec
Producator: SERVE
Promitator, cu note expresive, clasice si concentrate de fructe negre, ciocolata si ierburi uscate. O buna constructie aromatica si echilibru al componentelor, cu un final puternic si amplu. Are o textura catifelata si o structura construita in jurul taninurilor tonice.
84 de puncte

RED ARTISAN 2009
Feteasca neagra, Cabernet Sauvignon, Merlot – 14% vol. alc., sec
Producator: Domeniile Sahateni
Un cupaj interesant, cu arome de prune, talpa de paine si ierburi uscate. Taninurile dau gustului o tenta cerneloasa, pe final venind cu o componenta astringent-amaruie. O senzatie dominanta de ardei verde acopera notele de visine negre, cutie de lemn si menta. Pe final alcoolul iese usor din corp, fara sa deranjeze prea tare.
84 de puncte

OVAS 2009
Cabernet Sauvignon, Merlot – 14% vol. alc., sec
Producator: Vigna
Aciditatea ridicata si taninurile bine structurate ii recomanda o evolutie foarte buna la sticla. O nota vegetala, de ardei rosu, influenteaza partea aromatica, invelind tonurile de curmale, frunza uscata, cafea si trufe. Dens, extractiv, cu senzatii dulci in atac si final astringent.
87 de puncte

INCANTATION 2009
Feteasca neagra, Cabernet Sauvignon, Merlot – 14% vol. alc., sec
Producator: Domeniile Dealu Mare Urlati
Olfactiv vine cu arome usor prafoase, de bitum si ierburi uscate. Gustul pleaca cu senzatii dulci, de fructe coapte, cacao, care apoi se transforma intr-o nota sangvinica. Taninurile vegetale sunt destul de bine slefuite, iar postgustul este lung, amintind de talpa de paine si piperul negru.
86 de puncte

CUVEE CHARLOTTE MAGNUM 2007
Cabernet Sauvignon, Feteasca neagra, Merlot – 14,5% vol. alc., sec
Producator: SERVE
Structura impunatoare si o evolutie aromatic-gustativa progresiva. Aromatic este foarte complex si puternic, cu impresii de trufe, ciocolata, coacaze negre si ierburi exotice. Gust catifelat, nobil si echilibrat, cu un final foarte intens de cacao, piper si curmale. Taninurile concentrate se fac simtite mai ales in postgust.
89 de puncte

DOMAINE CEPTURA ROUGE 2006
Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon, Merlot – 14.1% vol. alc., sec
Producator: Davino
Arome de ierburi aromatice uscate, combinate cu note de ciocolata neagra si fructe confiate. Gustul este catifelat in atac, rotund, cu senzatii dulci, zemoase (coacaze, afine, prune, ciocolata). Creste in intensitate, dezvoltand spre final tonuri condimentate si minerale, inviorate de niste tente de caisa coapta si brusture.
89 de puncte

FLAMBOYANT 2006
Cabernet Sauvignon, Merlot, Feteasca neagra – 14.3% vol. alc., sec
Producator: Davino
Un cupaj aflat in perioada sa de hegemonie aromatica, iar acest lucru se face simtit inca din nas. Aromele de fructe coapte sunt dominate notele de piper zdrobit, in planul secund facandu-se simtite notele de curmale, ciocolata si coaja de paine. Catifelat, structurat si rotund, cu final exploziv, caruia alcoolul ii da tenta energica. Are o anume sobrietate de vin important.
91 de puncte