Cuvee Amelie, lansat la a doua aniversare Avincis (galerie foto)

IMG_4119  - Mihai Oprea - vinuldincluj.comPe 24 iunie, in a doua zi de Rusalii, peste 200 de invitati – oamenii de afaceri, producatori de vinuri, specialisti, reprezentanti HoReCa si ai mass-media – au „urcat” Dealul Dobrusei din Dragasani, pentru a celebra alaturi de proprietarii cramei Avincis, cei doi ani de existenta pe piata a vinurilor produse sub aceasta semnatura.

Dupa un scurt tur al complexului arhitectural de pe Dealul Dobrusa, unde au putut admira conacul neoromanesc, construit la inceputul anilor 1900, dar si impresionanta crama, imbracata in piatra, participantii s-au strans pe generoasa terasa a domeniului pentru a degusta cele mai noi vinuri iesite din mana enologului Ghislain Moritz. La fel ca la aniversarile anterioare Valeriu Stoica, cel care, alaturi de sotia sa Cristiana Stoica, a pus numele Dobrusa pe harta viticola moderna a Romaniei, a reiterat crezul sau ca „vinurile Avincis vor ajunge printre cele mai bune din tara si nu numai”.

IMG_4131 - Mihai Oprea - vinuldincluj.comPentru a accentua valoarea aniversara a momentului, reprezentantii au lansat in premiera si cel mai nou vin din portofoliu, Cuvee Amelie 2012, cupaj de Muscat Ottonel si Tamaioasa romaneasca, vin dedicat bunicii Cristianei Stoica. Despre acest vin Ghislain Moritz declara ca este „inca o dovada a faptului ca Dragasaniul poate face vinuri de exceptie. Un vin care se potriveste perfect cu numele!”. Cuvee Amelie este un vin floral, puternic aromat, cu o expresie exotica si rotunda, bine ancorat de aciditate, senzatiile dulci exprimandu-se in tandem cu cele de citrice. Alaturi de acesta invitatii au mai putut degusta Cramposia Avincis 2011, Cuvee Petite Sauvignon Blanc 2011 (tipicitate excelenta si eleganta in expresie), cupajul Feteasca Regala + Pinot Gris Avincis (inca rock-starul cramei), Rose Avincis 2012 (un vin tonic, proaspat si cu o aciditate ce sta in bun echilibru cu alcoolul) si promitatorul Cuvee Andrei 2010 (vin care a crescut impresionant, dar care inca nu a ajuns la hegemonia sa aromatica).

Complexul de pe Dealul Dobrusa se numara printre cele mai reusite proiecte de acest fel realizate pana acum in Romania. Locul impresioneaza atat prin stilul arhitectural, un echilibru foarte bun intre stilul modern si cel traditional, cat si prin amploarea sa, reusind totodata sa convinga si prin atentia pentru detaliu, dar si datorita simbiozei sale cu natura.

Fotografii de Mihai Oprea / vinuldincluj.com si Dan Coclici / Vestik.ro