Defectul de dop „suprima” mirosul

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

Wine cork tops. Image shot 2011. Exact date unknown.Mai multi cercetatori japonezi sustin ca au inteles modul in care defectul de dop influenteaza vinul, anunta Decanter.com.

Potrivit oamenilor de stiinta citati de publicatia britanica, principala substanta responsabila pentru defectul de dop – TCA sau tricloranisol, nu numai ca are un miros neplacut, asa cum s-a crezut pana acum, dar altereaza in acelasi timp simturile degustatorilor, suprimandu-le abilitatea de a mirosi. Aceste concluzii au fost trase in urma unui studiu realizat de mai multi cercetatori japonezi, publicat in Statele Unite de catre Academia Nationala Americana de Stiinte.

„Conceptul privind efectele TCA-ului asupra vinului s-a schimbat radical odata cu aceste descoperiri”, au anuntat doi dintre autorii studiului, dr Hiroko Takeuchi si Dr Takashi Kurahashi, de la Universitatea din Osaka. Acestia au mai declarat ca, potrivit rezultatelor studiului, mirosul de mucegai, des intalnit la vinurile cu defect de dop, poate fi cauzat de catre „suprimarea” receptorilor olfactivi: „Nu este atat de ciudat pe cat pare. Nu mai este surprinzator ca la oameni suprimarea unor simturi duce la nasterea de senzatii. Intelegerea procesului in care TCA influenteaza vinul si capacitatea olfactiva a degustatorului poate sa vina in ajutorul producatorilor, pentru a-si imbunatati calitatea vinurilor”.

 

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...