Dei Frati, bucătărie meditereană ca în Italia, la Brașov

Tinerii ne pleacă din țară, iar acesta a devenit deja un truism, cu care ar fi condamnabil să deschizi un articol… dacă nu cumva aduci o completare fericită: tinerii se mai și întorc! Cu lucruri bune. Cu practici văzute dincolo, cu experiențe altfel. Și cu idealuri. După cinsprezece ani de lucru în Italia, Alex și Vlad, doi frați talentați la gătit, s-au întors să deschidă, la Brașov, un local de familie. Iar dacă îi vei vizita, vei simți nevoia să mai vorbești și altora despre ei și pastele lor.

Publicitate
IWCB

Articol și fotografii: Alina MIron, Fotohoreca.ro

Pe o stradă îngustă și colorată din Centrul Vechi al Brașovului, la doi pași de Piața Sfatului, se află un local mic și deja cunoscut iubitorilor de hrană simplă, naturală, temeinic făcută: Dei Frati. În atmosfera intimă, cu mese de lemn și bucătărie la vedere, te simți ca acasă printre decorurile rustice și meditareneene – plante, piatră naturală, sticle cu forme vechi și cărți despre geometria pastelor proaspete.

Publicitate
IPPU

Da, localul este deschis de cei doi frați, deși în italiană Dei Frati vine de la altceva. Poate ai auzit de crama Ca’ dei Frati, care are o vechime de mai bine de 150 de ani, din Lugana di Sirmione. Alex și Vlad au lucrat în Italia la un restaurant unde se serveau paste proaspete, iar acel local avea o colaborare cu crama respectivă. „Ca’, în dialect, este casă. Frati înseamnă frate din rândul călugărilor, pe când fratele prin rudenie este altceva, se scrie cu doi T: frattiˮ, ne lămurește Vlad etimologia cuvântului care apare acum în logo-ul bistroului lor. „Noi am vrut să facem un restaurant ca o casă. O casă a fraților. Și cum nu puteam să luăm tot numele, am luat doar o parte: Dei Frati.ˮ

Dei_Frati_Brasov

Ideea localului este de fapt venită dintr-o pasiune veche, moștenită din familie. „În bistro lucrăm eu și Alex cu echipa, lucrează și soția, mama și tata. Mama lucrează ca ospătăriță, vine câteva ore bune, după prânz. Printre mese, este ca un copil căruia i-ai dat o jucărie. E atât de fericită să fie aici, cu noi! Tatăl meu ne-a ajutat foarte mult, dar acum are niște probleme de sănătate. Este în continuare alături de noi, cu sfaturi și idei. Tata a lucrat zeci de ani ca ospătar și somelier, la Alpin, în Poianăˮ, lămurește Vlad. „Și mama a lucrat pe lângă Alpin. Ei au tot sperat ca noi să facem altceva, diferit de ei, pentru că asta este o meserie destul de grea, dar nouă asta ne-a plăcut și asta am avut în sânge.ˮ

S-au întors pentru părinți și prieteni. Au visat o afacere mică, de familie, în care să facă lucrurile calm, fără stres, așa cum era în Italia. Apoi și-au dat seama că din exterior totul părea mult mai ușor! A fost complicat la început și, deși Vlad nu se plânge, bănuiesc că legislația de acasă, sistemele, clădire aveche închiriată le-au pus probleme. Acum nu ai zice, dar au trudit mai mult decât se aștepau. „Ne-am lovit de foarte mult probleme, am realizat că un spațiu mic e mai complicat de administrat decât un spațiu mare… a trebuti să comasez tot, frigidere, zone de lucru, servire. Și muncim non stop. Dar așa era și în Italia, acolo lucrau și patronii. Când am deschis noi, în piața Enescu nu era nimic, iar toată lumea zicea că nu o să ne meargă. Acum e simplu, e frumos! Vara avem și terasă afară, iar astă vară am avut un flux incredibil.ˮ

Dei_Frati_Brasov_cronici_restaurante2

Deschid în fiecare zi la ora 12, dar atât ei, cât și ceilalți angajați vin mult mai de dimineață, pentru a se apuca de aluatul de paste. „Pot să zic că experiența este destul de importantă, dacă nu aveam experiență în spate ar fi fost prea dificil să gătim ceea ce este pe gustul clienților. Dar am venit cu ideile și cu temele bine făcute. Pe multe produse aveam siguranța că vor prinde, erau foarte apreciate acolo. Consider că noi am venit primii în Brașov cu conceptul de paste făcute în casă. Sau maibine zis că nimeni nu le-a pus în valoare cum le-am pus noi.ˮ

Nouă ne-a pregătit astăzi ceva inspirat direct din bucătăria românească: salată de vinete cu biscuiți de parmezan și colțunași cu brânză de capră și pesto de rucola. „Salata de vinete este autentic românească. Am făcut-o exact cum o făcea mama, cu vinete coapte pe foc și ceapă tocată mărunt. Colțunașii sunt specific românești și ei, iar brânza de capră este sănătoasă și naturală, în timp ce rucola este similară la gust cu frunzele de păpădie. Mama făcea colțunașii cu dulceață și apoi îi dădea la cuptor. Noi i-am fiert.ˮ

Încerc să obțin o rețetă simplă de de paste de casă, de la Vlad, dar îmi spune că nu are cum să îmi ofere un rețetar matematic. „De principiu, la un ou mediu ar trebui să folosești o sută de grame de făină, dar aluatul trebuie simțit la mână. Contează dimensiunile și calitatea oului, textura făinii, care uneori e mai densă sau mai fină. Contează chiar și anotimpul, umiditatea din aer, sau cât timp lași aluatul să se odihnească, dacă se usucă mai repede sau mai încet.  Nu e greu, dar nici chiar ușor: doar cu multă experiență reușești să îți dai seama, din textura aluatului, dacă trebuie să mai adaugi ceva, dacă are elasticitatea potrivită și așa mai departe.ˮ

Dei_Frati_vinete

Salată de vinete cu biscuiți de parmezan

Ingrediente

  • 1 vânătă medie, coaptă și scursă bine
  • 1 ceapă medie, tocată mărunt
  • 60 g parmezan ras
  • 2 cepe medii, curățate și tocate foarte mărunt
  • Brânză de bivoliță
  • Pesto de busuioc
  • Roșii cherry
  • Piper, ulei de măsline

 

  1. Pentru biscuiții de parmezan, se rade parmezanul. Preîncălzește cupotrul la 400⁰C și tapetează o tavă cu hârtie pergament. Cu o lingură, ia parmezan și, după ce îl pui în tavă, presează pentru a obține cerculețe de cca 5 cm în diametru. Presara cu piper. Dă la cuptor timp de 6 – 8 minute sau până când feliile de parmezan devin crocante și aurii. Lasă-le pe foaia de copt până se răcesc complet. Scoate folosind o spatulă subțire.
  2. Fă salata de vinete tocând vânăta coaptă și bine scursă și amestecând cu ceapa tocată fin. Adaugă ulei de măsline. Montează felile de parmezan peste care adaugi salată de vinete, felii de roșii chery și brânză de bivoliță. Pune mai multe straturi și servește cu pesto, roșii cherry. Mai poți adăuga ulei de măsline.

(Secretul lui Vlad este uleiul extravirgin DOP Madonna della Vittorie, un ulei care se află în top cele mai bune zece uleiuri din lume. Provine din zona Lago di Garda și costa 20 euro sticla.)

Dei_Frati

Colțunașii umpluți cu brânză de și pesto proaspăt de rucola sunt serviți cu pesto de roșii uscate, și garnisite cu busuioc proaspăt și migdale tocate mărunt

Dei Frati, adresă: Piața George Enescu, Brașov; telefon: 0724 216 028; deschis între orele 12.00 și 23.00