Despre GoodWine 2013 si limitele vinului romanesc (galerie foto)

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

DSC_0187Editia de primavara a Targului International de vinuri GoodWine 2013, eveniment organizat in perioada 29-31 martie, la Romexpo, a reflectat intr-un mod cat se poate de fidel peisajul actual al vinului romanesc. Initiativa organizarii acestui targ este cel putin laudabila, insa de cele mai multe ori diavolul se ascunde si in cele mai mici detalii, iar aceste amanunte pot face diferenta intre succes si pseudo-succes. Incepand cu cele doua editii organizate in 2012, GoodWine s-a consacrat ca fiind cea mai mare expozitie/targ de vinuri din tara, mai ales ca editia din toamna anului trecut a inregistrat si cateva recorduri de participare si audienta, dupa cum au anuntat si organizatorii in comunicarile ulterioare.
La o prima vedere, editia de primavara a targului GoodWine nu a mai reusit sa magnetizeze in jurul sau nici o participare mai numeroasa si parca nici un interes atat de deosebit din partea vizitatorilor. Cu mici exceptii, expozantii – producatori de vinuri sau importatori, producatori de materiale conexe sau distribuitori de echipamente, nu s-au straduit sa mai faca un upgrade al standurilor , multumindu-se sa ramana cu aceleasi set-up-uri de anul trecut. Este adevarat ca DSC_0041GoodWine nu este ProWein sau Vinexpo, insa de foarte multe ori modul in care te prezinti in fata publicului poate avea un impact cel putin egal cu cel pe care il pot avea calitatea si pretul vinurilor! Impresia lasata de unii dintre expozanti a fost aceea ca prezenta la acest targ a fost facuta din obligatie sau doar pentru a mai bifa un eveniment in calendarul si asa foarte incarcat al acestei primaveri. Numarul mai mic de expozanti, amplasati intr-o suprafata relativ mare, a creat o imagine usor dezlanata a intregului eveniment.

DSC_0173Comparativ cu editiile anterioare, apa nu a mai lipsit de la GoodWine, fiind pusa la dispozitie de Rio Bucovina. De asemenea, nu au lipsit nici mirosurile de motorina sau cele de mancare, provenite din abundenta de la demonstratiile culinare si de la standurile de „afumaturi”. Pentru un eveniment de acest tip, complexul Romexpo isi arata in continuare limitele. Cu toate ca spatiul este generos si permite o desfasurare mai ampla a standurilor, el nu este accesibil decat cu masina, o degustare mai aprofundata nefiind recomandata in acest caz.

Poate cea mai imbucuratoare concluzie a editiei de primavara GoodWine este faptul ca trendul de crestere in calitate a vinului romanesc isi continua evolutia intr-un mod destul de natural. In aceeasi masura, calitatea vinurilor de import ce intra pe piata autohtona a crescut, odata cu evolutia gradului de sofisticare a consumatorilor. In randurile urmatoare am incercat sa facem o scurta trecere in revista a principalelor noutati prezentate la GoodWine 2013, editia de primavara.

Cotnari

Cotnariul continua in directia „vinurilor VIP”. Dupa luptatorul Catalin Morosanu, a venit randul cantaretilor de muzica populara Cornelia si Lupu Rednic sa fie „imortalizati” pe etichetele de la Cotnari. Vinurile din sticla (Tamaioasa romaneasca 2011, demisec si Feteasca Neagra 2011, demidulce), la fel ca si etichetele, sunt curate, simple, cu adresabilitate cat mai larga, destul de populare si prietenoase si cu un aport important din partea zaharului.

Casa de Vinuri Cotnari

Noutatea Casei de Vinuri Cotnari s-a numit „Colocviu la Paris”, o Busuioaca de Bohotin din 2012 impresionanta prin tot ceea ce ofera, dar mai ales prin diferenta dintre partea olfactiva si ce gustativa. Aromatic duce catre spectrul dulce, parfumat, al petalelor de trandafiri, in timp ce gustul sta pe o aciditate intensa si suculenta. Este un rose complex, viu si catifelat.

Jidvei

Producatorul din Tarnave a dorit sa arate ca evolutia sa calitativa nu a vizat numai gama super-premium Owner’s Choice. Eticheta Nec Plus Ultra a devenit o gama de trei vinuri (Sauvignon Blanc, Chardonnay si un rose din Shiraz si Cabernet Sauvignon), etichetele au suferit un usor face-lift, iar calitatea reprezinta si ea un mare pas inainte. Cu toate ca sunt vinuri cu rest de zahar, sunt foarte bine echilibrate de aciditatea specifica zonei, foarte prietenoase si expresive, cu arome exotice.

Vinarte

Vinarte a schimbat anii de recolta in mai multe game. De mentionat si recomandat sunt Riesling 2011 si Sauvignon Blanc 2011, din linia Cuvee D’Excellence – intense aromatic, expresive, cu aciditate vegetala, o buna evolutie si cu o textura usor astringenta, Tamaioasa Romaneasca Vinarte 2012 (un vin floral, cu o combinatie aromatica de flori parfumate si ierburi uscate), dar si Rose Vinarte 2012, un vin care se inscrie in lupta pentru titlul de cel mai bun rose al anului 2012 – cordial, gustos, direct si rotund. Schimbarea de generatie a avut loc si pe eticheta Prince Matei, cel mai nou exponent al acestei familii, care, cu toate ca este foarte tanar, are o concentrare aromatica si structurala ce ii recomanda o evolutie impecabila.

Domeniile Ostrov

Acest producator aduce in fiecare an cate o surpriza interesanta. Anul acesta a venit randul Rose-ului Domeniile Ostrov 2012, un vin expresiv, cu arome vegetale si mineralitate pronuntata, dar si Muscat-ului Ottonel Domeniile Ostrov 2012, tipic, gras, cu aciditate mai scazuta si note tonice.

SERVE

Atentia pentru detaliu al celor de la SERVE s-a reflectat atat in calitatea vinurilor aduse la GoodWine, cat si in modul in care s-au prezentat, standul acestui producator fiind unul dintre cele mai atractive din toata expozitia. Vinurile SERVE urmaresc aceeasi linie care a consacrat crama, fiind elegante, cu o complexitate de invidiat si o mineralitate ce se face simtita atat olfactiv, cat si gustativ. Noutatile SERVE: Riesling de Rhin Vinul Cavalerului 2012, Terra Romana Sauvignon Blanc + Feteasca Alba 2012 (profunzime si amplitudine), Rose Vinul Cavalerului 2012 (prietenos si lejer, cu fruct bine reprezentat), Rose Terra Romana 2012 (elegant si complex, dar in acelasi timp foarte atragator), Millenium Rosu Terra Romana 2011 (un cupaj catifelat, rotund si concentrat) si Feteasca Neagra Terra Romana 2011.

Crama Oprisor

Tot detaliile au facut deliciul vizitatorilor si la standul Cramei Oprisor, unul dintre cele mai vizitate pe durata intregului targ. Detaliile Oprisor s-au numit Pinot Noir 2011 si Chardonnay 2012, doua vinuri dulci, intense si catifelate, cu o concentrare aromatica buna, recomandate curajos de catre producator a fi consumate chiar si ca aperitiv. Pe langa gama „Detaliu”, Oprisor a venit la GoodWine cu foarte multe noutati, printre cele mai „aplaudate” vinuri numarandu-se Rose Caloian 2012 (un vin serios, echilibrat, cu greutate), Merlot La Cetate 2010 (prietenos, cu lemn foarte bine integrat), Cabernet Sauvignon La Cetate 2010 (vegetal-tonic, cu taninuri coapte), Dragaica Rosie 2011 (un vin elegant, cu bun potential), Nenumita 2009 sau Passarowitz 2009 (unul dintre marile vinuri rosii romanesti).

Casa Panciu

Producatorul vrancean a adus la GoodWine doua noutati absolute si destul de indraznete, cel putin prima dintre ele: un Cabernet Sauvignon vinificat in alb, din recolta 2012 (vin interesant si extravagant) si un spumant brut, Casa Panciu, realizat prin metoda traditionala.

Agricola Stirbey

Inca o data, daca mai era nevoie, Agricola Stirbey a aratat ca evolutia sa de-a lungul timpului nu a fost una intamplatoare, noutatile prezentate la targ mergand pe aceea linie dictata de Oliver Bauer: precizie, intensitate, esenta. Aceste caracteristici se regasesc in toate vinurile cramei, plecand de la cele albe (Cramposie Prince Stirbey 2012, Spumant Prince Stirbey 2010, Tamaioasa Romaneasca Prince Stirbey 2012), in care se reflecta atat caracteristicile soiurilor, cat si influenta vinificatorului, pana la cele rose si rosii (Rose Prince Stirbey 2011, Merlot 2009, Cabernet Sauvignon 2009, Novac 2007 sau Merlot 2006), vinuri ce etaleaza o personalitate interesanta, cu o evolutie gustativa progresiva. Un vin foarte bine lucrat este si Tamaioasa Romaneasca 2011 dulce, in care aciditatea vegetala joaca rolul principal alaturi de restul de zahar.

Avincis

„Din Dragasani, cu dragoste…” si cu un rose cat se poate de frantuzesc, realizat de Avincis pe Dealul Dobrusa. Noutatea rose de la acest producator, cupaj de Cabernet Sauvignon si Merlot, atrage prin aromele sale foarte proaspete si minerale, cu tente vegetal-fructate expresive. Gustul este unul eclatant, o combinatie intre ciresele albe, caisele confiate si ierburi uscate, cu o aciditate vegetala si textura usor cretoasa. Foarte interesant de urmarit in evolutie de la aceasta crama cupajul de Feteasca Regala si Pinot Noir 2011, Cuvee Petit Sauvignon Blanc 2011 si Cuvee Andrei Cabernet Sauvignon 2010, vinuri care s-au dezvoltat foarte interesant.

Domeniile Sahateni – Aurelia Visinescu

Unul dintre producatorii care se recomanda de la o recolta la alta drept unul de inalta calitate este Aurelia Visinescu, sau Domeniile Sahateni. La GoodWine, Aurelia Visinescu a prezentat pe langa vinurile lansate la sfarsitul anului, ce merita neaparat revazute pentru au avut o buna evolutie, si cateva noutati. Rose Nomad 2012 este un vin mai mult decat prietenos, cu un grad de accesibilitate foarte ridicat, in timp ce Rose Karakter 2012 atrage printr-un plus de eleganta si amplitudine. Recomandari la fel de interesante: Feteasca Alba Nomad, Tamaioasa Romaneasca Artisan 2011, Merlot Nomad, Red Artisan 2011, Chardonnay Karakter 2011, toata gama Anima sau 3 Fete Negre. In toate vinurile Aureliei Visinescu se simte acea dorinta a vinificatoarei de demonstra ca zona din care provine are un potential impresionant.

WineRo

Toate promisiunile facute pana acum de WineRo au devenit certitudine, odata cu lansarea unei game intregi de vinuri, sub numele Alira. Toate cele sase vinuri nou-lansate au cateva caracteristici comune, ce le recomanda ca vinuri de autor: densitate aromatica, concentrare, senzatii dominante glicerice, textura catifelata, coloana vertebrala data de aportul alcoolic – in mai putine cuvinte, semnatura lui Marc Dworkin. Toate vinurile sunt de recomandat, insa cele mai pregatite de a da piept cu consumatorii in acest moment sunt Alira Tribun 2011, Alira Feteasca Neagra 2011 si Alira Rose 2012.

Heinrig Distribution

Standul importatorului Heinrig Distribution a adunat unele dintre cele mai reprezentative vinuri din portofoliul acestuia, plecand de la catre Chablis-urile de la Laroche, Chardonnay-uri clasice, vinuri-scoala, cu o aciditate ridicata la rangul de arta, pana la vinurile Peter Lehmann, Gallo, Rancho Zabacco sau Zonin. Accentul a fost pus in principal pe spumantele Freixenet – Cordon Negro, Rosado Seco si Carta Nevada Brut Barroco, a caror prezenta a fost semnalizata la stand de cateva animatoare atragatoare, motiv de bucurie vizuala si inviorare pentru multi dintre vizitatori.

(Va urma. In postarea urmatoare: Budureasca, Vinitaly Deluxe, Vincon, amb Wine (Liliac), Alcovin, Tenuta Colibasi, Cramele Halewood, Wine Princess, Cramele Rotenberg si Crama Borha)

 

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...