Dosar Dealu Mare: Halewood divizii pentru calitate

Toate prezentarile realizate in ultimii ani cu subiectul Cramele Halewood au inclus aproape intotdeauna sintagma „unul dintre cei mai mari producatori si importatori de vinuri din Romania”. Aceasta caracterizare nu este una doar de natura comercial-publicitara, ea fiind destul de bine fundamentata pe evolutia companiei de la momentul aparitiei pana acum.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Notorietatea Cramelor Halewood (fosta Cramele Prahova) nu a crescut numai datorita vinurilor propuse pietei de-a lungul anilor, ci si datorita strategiei de marketing si comunicare pe care a adoptat-o in acesti ani. Cu ajutorul acestei atitudini, compania a fost perceputa in mai multe momente ale istoriei postdecembriste a vinului romanesc ca un trend-setter, atat in ceea ce priveste stilul de vinificatie cat si in ceea ce priveste modelul de business. Cramele Halewood a fost unul dintre primii producatori care a impus in Romania stilul de vinificare bazat pe manifestarea lemnului de stejar in vin si care a dat o forma – mai mult sau mai putin apreciata – sablonului de exprimare aromatica a soiului Feteasca neagra. De asemenea, compania din Ploiesti a fost unul dintre primii importatori cu un portofoliu coerent, segmentat pe paliere de pret si una dintre primele companii din industrie care s-a implicat activ in educarea consumatorilor si in sustinerea artei. In aceeasi masura, Cramele Halewood a fost printre primii producatori de vinuri care au realizat o promotie de retail pe o gama destinata segmentului HoReCa, decizie care, de asemenea, a avut o influenta asupra pietei.

SEGMENTAREA OBIECTULUI DE ACTIVITATE

Compania Halewood Romania a fost infiintata in 1997 de catre Halewood International, una dintre cele mai mari case independente producatoare de vinuri si bauturi alcoolice din Marea Britanie. Obiectivul acestei companii, potrivit reprezentantilor sai, a fost inca de la inceput comercializarea si producerea de vinuri romane sti care sa intruneasca exigentele pietei internationale. Intre timp, acestui obiectiv i s-au mai alaturat inca doua: importurile de vinuri si prestarea de servicii turistice, lucru ce a determinat „desfacerea” companiei in mai multe divizii, pentru fiecare domeniu de activitate in parte. Astfel, partea de productie de vinuri si spumante, precum si partea comerciala si de prestari de servicii enoturistice reprezinta obiectul de activitate a Cramelor Halewood, de partea de importuri se ocupa Halewood International Premium Imports, iar ingrijirea plantatiilor de vita de vie revine Domeniilor Halewood.

Publicitate
IPPU

In prezent, Halewood Romania exporta vinurile sale in peste 40 de tari din intreaga lume, devenind totodata si cel mai important exportator de vinuri imbuteliate din Romania, cu aproximativ 40% din productia anuala vanduta in afara granitelor tarii. Initial, Halewood a achizitionat nu mai putin de 15 centre de vinificare, insa numarul acestora a fost restrans la cateva centre: centrul de imbuteliere si stocare de la Ploiesti, cu o capacitate de un milion de sticle, Pivnitele Rhein Azuga 1892, locul unde sunt produse vinurile spumante dupa metoda traditionala “Champenoise”, Conacul Urlateanu, a carei capacitate de depozitare ajunge la 700 hl, crama de la Tohani, cu o capacitate de procesare de 3500 tone si capacitate de depozitare de 37.900 de hl si punctele de lucru de la Sebes si Cernavoda/Murfatlar. Pe viitor, potrivit Lorenei Deaconu, senior winemaker Halewood, la Urlati se intentioneaza constructia unei micro-crame destinate productiei de vinuri superpremium. Infiintata in 2001 ca o subsidiara a Halewood Romania, Domeniile Halewood gestioneaza in acest moment peste 300 ha de vie, dintre care 145 ha in Dealu Mare, 90 ha in Sebes/Podi sul Transilvaniei si 55 ha in Cernavoda/ Murfatlar, iar ca soiuri compania are in plantatie Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Feteasca Neagra, Chardonnay, Syrah, Viognier, Feteasca Regala, Rhein Riesling, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Traminer, Iordovan, Tamaioasa Romaneasca, Semillon.

CRAMELE HALEWOOD
ADRESA: Str. Paris nr.7A, sector 1, Bucuresti
TELEFON: 021.231.85.59
FAX: 021.231.12.32
MOBIL: 0745.776.866
E-MAIL: office@halewood.com.ro
WEB: halewood.com.ro
SUPRAFATA: 300 de hectare
SOIURI: Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Feteasca Neagra, Chardonnay, Syrah, Viognier, Feteasca Regala, Rhein Riesling, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Traminer, Iordovan, Tamaioasa Romaneasca, Semillon
CONACUL URLATEANU
ADRESA: Str. Maruntisului nr 2, Loc. Urlati, Jud. Prahova
TEL.: 0244.271.504
MOBIL: 0745.652.292
E-MAIL: urlati@halewood.com.ro