Apa vietii, licoarea ingerilor

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

Radu Rizea

Daca acordam titlul de bautura nobila vinului, atunci cognac-ul nu are cum sa se situeze prea departe de sangele albastru al predecesorului sau. Distilatul de vin are radacinile adanc infipte in istorie: primele bauturi distilate apar prin Babilon si se consacra in Grecia Antica si Imperiul Roman.

Vinul ars, cu toate versiunile sale, apare ca atare abia in secolul al XIV-lea, mai intai ca metoda de eficientizare a transportului si de evitare a taxelor, aplicate la acea vreme la volumele transportate, nu la taria alcoolica. Ideea era ca, odata ajuns la destinatie, vinarsul va fi completat cu apa, pentru a obtine bauturi asemanatoare vinului. Comerciantii au constatat insa curand ca unele elemente aromatice sunt distruse complet in timpul distilarii, iar altele noi se nasc. In plus, a fost o problema de timp pana sa se descopere virtutile imbatranirii in butoi a vinarsului, care transforma miraculos un trotil puternic alcoolizat intr-o bautura fina.

Sub numele de „brandyvijn”, olandezii au transportat primele butoaie de vin distilat dinspre Franta spre Anglia. Numele ramane si astazi ca „brandy”, in Vest, sau in traducerea môt-à-môt autohtona, vinars.

Chiar daca orice distilat de fruct poarta numele de brandy, atunci cand o eticheta poarta aceasta denumire, fara alte adaugiri, inseamna ca distilatul este din struguri. Grappa italiana, brandy-ul de Jerez, Lourinha portugheza, Armagnac-ul si Cognac-ul sunt principalele grupe de distilat de vin. In afara de grappa, unde legile si traditiile sunt usor diferite, celelalte bauturi presupun dubla distilare a vinului si imbatranirea distilatului intre 1 si 3 ani in butoaie de lemn, de obicei de stejar. Lourinha, Armagnac-ul si cognac-ul sunt singurele denumiri de origine protejate in lumea vinarsului.

cognac1

Legile vinarsului

- distilatul se face exclusiv din vin, la o tarie maxima de 94,8% volume alcoolice. La produsul finit poate fi adaugat alt distilat de vin, in procentaj de maxim 50% din volumul total.

- trebuie sa contina substante volatile in porportie de minim 125 de grame la hectolitrul de alcool 100% (la un brandy de 40 de grade, un hectolitru de alcool pur inseamna 250 de litri de brandy), iar acestea trebuie sa fie obtinute exclusiv din materialele brute folosite la fabricatie;

- continutul maxim de alcool metilic trebuie sa fie sub 200 de grame la hectolitrul de alcool 100%;

- taria alcoolica minima este de 36%;

- este interzisa cu desavarsire adaugarea de alcool, diluat sau nu;

- este interzisa cu desavarsire adaugarea de arome, in afara metodelor de productie traditionale;

- singurul adaos permis este cel de caramel, pentru obtinerea culorii dorite.

Imbatranirea distilatului de vin trebuie sa fie de minim 30 de luni in Franta si 36 de luni in Africa de Sud; legile UE impun imbatranirea de minim un an in orice fel de vas de lemn sau minim sase luni in vase de sub 1.000 de litri.

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...