Top Chardonnay – 30 de soiuri de Chardonnay testate de juriu

Cu lupa pe Chardonnay

In clipa de fata, in Romania, ca sa bei un Chardonnay bun trebuie sa scoti din buzunar peste 10 Euro. Aceasta este una dintre concluziile la care s-a ajuns in urma degustarii organizate de Vinul.ro, pe 15 mai, la restaurantul Casa Iancului.

Treizeci de vinuri din soiul Chardonnay au fost supuse unei analize atente de catre juriul format din degustatori autorizati si membri importanti ai pietei vitivinicole din Romania. Degustarea s-a desfasurat in orb, fiecare dintre probe fiind invelita in asa fel incat sa nu dea degustatorilor indicii legate de podgoria de origine sau numele producatorului. Juriul degustator a fost format din prof. Viorel Stoian, presedintele onorific al Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania (ADAR) – este considerat a fi întemeietorul scolii românesti de degustatori de vinuri -, Liviu Grigorica, sef de lucrari la Catedra de Viticultura si Vinificatie din cadrul Universitatii Agronomice Bucuresti si vicepresedinte ADAR, Dan Balaban, proprietar al companiei Davino, membru ADAR, Bogdan Costachescu, director de productie Davino, membru ADAR, Catalin Paduraru, creator si fondator al conceptului Vinexpert, membru ADAR, Eugen Preotu, consilier la Ministerul Comunicatiilor si Sergiu Nedelea, manager al restaurantului Casa Iancului si promotor al conceptului Wine Taste.

grigorica1viorel-stoianCele 30 de vinuri Chardonnay care au intrat in degustare au fost achizitionate direct de pe rafturile supermarketurilor si a magazinelor specializate, acestea reprezentand aproape 90% din oferta actuala de Chardonnay de pe piata din Romania.

Au fost jurizate 14 vinuri din Romania, patru Chardonnay-uri din Chile, trei din Franta, trei din Australia, doua din Republica Moldova si cate unul din Italia, Spania, Argentina si Noua Zeelanda.

Doar doua vinuri de patru stele

Foarte multe vinuri au avut de suferit la notare din cauza unui criteriu foarte important intr-o degustare de acest fel: tipicitatea soiului. Multe dintre probele degustate au fost vinuri foarte bine realizate, foarte echilibrate si cu o structura si calitati organoleptice impresionante, insa nu prezentau – sau prezentau foarte putine – caracteristici tipice soiului Chardonnay. De aceea, acestea au fost depunctate de juriul degustator. Sase din cele 30 de vinuri au fost descalificate deoarece prezentau defecte de dop sau erau oxidate. Acestea au fost: Chardonnay – Vin de pays d’Oc, 2005, Chardonnay – Misiones de Rengo Varietal, 2006, Chardonnay – Villa Maria Reserve, 2002, Chardonnay – S. Bennet Selection, 2005, Chardonnay – Trapiche, 2004 si Chardonnay – Melancolie.

Notarea vinurilor s-a realizat conform normelor Organizatiei Internationale Vitivinicole, probele fiind judecate in functe de culoare (aspect si limpiditate), miros (intensitate, tipicitate si calitate), gust (intensitate, tipicitate, calitate si persistenta), vinurile mai primind si cate o nota generala pentru tinuta finala si structura. Punctajul final a reprezentat media aritmetica a notelor degustatorilor.

costache-balab-paddan-balabanIn urma punctelor obtinute, vinurile au fost clasificate astfel:

· cinci stele au primit vinurile notate intre 100 si 92,1 puncte;

· patru stele vinurile cu punctaje cuprinse intre 92 si 86,1;

· trei stele vinurile notate intre 86 si 79,1;

· doua stele vinurile punctate intre 79 si 70,1 puncte;

· vinurile cu punctaj cuprins intre 70 si 60 au primit numai o singura stea.

Nici unul dintre vinurile jurizate nu a primit cinci stele.

Doar doua vinuri (Chardonnay – Gran Vina Sol 2005 si Chardonnay – Nachbil, 2005) au fost distinse cu patru stele.

9 dintre probe au primit 3 stele, dintre acestea patru fiind vinuri produse in Romania.

La categoria doua stele s-au incadrat 8 probe – dintre care patru vinuri romanesti -, cu cate o stea fiind catalogate 5 vinuri.

Din primele 10 vinuri clasate, 5 au fost romanesti (Nachbil 2005, 3 Hectare 2004, Terra Dacica 2005, La Cetate 2005, La Putere 2005). Singurul producator roman cu 2 vinuri clasate intre primele 10 a fost Cramele Recas.

stoian-preotu

In Top 10 s-au mai clasat: un vin spaniol (Gran Vina Sol 2005), unul frantuzesc (Bourgogne 2001), unul din Rep. Moldova (Purcari 2004), unul australian (Ocean Point 2004) si unul chilian (Misiones de Rengo Reserva 2005)

Atentie la raportul pret/calitate al vinurilor din import!

degustare_chardonnay4Rezultatele degustarii de Chardonnay organizate de Vinul.ro au aratat o tendinta de normalizare a pietei – vinurile mai scumpe sunt in general si cele mai bune.

Primele opt vinuri din degustare se situeaza ca pret de raft intre 42 RON si 36 RON, exceptie facand doar Chardonnay – Purcari, 2004 (Rep. Moldova) al carui pret ajunge pe rafturile magazinelor la 17 RON. La cealalta extrema, vinurile catalogate cu una sau doua stele se situeaza ca pret intre 7,4 RON si 22 RON.

De asemenea, potrivit rezultatelor degustarii, se poate observa ca unele dintre vinurile de import, care ajung pe rafturile magazinelor din Romania cu preturi cuprinse intre 36 RON si 45 RON, pot fi mai slabe calitativ decat multe dintre vinurile romanesti care au preturi mult mai mici.

Cum ti se pare?

3 thoughts on “Top Chardonnay – 30 de soiuri de Chardonnay testate de juriu

  1. Absolut, multe vinuri romanesti sint foarte bune la preturi accesibile si ar face nevandabile multe alte vinuri concurente din America de sud, Africa de Sud s.a.m.d. Asa cum bulgarii si Murfatlarul prin 96-98 cind a fost importat in Africa de Sud blocasera vinzarile locale a Nederburg, et Co, si alte vinuri atit prin calitate cit si pret ar umbri multe produse straine.
    Problema este ca producatorii din Africa de Sud sint monopolisti, nu inghit competitia. Vinurile romanesti si bulgare au fost un hit au provocat o adevarata isterie, pur si simplu zburau de pe rafturi (+/- $3.5 la vremea aia), dar nu au mai fost importate intrucit producatorii locali au inceput sa plinga pe umerii guvernului. Vinurile bune, nu au nevoie de reclama, zboara de pe rafturi. Borsurile si vinisoarele au si de asta cheltuiesc pe reclame mai mult de 50% din venit !!!

  2. @ce mare smecherie,
    prietene daca imi spuneai de oricine altcineva din romania ca provocat isterie in Africa de Sud, te credeam. Da sa-mi spui ca Murfatlar a provocat pierderi temporare a bunului simt si uzul;ui ratiunii, ma face sa zambesc amar. Oare de ce nu provoaca isterie si pe rafturile noastre la echivalentul de 3,5 dolari, adica 12,25 ron? Crezi ca Babanul poate provoca o isterie cuiva? Nici macar alcoolicilor irecuperabili, sau poate ca da, ca aia trebuie sa bea ceva, orice.

  3. Bravo Diogene! Murfatlar nu poate provoca isterie cu 99% dintre vinurile lor nici chiar alcoolicilor, asa cum ai spus tu.

Comments are closed.