Wine-tour in Friuli: Ziua trei – Schioppettino si vinuri de bun-ramas

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

Text si foto Loreta Budin, Clubul Presa de Vin

Mai intai, o degustare de Schioppettino, alias Ribolla nera sau Pokalca – un soi autohton din Friuli, salvat de la uitare. Apoi, un dejun rafinat de adio, cu vinuri de pomina.

Vinul care „pocneste”

Schioppettino – in romaneste suna un pic caraghios. Te duce cu gandul la schiopatat – nicio legatura insa cu etimologia cuvantului. De fapt, vine de la verbul scoppiettare, a trozni, a pocni, asa cum pocnesc boabele coapte de strugure in cerul gurii. Specialistii zic ca vinul e cel care „pocneste”; are aciditatea fixa mare si, cand e imbuteliat tanar si isi termina fermentatia malolactica in sticla, devine usor efervescent, cu bule care se sparg pe bolta palatina.

schioppettino-di-prepotto1

Schioppettino di prepotto

In 1977, consiliul local din zona Prepotto, de unde se spune ca e originar soiul mai sus pomenit, se intrunea intr-o sedinta extraordinara, pentru a dezbate un punct fierbinte pe ordinea de zi: salvarea soiului Schioppettino, amenintat cu disparitia. Decizia unanima a fost ca strugurele ar trebui macar inclus pe lista varietatilor autorizate – ceea ce s-a intamplat in 1981. Doi mai tarziu, regulamentele europene il includea printre varietatile recomandate din provincia Udine; in 1986, se inregistra prima productie de vin din vii replantate, si un an mai tarziu se obtinea denumirea de origine.

schioppettino

Iata cum un vin cunoscut de sute de ani a fost salvat de la uitare. In 2002, peste 30 de producatori de Schioppettino din zona Prepotto si-au facut asociatie, concentrandu-se pe cele mai bune tehnici de cultivare, pe vinificatie si pe arta promovarii eficiente.

azienda-comelli-paolino

Degustare Schioppettino di Prepotto

Ca sa ne dam seama care sunt caracteristicile vinului, suntem invitati la o degustare; protagoniste sunt 6 vinuri selectate de asociatie. Ni se spune ca Schioppettino di Prepotto nu se compara cu niciun alt vin rosu din regiune. Afiseaza o frumoasa culoare rubinie, cu note violacee intense; nas si gust de coacaze negre, mure, afine, cirese amare, plus o idee de condiment – piper verde. Buna corespondenta gusto-olfactiva. In toate vinurile prezentate spre degustare se simte, inca, via tanara; majoritatea sunt taninoase, astringente, usor amarui; lasate sa se invecheasca frumos, ar putea deveni extrem de interesante. Evident, se asorteaza bine cu carnea rosie si cu vanatul, dar si cu branzeturile mediu invechite.

casa-de-oaspetilucru-in-vie

Dintre vinurile care ne sunt servite, remarcam: Schioppettino La Buse dal Lof (13% alcool), direct, viguros, nas de fructe negre, ierburi amare, gust de fructe negre si note intense de piper verde, tanini eleganti; Schioppettino Marinig, 2006 (alcool 13% vol), nas si gust caracteristice soiului (afine, intens pe palatin), rotund, echilibrat, cu profunzime si piper verde in postgust; Schippettino Petrussa, 2005 (13% vol), mineral, explodeaza in palat, gust intens de mura si coacaza; Schioppettino Vigna Petrussa, 2005 (13.5 % vol), elegant, cu rotunjimi placute.

_casa-de-oaspeti2

Rafinatele vinuri Comelli

Masa de adio are loc la Azienda Comelli Paolino, stapanita de Pierluigi Comelli, care este si presedintele Consortiului Colli Orientali del Friuli. Aici avem ocazia sa degustam, dupa parerea mea, cele mai rafinate vinuri din regiune. Unii sustin chiar ca cele mai bune.

azienda-comelli

In orice caz, sunt cele mai „internationalizate”, in sensul ca anumite „asperitati” ale soiurilor autohtone – apreciate pe plan local, dar nu foarte prizate de consumatorul din afara -, sunt usor netezite. Rezultatul? Vinuri extrem de rafinate, de o puritate si de o eleganta cu totul speciala; savorile originale, pamantene, sunt puse judicios in valoare.

azienda-degustare

Vinurile Comelli sunt apreciate in special in Canada, acolo unde exista puternice comunitati friulane. Pliantele de prezentare au drept motto un citat din eseistul american Ralph Waldo Emerson: „Nimic maret nu s-a realizat vreodata fara entuziasm”.

sotii-comelli

Trebuie spus ca familia Comelli se ocupa si de agroturism. Dejunul nostru e organizat la casa de oaspeti l’Uva e le stelle, o oaza de confort si de bun-gust in peisaj cu vii, maslini, si creste albstru-nzapezite. Familia mai detine si o trattoria, unde se mananca traditional si se bea vin din crama.

paolino

Un Friulano de poveste

Ni se servesc mancaruri aparent nesofisticate, extrem de rafinate in fapt, prin combinatia de savori si prin asocierea perfecta cu vinurile casei.

branzeturi

Pentru inceput, ne delectam cu o selectie de branzeturi din Friuli – proaspete, afumate sau usor condimentate- , in timp ce in rotim in pahare un Amplius Pinot Grigio 2006, 13.5% vol. Are o culoare superba, roz cu reflectii de cupru, si un nas proaspat si rafinat de mar parguit, martipan, portocala cu note amarui. In gura e corpolent, fara a-si pierde din prospetime; se simte pregnant marul, coaja de paine, coaja de mandarina.

platou-cu-branzeturi

Urmeaza gnocchi facuti in casa – un soi de galuste mici din cartofi – , cu sos de rosii din gradina. Se asorteaza excelent cu Friulano Comelli din 2006, 14% vol – cred ca cel mai interesant si mai delicat Tocai degustat in regiune. Culoare placuta, cu reflexii aurii, nas elevat, cu note fructate; proaspat si rotund in palat, cu savori de migdale, flori salbatice si piersica, resimtite indelung in postgust.

gnocchi

Radicchio con il Poc si Sauvignon

Gazdele se infatiseaza apoi cu platouri pe care troneaza oua de la ferma, fierte tari, care se maruntesc cu furculita si se amesteca cu ulei de masline si cu radicchio – o leguminoasa cu frunze late, cu gust amarui si condimentant, cunoscuta si sub numele de cicoare italiana. Salata cu oua e insotita de un superb Sauvignon 2006, cu nas grozav de pomelo, piper verde, alune, piersica alba, salvie. Notele tropicale si piperul sunt la fel de intense si de invaluitoare in palat, cu ecou lung in postgust.

azienda-comelli2

Saru’ mana pentru masa? Da’ de unde! E timpul pentru roastbeef si omleta cu Sclopit – acea planta din flora spontana, cu gust acrisor – , acompaniate de un Cabernet Sauvignon 2005, 13% vol, placut si armonios. Un „platouas” cu verdeturi gatite incoroneaza festinul. La desert, cafea, fursecuri si grappa Comelli.

E timpul sa ne luam la revedere. Afara, o ploaie torentiala a spalat cerul; in lumina aproape simfonica, peisajul ni se releva altfel. Asa, ca spre aducere-aminte.

Nota: Multumiri speciale Institutului Italian de Comert Exterior (ICE), organizatorul acestui wine-tour.

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...