Godet, cognacul cu radacini olandeze

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

Articol scris de Cesar Filip//

godet-cognacAm tot vorbit de cognac si de case de cognac, insa am uitat sa va povestesc despre inceputurile proiectului pe care il desfasuram. Daca stau bine si ma gandesc, inceputul dragostei mele pentru cognac se datoreaza intalnirii cu Cyril Godet. Cyril este mezinul familiei Godet, un mare producator de cognac, care a inceput oficial afacerea in anul 1782, cand a obtinut licenta pentru distilare semnata de Ludovic al XVI-lea. Insa, primele afaceri cu distilate de vin ale familiei de origine olandeza s-au facut cu secole inainte. Cel putin asa reiese dintr-o scrisoare a regelui francez Henric al IV-lea, care dateaza de la inceputul secolului al XVII.

Cyril m-a intampinat in gara orasul Poitiers. M-am gandit ca vom merge la sediul firmei, situat in orasul La Rochelle, insa am avut parte de o frumoasa surpriza. Cyril m-a dus direct la proprietatea familiei lor, aflata in zona. L-am cunoscut pe domnul Jean Jacques Godet si pe doamna Godet, care mi-au oferit o seara in mijlocul familiei lor, totul culminand cu o cina in stil frantuzesc. Finalul a fost, bineinteles, o degustare de cognac Godet in mai multe versiuni. Cyril, care este raspunzator de afacerile pentru Europa de Est, a prezentat cognac-urile si, in acelasi timp, strategia Casei Godet in ceea ce priveste cognac-ul. Casa Godet nu are plantatie de vita de vie, ci cumpara distilat de cea mai buna calitate de la furnizori din toate zonele regiunii Cognac. Cu unii dintre acesti furnizori sunt rude sau prieteni si aceasta colaborare dureaza de peste 200 de ani. Dupa prezentarea lui Cyril a fost randul domnului Jean Jacques sa ma ia in primire. Acesta mi-a oferit primele informatii generale despre afacerea care poarta numele de Cognac. Abia atunci am inceput cu adevarat sa realizez ca este o afacere la nivel mondial, un monopol pe care cei din regiune stiu sa-l exercite foarte bine. Cat priveste afacerea familiei, Godet Tatal mi-a destainuit ca nu de putine ori el si cei trei fii ai sai, Edouard, Maxime si Cyril, lasa distilatul sa se invecheasca la butoaie si umbla prin toata lumea in cautare de noi piete de desfacere. Tot de la domnul Godet am aflat ca, in ultimii 20 de ani, Rusia si China au trecut pe locurile fruntase in ceea ce priveste consumul de cognac.

Cursul valutar si cursul cognac-ului

Cognac-ul este o bautura alcoolica fina, a carei productie este limitata prin lege. Sunt cultivate 78179 hectare de vita de vie, iar productia de distilat este limitata la 1000 l/ha. E foarte simplu! Daca adaugi trei de zero la cifra reprezentand suprafata cultivata cu vita de vie, afli cantitatea totala de distilat care se obtine anual. In litri. Sunt producatori de whisky care obtin anual o cantitate mai mare de distilat decat toata regiunea Cognac. Limitarea productiei, dar si faptul ca, in ultimii ani, cererea de cognac pe plan mondial a crescut au dus la o majorare semnificativa a pretului. Nu a crescut doar pretul cognac-ului, a crescut si cel al distilatului. Cu toate acestea, cerere continua sa creasca si, daca fenomenul va continua, se va ajunge curand la lichidarea stocurilor de cognac vechi si foarte vechi. In incercarea de a controla piata si de a evita perturbari care ar putea dauna atat traditiei, cat si afacerii, incepand cu acest an (2013) unii producatori de cognac au introdus cote pentru importatorii lor. Altfel, dupa cum glumea domnul Godet, „s-ar putea ca in fiecare dimineata sa vedem dupa cursul valutar si cursul cognac-ului”.

De 10 ori greutatea lichidului in aur

Sigur ca aceasta crestere a preturilor, mai ales pentrua godet fam cognac-ul vechi, nu ii deranjeaza prea tare pe producatori. Ei chiar sunt mandri sa afirme ca au ajuns sa vanda „aur lichid”. Si nu e o exagerare. O sticla de cognac din jurul anului 1800 poate atinge niste preturi care echivaleaza cu de 10 ori greutatea lichidului in aur. Acum, sa nu va ganditi ca producatorii fac eforturi deosebite pentru a pastra aceste cognac-uri vechi. Odata imbuteliat, cognac-ul nu se mai depreciaza. Practic, nu se cunosc cazuri de sticle de cognac care, tinute in conditii normale, adica la temperatura camerei, sa se fi depreciat. Totusi, merita apreciata inspiratia producatorilor de a pastra acele sticle, mai ales in conditiile in care, de-a lungul anilor, au avut numeroase ocazii de a le vinde la preturi foarte bune. Si mai trebuie amintit ca, in in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, zona a fost ocupata de trupele germane. Care trupe erau extrem de pofticioase cand venea vorba despre cognac. Familia Godet are chiar o istorie aparte. Bunicul lui Cyril, aflat in miscarea de rezistenta, a fost deconspirat si a fost nevoit sa dispara. Urmatorul pas al nemtilor a fost sa confiste averea familiei, inclusiv cognac-ul. Numai ca miscarea a fost anticipata de angajatii firmei, care, intr-o actiune asemanatoare celei din filmul „Secretul din Santa Vittoria”, au luat cognac-ul vechi din depozite si l-au ascuns sau chiar ingropat pe unde au stiut ei mai bine. Iar dupa eliberare, l-au readus in depozite, iar firma a reusit astfel sa-si continue activitatea.

Noi prezentam in Romania 11 etichete ale Casei Godet, atat in magazin, cat si in restaurantul Ginger. Preferatul meu este XO Fine Champagne, nu numai prin prisma raportului pret/calitate foarte bun, ci si din motive sentimentale, pentru ca a fost primul cognac degustat de la un producator care m- a impresionat.

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...