În 2018, IWCB devine istorie. Organizatorii fac un eveniment și mai mare!

“Fără taxe de jurizare” – în 2016 – și cu un “Festival al blogurilor și vinurilor” – în 2017. Iar în 2018, schimbările sunt și mai masive! Fiindcă ne-am obișnuit, de câțiva ani, ca fiecare ediție a International Wine Contest Bucharest (IWCB) să vină cu o noutate, l-am întrebat pe artizanul renașterii și creșterii acestui concurs – CEO-ul Cătălin Păduraru – ce pregătește pentru 2018. Răspunsurile – mai jos!

– Cătălin, ce se întâmplă cu IWCB în 2018? Care sunt noutățile?
Noutatea cea mai mare e că 2018 va fi fără IWCB! Sau, cel puțin, fără IWCB așa cum îl știam. Am decis că e mai bine să ne folosim energia și priceperea în realizarea unor “construcții” care să ne reprezinte mai bine și pentru care să ne asumăm semnătura fără să rezolvăm probleme care nu sunt ale noastre sau să ne raportăm la fenomene pe care nu avem cum să le controlăm.
Vom propune publicului și mai multe evenimente – articulate în beneficiul culturii vinului, sub un nume nou: va fi un concurs de soiuri regionale, cu extensie de “sortimente tradiționale”, (re)apar Zilele de Fetească, workshopuri și (cel puțin o) “Stradă a Vinului” – pentru publicul larg, pentru consumator – și, în general, un evantai de bucurii pentru cei care sunt interesați de vin și își doresc sincronizarea cu ceea ce se întâmpla in “lumea bună”, pe piețele mature.

– Cum așa, de ce?
Cum? Vom face toate astea tot noi, cei care am crescut IWCB. Dar, de această dată, ne vom uni forțele – cu voi, Vinul.Ro, cu comunitatea locală și internațională #winelover, cu alți entuziaști din interiorul sau din afara domeniului.
De ce? Pentru că până acum Concursul a avut până, cumva, trei trepte de propulsie, dintre care doar primele două au funcționat: cea a nucleului din echipa de organizare – care a dat tot ce a putut și a împins concursul peste niște limite ce păreau în urmă cu câțiva ani de neatins; și treapta intermediară – cea a unor instituții din administrație. Aici s-a făcut ce s-a putut, ce s-a știut, ce a permis legea. Și, până la urmă, nu putem reproșa celor care au făcut ceva că n-au făcut destul! (realizez, la rece, că poate nici nu era treaba lor). Dar era nevoie și de a treia treaptă – de “Next level”. Iar aceasta “n-a cuplat” la partea funcțională a angrenajului: administrația “mare” ne-a lăsat porniți pe orbită, dar fără posibilitatea de a aduce “la sol” rezultatele expediției. Aș vrea să subliniez că, în contrast cu neimplicarea înalților demnitari, cei din administrația mică – ONVPV, Primăria Capitalei, Consiliul Judeţean Vrancea – au fost chiar de laudă.
Dar – după ce ani de zile tot am vânturat ideea unui acord interministerial pentru susținerea vinului la adevărata lui dimensiune socială, culturală și economică – privind azi în jur, am mai putea avea naivitatea să credem că vinul poate ajunge o prioritate în agenda guvernului? Serios…

  • Care va fi impactul evenimentelor asupra consumului de vin de la noi din țară? Calitativ și cantitativ?
    Am convingerea că impactul va fi din ce în ce mai mare, vom pune umărul la elasticizarea pieţei şi la fundamentarea unui consum bazat pe cunoaştere.

“Ce trebuie să facă producătorii de vin în relație cu evenimentele proiectate pentru 2018 de echipa care a ridicat IWCB și partenerii acesteia?”, l-am întrebat pe Cătălin Păduraru: “Să parcurgă corespondenţa pe această temă și să aibă în vedere interesele lor şi ale domeniului. Pentru că tot ceea ce vom face se va răsfrânge pozitiv asupra cramelor și asupra consumatorilor de vin din România, ca și asupra imaginii vinului românesc în afară. Implicarea mai multor forțe orientate spre piață – dintre care comunitatea internațională #winelover este una remarcabilă – va genera rezultate consistente”, a fost răspunsul organizatorului.

Cum ti se pare?