Serban Huidu si Mihai Gainusa: Carcoteli pe varii teme

de Valentin Ceafalau

Un interviu cu Serban Huidu si Mihai Gainusa, mai ales unul despre vin, nu poate fi unul normal. Iata un exemplu:

Enumerati cateva din lucrurile care va fac placere?

Serban Huidu: Cel mai mult imi place sa stau si sa dorm, daca se poate. Dar nu se poate!
Mihai Gainusa: De obicei, doarme pe el!

interviu1

Vinul se afla printre placerile voastre?

Nicolae Vacaroiu alias M.G.: Hac! Daca tot suntem la un interviu despre vinuri, pai ne place vinul, berea…
S.H.: Mie nu-mi place berea, mie-mi place vinul! In general, cele demiseci!
M.G.: Dar tu numai despre vinuri vrei sa ne intrebi?

Nu numai… Este important vinul in viata de zi cu zi?

M.G:: Am auzit ca un pahar pe zi face bine la inima! Si la un moment dat, pentru „inima albastra”, mai multe pahare de vin pe zi!
S.H.: Un Pinot Gris este foarte important pentru „inima albastra”, sau un Pinot Noir!

Ati colindat multe locuri si ati cunoscut mai multe vinuri. Face vinul romanesc fata tendintelor pietei externe?

S.H.: Nu cred! Cel putin in Europa nu prea are nici o sansa. Am vazut, in ultima vreme, ca exista niste intreprinzatori care au facut lucruri spectaculoase. Au venit, au investit si au refacut totul! Cred ca numai asa se poate face treaba.
M.G.: Eu cred ca romanii, in definitiv, nici nu sunt interesati daca vinul lor este competitiv sau nu, ca oricum il beau!

Soi de vin preferat.

M.G.: Busuioaca de Bohotin.
S.H.: Pinot Noir.

Fel de bucatarie preferat.

S.H.: Din punct de vedere al carnii de vita, francezii sunt imbatabili. Si carnea de vita merge cel mai bine cu un Pinot Noir.
M.G.: Mie-mi place bucataria de Braila, de la mama soacra, foarte mult. Face niste sarmale super!
Coriolan Nepriceputeanu alias S.H. Iata o difehenta de opinie inthe bucatahia fhantuzeasca si cea de Bhaila!
S.H.: Eram in Franta si Misu a cerut o friptura „tres bien fait”. Friptura pe care i-au adus-o era „tres bien fait in sange”. Curgea sange in farfurie AB4… De aici i se trage!
M.G.: Ori era sangele bucatarului, ori vita murise de „inima rea”!

interviu2

Betii studentesti sau degustari sobre.

S.H.: Auzi degustari sobre! Unde ai vazut niste oameni sa se distreze cu o sticla de vin? Betii studentesti cu prietenii la un vinisor, la o berica, la un gratarel, la un colesterol!
M.G.: Din pacate ocaziile sunt foarte putine in ultimul timp. Muncim prea mult si bem prea putin.
S.H.: Ne-am dori sa se inverseze aceasta situatie: sa muncim mai putin si sa bem mai mult!

Sunt romanii un neam de betivi?

M.G.: De la Burebista incoace, nu. Adica s-au ferit sa mai fie vazuti. Romanii nu sunt neam de betivi, sunt neam de senatori.
S.H.: Cred ca nu. Din pacate, in Romania se bea mult si prost. Nu vinul este principala problema, ci tariile alea facute din pufoaica.

Ce ar bea sau cu ce bautura l-ati asocia pe Traian Basescu?

S.H.: Traian Basescu e un bautor de tarii, ca doar e marinar. Cred ca rom.
M.G.: Sampanie cu sticla. L-am vazut noi!

Generalul „McChicken” Iordanescu?

Iordanescu alias S.H.: El nu consuma pentru ca-i este frica de Cel de Sus!
M.G.: Agheasma cu blonde.

„Marean” Vanghelie?

S.H.: Sunt oameni care nu pun deloc alcool in gura, oamenii tare ciudati. Il asociez pe Vanghelie cu aceasta categorie.
M.G.: Albastru de metil, pentru ca doar un astfel de om vrea sa faca trotuarele albastre.

„Jiji Berbecali”?

S.H.: „Jiji” nu bea ca-l bate Dumnezeu
M.G.: Gaz.

Nicoleta Luciu?

M.G.: Doua pahare de lapte.

Sunteti incomozi?

M.G.: Depinde unde pui intrebarea: daca o pui in Obor, sau daca o pui in Pipera.
S.H.: Preferam sa fim incomozi pentru trei personaje, decat pentru un milion de oameni.

Sunteti inconstienti?

S.H.: Asta niciodata! Suntem foarte bine acoperiti.

Geniali?

M.G.: Doar la Antena1!
S.H.: Lipsiti de modestie, am putea spune ca suntem geniali. Si cum modestia ne caracterizeaza, nu stim la cine va referiti.

Multumim Carl Reh Winery pentru ajutorul acordat in realizarea interviului.