Dan Muntean: „Avem nevoie de recunoastere pentru soiurile noastre valoroase si unice”

Semnalele aparute in ultima vreme in presa din Romania creioneaza in linii foarte sumbre viitorul sistemului vitivinicol autohton. Iesirile la rampa ale reprezentantilor institutiilor din acest domeniu au dat un verdict obscur: Romania va deveni tara net importatoare de vinuri. Pentru a analiza acest verdict, Connaisseur a cerut ajutorul lui Dan Muntean, directorul general al companiei Halewood Romania, producator, importator si exportator de vinuri. (Valentin Ceafalau)

Publicitate
IWCB

Connaisseur: Halewood este unul dintre cei mai importanti producatori si exportatori de vinuri din Romania, dar in acelasi timp si importator de vinuri. Cum vedeti situatia semnalata recent de Patronatul National al Viei si Vinului, referitor la faptul ca importurile au depasit exporturile si Romania va deveni in curand o tara net importatoare de vin, in conditiile in care este una dintre cele mai mari 10 producatoare de struguri si vin din lume?

dan_muntean

Publicitate
IPPU

Dan Muntean: Cred ca trebuie sa discutam despre ce inseamna vinurile de import, diferenta dintre vin in vrac si vin imbuteliat, si despre productiile inregistrate in Romania in ultimii 2 ani.
Situatia inregistrata acum – si mult mediatizata – survine dupa doi ani foarte grei pentru viticultura din Romania, unul slab si unul catastrofal (2005 – cel mai slab din ultimii 20 de ani) in care s-au inregistrat productii mici, de calitate scazuta; sau, in cel mai bun caz, un nivel calitativ si cantitativ rezonabile, dar la costuri foarte mari (in 2005, la Domeniile Halewood am inregistrat costuri in medie de 2,5-3 ori mai mari pe tona de struguri decat intr-un an normal, din cauza frecventei cu care am repetat tratamentele viticole).
Importurile de vin imbuteliat sunt purtatoare ale culturii, ale specificului local, ale valorilor acelei societati. Vinurile pe care le importam noi sunt produse de cele mai prestigioase case din lume, ele nu fac decat sa adauge la diversitatea ofertei si la cresterea calitatii acesteia, lucruri de care in final beneficiaza consumatorul din Romania.
Vinul in vrac este folosit ca baza pentru vinuri spumante, spumoase, aromatice si vermuturi, produse pentru care nu exista obligativitate legala pentru a fi specificata provenienta vinului folosit ca baza, nu reprezinta altceva decat materie prima, materie prima care – din cauza conditiilor climaterice ale ultimilor doi ani – nu este suficienta in Romania.
Asta cred ca ar fi o radiografie, prezentata foarte sintetic, a situatiei din acest moment pe piata vinului din Romania. Cand ne speriem de importurile din Moldova, nu trebuie sa uitam ca aceasta tara a figurat in multi ani printre principalele destinatii ale exporturilor de vinuri in vrac ale Romaniei.

Trebuie ca politicul sa treaca de la branding de tara pe hartie la proiecte concrete

Connaisseur: Considerati ca vinurile romanesti ar trebui sa fie protejate in vreun fel in fata produselor de import?

Dan Muntean: „Protejat” nu mi se pare cuvantul cel mai potrivit. Cred cu tarie ca vinurile romanesti trebuie sustinute, mai ales pentru export. Competitia pe pietele internationale, si in curand si pe cea din Romania ne va pune in fata unor produse care sunt sustinute de proiecte ample de PR si promovare de tara (lumea noua a vinului), de recunoastere internationala (Italia, Franta si Spania) – toate acestea peste bugetele de marketing investite de fiecare producator. Nu cred ca avem nevoie de izolationism, de masuri fiscale, de altfel legislatia europeana nici nu ne permite aceste lucruri. Avem nevoie ca politicul sa treaca de la branding de tara pe hartie la proiecte concrete de sustinere, si poate ar trebui sa revenim la mandria de a recomanda, noi insine, vinurile romanesti, a caror calitate este peste media mondiala. Ar ajuta, de asemenea, daca turismul in Romania s-ar dezvolta la nivelul potentialului pe care tara noastra il are in acest domeniu.

Caracterul si specificul regiunii – viitorul vinului

Connaisseur: Ce pozitie credeti ca ar trebui sa adopte autoritatile, astfel incat sa asigure, pe de o parte, respectarea conventiilor europene la care Romania este parte si, in acelasi timp, sa ajute dezvoltarea industriei autohtone a vinului?

Dan Muntean: Cred ca trebuie sustinute produsele autohtone. Cum? Nu trebuie decat sa ne uitam la ce au facut tarile care acum sunt jucatori importanti pe piata internationala a vinului, iar in urma cu 30 de ani ele nu reprezentau mai nimic. In primul rand, avem nevoie de sustinerea investitiilor in podgorii, echipamente de vinificatie, de tratare, de imbuteliere moderne, toate aceste sunt foarte scumpe. Din pacate, cei 50 de ani de comunism ne-au lasat mult in urma. Compania noastra, Grupul Halewood Romania, a investit pana acum peste 10 milioane de dolari si vom continua acest efort. Calitatea este prioritatea noastra si o vom imbunatati de la an la an. Dupa ce ai un vin de calitate, trebuie sa il promovezi, de aceea este nevoie de proiecte la nivel de organizatii de profil, programe axate pe comunicarea caracterului de unicitate al Romaniei in acest domeniu. Avem nevoie de recunoastere pentru soiurile noastre valoroase si unice, cum sunt Tamaioasa, Feteasca Neagra, Iordana etc. Viitorul in aceasta industrie apartine producatorilor care vor reusi sa inglobeze in vinurile lor caracterul si specificul regiunii, care vor fi deschisi catre cupaje si stiluri novatoare. Insa, fara o sustinere de marketing puternica, rezultatele vor fi minime.
Pe de alta parte, autoritatile din Romania au tendinta de a crea un cadru legislativ excesiv, care defavorizeaza vinurile noastre in raport cu cele provenite din tari cu reguli mult mai permisive. Tot autoritatilor le revine sarcina deosebit de grea de a elimina de pe piata produsele care nu se incadreaza in nici un fel de norme si care creeaza o imagine proasta vinului in ochii consumatorilor, pe de o parte, si o concurenta neloiala pentru producatorii onesti, pe de alta parte.

Connaisseur: Cum se pozitioneaza compania pe care o conduceti pe piata vinului din Romania? Daca se va infiinta si o asociatie a importatorilor de vin, veti face parte din ea?

Dan Muntean: Grupul Halewood Romania, inca de la infiintare, si-a pozitionat produsele in segmentul calitativ mediu si de top, eforturile noastre sunt concentrate pentru a oferi consumatorilor „cel mai bun raport calitate/pret”. Aceasta tratare ne-a adus rezultate poate peste asteptari: conform datelor publicate in Anuarul de Business al Ziarului Financiar, rezultatele pe Grup (piata interna si exporturi) ne pozitioneaza pe locul 5 in randul producatorilor de vin din Romania, cu o cifra de afaceri totala de 11 mil €.
Imi este destul de greu sa va spun acum daca vom face sau nu parte dintr-o organizatie a importatorilor de vin, daca acest organism va avea ca obiectiv promovarea pe piata romaneasca a vinurilor de import de marca, imbuteliate in sticla, de calitate, probabil ca ne vom gandi foarte serios sa devenim si noi parteneri.

Connaisseur: Se vehiculeaza din ce in ce mai mult informatia potrivit careia, odata cu inchiderea pietei ex-sovietice pentru producatorii din Rep. Moldova, acestia ajung, de fapt, sa vanda in Romania, sub numele de „vinuri moldovenesti” produse achizitionate in vrac din Romania, conditionate si imbuteliate peste Prut (si care inainte ajungeau pe piata ex-sovietica).

Dan Muntean: In privinta importurilor de vin din Republica Moldova, atita timp cat sint de calitate si se incadreaza in normele noastre, mi se pare firesc sa le privim cu simpatie, in fond si ele aduc ceva nou ofertei de pe piata,
Faptul ca de multe ori, acestea sint produse din importuri vrac de vin romanesc, creaaza o situatie usor ridicola. Competitia este in beneficiul consumatorului, dar acesta concurenta vine de pe o piata cu o legislatie „permisiva”, a carei productie a fost zeci de ani orientata exclusiv catre pret, valoare mica de vanzare, drept urmare, desi nu consideram acest aflux de vinuri din Republica Moldova un pericol pentru brandurile noastre, cred ca ar trebui sa fim mai fermi in a cere ca ele sa se incadreaza in legislatia vitivinicola a Romaniei.