Dan Muntean: „Strugurii de Busuioaca de Bohotin ar trebui sa coste per kilogram de trei ori mai mult decit se vinde acum vinul per litru”

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

Busuioaca de Bohotin este unul dintre cele mai iubite vinuri din Romania, datorita aromei sale impresionante si a faptului ca se vinifica dulce. Insa realitatea din vie si cea de pe raft sunt doua lucruri diferite: pe piata se gasesc cantitati din acest soi mult mai mari decat strugurii disponibili in realitate. Un interviu despre viitorul acestui soi cu Dan Muntean, director general Cramele Halewood.

Vinul.Ro: Care sunt calitatile soiului traditional Busuioaca de Bohotin?
Dan Muntean: La origine, Busuioaca de Bohotin nici macar nu este un soi romanesc. Se cultiva pe cateva zeci de hectare (alte cateva zeci, plantate recent, nu au intrat inca pe rod) si produce vinuri cu o aroma puternica si de o culoare roz inchis/vinetiu. In ani buni si cand este lucrat bine, un vin din Busuioaca poate fi realmente extraordinar. De aici si pana la realitatea din raft este, dupa cum ati sesizat, o diferenta enorma.

Vinul.Ro: In acest moment, exista o problema cu vinurile Busuioaca de Bohotin pe piata romaneasca? De unde aceasta „avalansa”?
Dan Muntean: Daca totul ar decurge normal, nu ar mai exista atata Busuioaca pe rafturile magazinelor, pretul acestor vinuri fiind foarte mari. La supramaturare, pentru a acumula in mod natural cantitatea de arome si zaharuri dorita de consumator, strugurii ar trebui sa coste per kilogram de trei ori mai mult decit se vinde acum vinul per litru. Vinul rezultat, vinificat cu grija, ar rezista cu brio invaziei vinurilor aromatice din Spania sau Italia.

Vinul.Ro: Gasim intr-adevar Busuioaca de Bohotin pe raft?
Dan Muntean: In ciuda dragostei pe care romanul o poarta Busuioacei de Bohotin, in forma travestita in care se gaseste cel mai des pe rafturi nu va avea viitorul luminos pe care i-l dorim. Si asta nu din cauza vinului aromat spaniol, ci din cauza producatorului si a detailistului care se gandesc sa faca un ban usor pe seama dragostei romanului pentru vinurile dulci si aromate. Este greu de inteles, insa, cum detailistul nu vede ce raspundere ii revine daca pune in vanzare un vin care poate fi „banuit” ca nu este intru totul corect. Comerciantul nu are, oare, datoria sa se informeze primul, pana a pune un produs substandard in raft? Daca as fi un negustor de arta sau o casa de licitatii si v-as vinde un Grigorescu fals, nu ati veni sa ma intrebati: stiai sau nu stiai ca este fals?…

Vinul.Ro: Ce se poate face pentru a preveni aparitia unor astfel de vinuri pe piata autohtona?
Dan Muntean: Nu vreau sa ma refer inca o data la legislatie, la organele abilitate etc. etc., dupa cum se vede nu prea exista vointa in aceasta zona sa se schimbe ceva…De asemenea, imi vine greu sa critic sau sa dau sfaturi altor producatori.

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...