Magandeep Singh: “Vinul este o arta, nu o industrie”

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

interviu de Valentin Ceafalau

Rar iti este dat sa intalnesti oameni care isi sacrifica aproape tot pentru un ideal, pentru o pasiune. Magandeep Singh este unul dintre acei oameni. Idealul sau a fost acela de a cunoaste vinul si de a-l face cunoscut si in tara sa natala, India. Chemarea pentru oeno-gastronomie a descoperit-o in timpul masteratului in „industria ospitalitatii”, in Franta. Acum este unul dintre cei mai apreciati somelieri din Asia, tinand cursuri de instruire pentru somelieri si ocupandu-se de lista de vinuri pentru marile restaurante si lanturi hoteliere din Delhi si Mumbai (Moet-Hennessy Group, Oberoi Hotels, Imperial Hotel, Hyatt Regency, Radisson, Marriott, Heritage Resorts, Azzurro, Thai Wok, Olive Restaurants). Printre publicatiile cu care colaboreaza se numara: DNA (Mumbai), The Sunday Financial Express, The Pioneer Newspaper, Man’s World, Taste & Travel Magazine, Circle Magazine, Zest Magazine, Sommelier India, Liquid Nagazine, Business Standard, The Economic Times, The Indian Express, India Today si India Today Spice.

magandeep2„Nu exista vin prost sau vin bun. Sunt doar vinuri care iti plac sau care nu iti plac deloc”

Vinul.ro: Cum ti-ai descoperit interesul pentru vin?

Magandeep Singh: Am lucrat o buna perioada pentru mai multe hoteluri din Franta. Astfel am fost expus acestui „flagel”. A trebuit sa ard toate etapele. Am invatat vinul incepand de la modul de servire si selectie, pana la achizitionarea lui de la producator. Aceasta pasiune a evoluat in urma obtinerii masteratului in „Consultanta vinului” la „L’Universite du Vin”, din localitatea Suze-La-Rousse. Tot aici am luat si certificatul de degustator autorizat.

Vinul.ro: Cum te-ai descurcat ca somelier in India?

Magandeep Singh: Nu a fost deloc usor. Somelaria nu era vazuta in India ca fiind o profesie serioasa. A trebuit sa muncesc din rasputeri ca sa-i conving pe oameni ca ii pot ajuta sa adauge plus-valoare restaurantelor lor, astfel putand face mai multi bani.

Vinul.ro: Vinul- pasiune sau profesie?

Magandeep Singh: Am inceput sa staudiez oenologia din pasiune. A devenit o profesie din intamplare. Acesta este unul dintre motivele pentru care nu ma satur niciodata sa vorbesc despre vin. Nu este numai munca, este si distractie.

magandeep4Vinul: Vinul si gastronomia?

Magandeep Singh: Este una dintre cele mai importante combinatii. Insa pentru mine o combinatie mult mai importanta este „wine and mood” (n.r. – joc de cuvinte asemanator expresiei „wine and food”. Mood (eng.) – stare de spirit). Daca iti place un anumit preparat culinar si, de asemenea, iti place un anumit vin, chiar daca nu merg foarte bine impreuna, le poti savura pe amandoua deopotriva. Atata timp cat mancarea nu strica gustul vinului, iar vinul nu strica gustul mancarii, orice asociere este intotdeauna posibila.

Vinul.ro: Cat de important este somelierul in industria ospitalitatii?

Magandeep Singh: Este important daca restaurantul in care lucreaza se doreste a fi un loc serios. Somelierul poate face dintr-un restaurant un loc profitabil si, de asemenea, poate imbunatati serviciul in acea locatie.

Vinul.ro: Pana acum 4-5 ani, in Romania, aceasta meserie nu era atat de importanta. Acum, insa, marile restaurante si hoteluri au inceput sa apeleze la serviciile unor somelieri.

Magandeep Singh: La fel s-a intamplat si in India. Aceasta meserie este una noua pentru foarte multe tari, insa incet-incet lucrurile incep sa se schimbe. Cei care activeaza in aceasta meserie trebuie sa faca tot posibilul sa devina una importanta.

„Cautati vinuri necunoscute, cu calitati impresionante. Nimeni n-o sa laude un somelier care serveste un vin deja popular”

Vinul.ro: Un sfat pentru somelierii din Romania.

Magandeep Singh: Nu sunt eu cel mai in masura sa dau sfaturi. Insa daca ar fi sa dau unul ar fi acesta: Incercati imposibilul, bazati-va pe propriile simturi si abilitati in alegerea vinurilor, intotdeauna cautati vinuri necunoscute, care au calitati impresionante. Nimeni nu o sa laude un somelier daca iti serveste un vin care este deja popular.

Vinul.ro: Vinul si India?

Magandeep Singh: Legatura vin-India devine din ce in ce mai puternica, pe masura ce indienii incep sa faca mai multi bani, sa calatoreasca mai mult. De asemenea, producerea de vin in India incepe sa fie o afacere profitabila.

magandeep3Vinul.ro: Este India deschisa fata de consumul de vin?

Magandeep Singh: Nu in totalitate, insa acest proces este foarte rapid. Vinul nu este numai o moda in India, este aici ca sa ramana. Vinurile produse aici devin din ce in ce mai populare, numarul consumatorilor este de asemenea in crestere. In urmatorii zece ani, India va deveni unul dintre cei mai mari consumatori de vin din lume.

Vinul.ro: Ce stii despre vinurile romanesti? Ai degustat vreun sortiment?

Magandeep Singh: Nu, nu am degustat pana acum nici un vin romanesc. Cunosc cate ceva despre istoria vinului romanesc, din ce am studiat ini scoala. Stiu ca Romania are potential in acest domeniu si ca poate sa vina cu vinuri extraordinare. De asemenea, mai stiu ca limba este foarte apropiata de cea italiana si de aceea in viitorul apropiat o sa vizitez Romania.

Vinul.ro: Ce ar trebui sa faca producatorii romani, pentru ca vinurile sa devina mai cunoscute?

Magandeep Singh: Intotdeauna sa se concentreze pe calitate si consistenta, pe adevarata valoare a solului, climatului si strugurilor. Lumea va afla intr-un final si de vinurile romanesti, insa acest lucru nu trebuie facut in graba. Vinul este o arta , nu o industrie!

Vinul.ro: Un sfat pentru cititorii Vinul.ro.

Magandeep Singh: Da, cu placere! Intotdeauna ai cate ceva de invatat. Nu refuza nici cea mai mica informatie. Daca vei tine cont de acest lucru, atunci vei invata sa apreciezi vinul si gastronomia la adevarata lor valoare.

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...