Michael Lim: „Viata e nesigura, mancati desertul la inceput!“

Exista pe lume oameni care reusesc sa-si transforme pasiunile in mod de viata, oameni pentru care job-ul nu este decat o imensa placere, din care reusesc sa faca o cariera. Uneori, internationala. Michael Lim, un singaporez la a doua tinerete, este de profesie medic stomatolog. Dar nu profesia, ci pasiunile lui i-au adus recunosterea mondiala. Face parte din elita celor mai apreciati „gourmeti” ai lumii. In fiecare an, calatoriile il poarta in veritabile aventuri prin bucataria popoarelor iar scrierile sale, publicate de-a lungul timpului in peste 20 de reviste citite de oamenii cu gust, i-au transformat rubrica intr-un al doilea nume: The Travelling Gourmet. A adunat de-a lungul timpului atat de multa experienta, incat in multe state este musafir de onoare, iar unele guverne chiar il platesc pentru a le vizita tara si a face cunoscuta lumii savoarea mancarurilor traditionale si a vinurilor de acolo. Experienta sa este dublata si de o instruire teoretica: Michael este absolventul unor cursuri de instruire in domeniul gastronomiei si vinurilor la faimosul Institut Culinar din America, prima universitate din lume de arta culinara, Harvard-ul bucatariei fine. Face parte an de an din juriile diverselor competitii de vinuri si gastronomie, cel mai prestigios dintre toate fiind celebrul „Concorso Enologico Internazionale VinItaly” (Verona, Italia). Grupul Le Meridien, precum si alte lanturi hoteliere internationale de cinci stele apeleaza la el pentru a organiza prelegeri pe teme de gastronomie si vinuri, atat pentru clienti, cat si pentru instruirea personalului. Probabil insa, aprecierea cea mai mare vine din partea cititorilor sai, pentru ca Michael Lim reuseste sa transmita experientele si cunostintele dobandite in diverse calatorii in articole de presa si emisiuni de radio.

Publicitate
IWCB

michael-5

– Dintre toate tarile pe care le-ati vizitat, care v-a placut cel mai mult si de ce?

Publicitate
IWCB

– Mi-au placut tari precum Italia, Franta, SUA, Germania si Anglia. Mi-a placut, de asemenea, Mauritius foarte mult. Imi plac aceste tari pentru ca au mancaruri si vinuri exceptionale si au, de asemenea, peisaje fascinante.

– Ce fel de mancare v-a facut placere sa o priviti si sa o savurati?

michael-lim-2– Imi plac toate felurile de mancare, de la cele cu specific japonez sau californian la cele de tip marocan. In zilele noastre, o caracteristica a multor restaurante este sa ofere un mega-bufet cu bucatarie deschisa in care bucatarii gatesc pentru tine felul preferat intr-un minut. Cu ceva timp in urma, am fost in Manila, Filipine, si am gasit acolo un restaurant foarte dragut in Hyatt Manila & Casino, numit „Market Cafe”, unde te puteai desfata cu felul acesta de bucatarie.

Mi-a placut foarte mult si La Tour d’Argent, din Paris. Este cel mai vechi restaurant din Franta. Aici poti vedea cum se prepara Le Canard La Tour d’Argent (rata presata). Pentru asta se foloseste o presa din argint pentru a stoarce sucurile din rata, din care se face un sos bogat in arome. Cand am fost acolo am folosit si eu presa, si mi s-a parut distractiv. Mancarea din Foliage, Londra, este o alta preferinta de-a mea.

– In toate aceste calatorii, au fost oameni sau locuri ce v-au impresionat foarte tare?

– Uneori, frumusetea unui loc este incredibila, te hipnotizeaza pur si simplu. Recent am fost in Cortina d’Ampezzo, in Alpii Dolomiti, langa granita cu Austria. Acolo fusese filmat un episod din seria „James Bond”, „For Your Eyes Only” (Doar pentru ochii tai). Am facut degustari de vin pe inaltimi de 2.123 de metri. Aerul era atat de proaspat si curat, iar peisajul alpin era magnific. Am fost, de asemenea, impresionat de caldura si de ospitalitatea unor oameni pe care i-am cunoscut. Cand am vizitat distileria „Fratelli Brunello” din Italia si am luat pranzul cu familia (foto), caldura si prietenia lor m-au facut sa ma simt de parca as fi facut parte din familie.

– Cred ca ati avut sansa sa cunoasteti cativa bucatari celebri. Vorbiti-mi despre ei.

michael-lim-4– Da, ai dreptate. Am intalnit multi bucatari celebri si cei care m-au impresionat cel mai mult au fost cei foarte talentati si care, cu toate acestea, sunt foarte modesti si intotdeauna dornici de a invata ceva nou. Prietenul meu, Philippe Legendre, bucatar la „Le Cinq” din Paris, are trei stele in Ghidul Michelin. Am avut onoarea de a gati cu el in bucataria sa si l-am cunoscut ca fiind un om foarte placut si modest in acelasi timp. Bucatarul Martin Yan este un alt prieten de-al meu, care nu este doar un foarte bun maestru bucatar, ci si o persoana deosebita.

– Puteti sa spuneti ca aveti o mancare preferata sau o anume bautura?

– Am foarte multe mancaruri preferate, la fel si bauturi. Imi place mancarea marocana, precum Tagines. Restaurantul meu preferat, specializat in acest tip de mancare, se numeste Marrakech, din hotelul Shangri-La, Dubai. Imi plac, de asemenea, fructele de mare oferite de restaurantul Lord Jim din Bangkok. Mancarea vietnameza, precum Goi Cuon, sau rulourile din orez transparent, foarte sanatoase si gustoase, sunt o alta preferinta. Ador pastele Orecchiette (paste in forma de urechiuse) din Puglia servite foarte simplu, cu rosii si ulei de masline extra virgin. De asemenea, ma dau in vant dupa Ficchi d’India, care este fructul cactusului. Ca si vinuri, favorite sunt Prosecco di Valdobbiadene si Franciacorta, din Italia, precum si sampania Charles de Cazanove, Bollinger, Krug & Taittinger, vinurile nemtesti precum Riesling si Gewuerztraminer. Imi plac, de asemenea, foarte mult, Ernest si Julio Gallo Zinfandel din California si vinuri precum Sussumaniello, Aglianico and Negramaro din Italia.

– Filmul preferat?

– Este cu siguranta multicastigatorul premiilor Oscar „Casablanca” (1942), si scena preferata este cea in care Humphrey Bogart este intrebat de ce a venit la Casablanca. El raspunde: „Sanatatea mea, apele…”. Prietenul lui, Louis, este socat si spune: „Ape? Ce ape? Suntem in desert!” La care Bogart raspunde nonsalant, cu o buna doza de umor negru: „Am fost prost informat”. Mi-a placut si filmul german „Bella Martha”, povestea unei bucatarese din Hamburg.

michael-2

– Ce ati face daca intr-o zi ati fi milionar?

– As ramane neschimbat, si voi avea grija sa fiu la fel de modest si cu picioarele pe pamant. Intotdeauna am avut incredere in ceea ce filozoful grec Socrate spunea: „Singura intelepciune adevarata este aceea de a sti ca nu stii nimic”. De asemenea, as ajuta cateva societati caritabile, precum cele ce se ocupa cu prevenirea cruzimii impotriva animalelor.

– Aveti un hobby?

– Da, am chiar mai multe. Din cand in cand merg la vanatoare, in special de mistret si cerb. Imi place sa inot, si fac asta cel putin o data pe zi. Cand eram mai tanar, imi placea parasutismul. Faceam, de asemenea, balet.

„Sa nu uitati niciodata ca cele mai multe restaurante de hotel au cei mai instruiti bucatari, spre deosebire de majoritatea restaurantelor obisnuite”

Despre oamenii cu bani

Am cunoscut multi oameni bogati si faimosi. Un lucru m-a impresionat in mod deosebit in momentul in care am cunoscut un conte bogat din Italia. Cand si-a deschis portofelul sa-mi dea cartea lui de vizita, am vazut ca avea in portofel multe cupoane cu discounturi. Desi era foarte instarit, ramanea foarte atent la reducerile facute de unele magazine. De regula, posesorii de „old money” sunt agreabili, calzi si intelepti. „Nouveau riche” (nou imbogatitii) au banii… dar le lipsesc cunostintele despre vinuri, mancaruri si conduita. Din cauza acestui lucru, lasa de multe ori impresia unor oameni insolenti si putin aroganti. Oamenii bogati sunt foarte hotarati, foarte fermi. Cand vor sa cumpere ceva, niciodata nu intreaba de la inceput „Cat costa?”, pentru ca stiu ca isi permit sa cumpere acel lucru.