Wilfried Moselt: „Vinurile din Romania, aproape inexistente la nivel mondial”

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

Valentin Ceafalau

Wilfried Moselt este unul dintre „veteranii” Concours Mondial de Bruxelles. Scriitor, jurnalist de vinuri, colaborator al renumitelor publicatii gastro-oenologice „Deutsche getraenkewirtschaft”, „Hessische Gastronomie” si „Weinfeder”, Herr Moselt a binevoit sa schimbe cateva impresii pentru cititorii Vinul.ro, intre doua preparate culinare chiliene.

Vinul.ro: De ce este Concours Mondial de Bruxelles cel mai mai mare concurs de vinuri din lume?

Wilfried Moselt: Concours Mondial de Bruxelles nu este numai un concurs de vinuri, este unul dintre cele mai importante evenimente internationale din lume din acest domeniu. Si nu numai numarul record de vinuri face din acest concurs unul dintre cele mai importante evenimente. Aici cunosti oameni importanti care activeaza in aceasta industrie, iti creezi anumite conexiuni. Prin aceste legaturi vinul traieste, se face cunoscut la nivel international. Si nu mai punem la socoteala medaliile, care reprezinta cele mai inalte distinctii din lume, recunoscute la nivel mondial.

Vinul.ro: Care ar fi secretul acestei competitii, reteta succesului?

Wilfried Moselt: Nu stiu daca se poate vorbi despre o reteta a succesului. La primele editii, Concours Mondial de Bruxelles nu s-a bucurat de acelasi succes de care se bucura azi. Insa organizatorii au recurs la un mic tertip pentru a mediatiza acest eveniment, si asta cu riscul de a-si atrage oprobriul multor specialisti din lumea vinului, inclusiv aparitia unor disensiuni cu Organizatia Internationala Vitivinicola. Au invitat in juriul degustator jurnalisti din presa de vin. Lucru de neconceput pentru multi dintre oenologi. Cum sa inviti niste neofiti la un concurs de vinuri? Multi dintre acesti specialisti au omis faptul ca printre jurnalistii de vinuri se pot afla si oameni cu studii in domeniul oenologiei, somelieri, cercetatori etc. Oricum, selectia membrilor juriului degustator se face foarte atent.

Vinul.ro: Cunoasteti vreun vin din Romania?

Wilfried Moselt: Nu foarte multe. Am intalnit vinuri romanesti la acest concurs, am scris putin despre vinurile din Romania, insa prea multe despre industria vitivinicola din Romania nu cunosc. Cunosc un vin de la „Cotnar” – parca asa se pronunta, nu!? – si imi amintesc de un vin din Romania care a castigat in 2002 Marea medalie de aur, nu imi amintesc acum numele (n.red. – Prahova Valley Rezerva Speciala, Pinot Noir 1999). Am fost surprins atunci de raportul calitate/pret al vinului respectiv. In rest, nu prea stiu multe despre vinul romanesc. In momentul de fata, vinurile din Romania sunt aproape inexistente la nivel international.

Vinul.ro: Ce ar trebui sa faca producatorii romani pentru ca vinurile lor sa devina cunoscute?

Wilfried Moselt: Sunt multe de facut, dar nu sunt eu persoana in masura sa dea sfaturi, mai ales ca nu stiu prea multe despre industria vitivinicola de la voi. Ar putea urma exemplul acestei competitii. Ar trebui sa organizeze concursuri internationale la care sa invite cat mai multi producatori straini si jurnalisti de vin din strainatate in juriul degustator. Iata o modalitate de promovare! Vinurile straine pentru a avea o baza de comparatie, si jurnalisti straini pentru o mai buna expunere. Sa investeasca in calitate si sa se roage la divinitate pentru ani exceptionali.

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...