Italia, vazuta prin portofoliul Nelsand (galerie foto)

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

IMG_0602Prezenta activa la Forumul Vinul.Ro, importatorul brasovean Nelsand le-a pregatit celorlalti participanti cateva surprize. Chiar si tema sustinuta de actionarul societatii, Nelu Turcu (foto), si anume „Problemele importatorului roman de vin“, a intrat in aceasta categorie, cei prezenti in sala avand ocazia sa afle ca, uneori, adaosurile mari practicate de importatori sunt justificate. Poate si pentru ca a aduce legal vin in Romania nu este deloc floare la ureche. Nelsand, insa, nu s-a limitat la acest discurs si a organizat si o degustare a catorva vinuri din portofoliu, insotita de ample prezentari ale cramelor care produc aceste vinuri. Prezentari sustinute chiar de reprezentanti ai producatorilor, adusi special din Italia pentru acest eveniment.

Startul l-a dat Elisa Lucchese, care a adus in fata audientei doi producatori din nord, mai precis din doua zone care produc vinuri icon pentru Italia, Franciacorta si Barolo. Iar in timp ce publicul savura spumantul brut de la Bredasole si un „Classico“ de la Virna, Elisa a spus povestea celor doua crame.

Bredasole – casa mica, spumante mari

bredasole2Prezentarea unei crame din Franciacorta nu poate incepe pana cand nu este prezentata regiunea care da lumii spumante despre care multi specialisti afirma ca rivalizeaza cu mult mai cunoscutele produse din Champagne. Franciacorta, o regiune aflata in Lombardia, la sud de Lacul Iseo, a aparut ca apelatiune pe 21 iulie 1967, dupa ce Presedintele Italiei a semnat decretul care recunostea Denumirea de Origine. Pe vremea aceea zona numara 11 producatori care detineau in total 31 de hectare din strugurii carora se produceau 12.000 de hectolitri de Pinot de Franciacorta. Astazi, apelatiunea are peste 2800 de hectare cu vie, 104 producatori de vin si o productie imbuteliata de spumante de peste 14 milioane de sticle. Tot in ceea ce priveste spumantele, Chardonnay-ul a devenit cel mai folosit soi in productie, acoperind aproape 80% din necesar. Celelalte procente sunt detinute de Pinot Noir (15%) si Pinot Blanc (5%).

Azienda Bredasole a aparut relativ recent pe harta producatorilor din Franciacorta. Mai precis din 1977, cand familia Ferrari, care a condus timp de 11 ani cel mai renumit hotel din zona Lacului Iseo, Ca Bianca, a decis sa faca o schimbare. Este un producator destul de mic, insa este unul foarte respectat in zona, fiind unul dintre putinii viticultori care mai au in vie soiurile traditionale, asa numitele „vitigni bresciani“, printre care se numara Schiava Lombarda sau Invernenga. In afara de acestea si de soiurile folosite pentru producerea spumantului Franciacorta, adica Chardonnay, Pinot Noir si Pinot Blanc, in viile familiei Ferrarise mai gasesc Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Barbera si Nebbiolo. Bredasole are in portofoliu 6 vinuri spumante, dintre care un Millesimato 2007, 6 vinuri linistite si doua distilate, de fapt doua sortimente de grappa, dintre care unul, Spigolata, este invechit la baric.

Virna – Barolo la feminin

virna barolo

Localizata in renumita localitate Barolo, ce da si numele unei apelatiuni cu un numar impresionant de fani, Azienda Agricola Virna di Borgogno este un producator cu traditie in aceasta regiune din Piemonte. Insa, in acelasi timp, este si unul dintre putinii producatori in care primul rol este jucat de femei. Practic, numele cramei s-a schimbat in 2001, atunci cand Virna Borgogno a devenit, pe langa enolog, si proprietar al cramei, alaturi de sora ei, Ivana, care detine si rolul de director economic. Absolventa in 1988 a scolii de vinificatie de la Alba, Virna Borgogno a devenit, trei ani mai tarziu, prima femeie care a absolvit cursurile Facultatii de Tehnici de Vinificatie din cadrul Universitatii din Torino. S-a casatorit in 1996 cu un viticultor piemontez, Giovanni Abrigo,cu care detine un alt domeniu in comuna Treiso, Azienda Agricola Orlando Abrigo, care produce un apreciat Barbaresco, dar si cateva vinuri albe interesante. Domeniul Virna are in proprietate 12 hectare de vie, localizate in cele mai bune zone ale regiunii: Cannubi Boschis, Preda, Sarmassa, I Merli, San Giovanni, Costa delle rose. Vinurile Barolo detin primplanul in portofoliul cramei, cele speciale – Preda Sarmassa si Cannubi Boschis – depasind deseori granita celor 90 de puncte in publicatiile de specialitate (Wine Enthusiast, Wine Spectator si Decanter). Pe langa Barolo, crama mai produce si Nebbiolo d’Alba,Barbera d’Alba, Dolcetto d’Alba si Langhe.

Cantine di Tufo – traditia in Campania

cantine di tufoPrezentarea portofoliului Nelsand nu s-a oprit aici. Pentru ca a iesit la rampa Gianni La Marca, coproprietar al Cantine di Tufo,unul dintre cei mai mari producatori din Campania. Cantine di Tufo fiinteaza de la inceputul anilor ’50, fiind infiintata de Giovanni La Marca. Acum, cand compania este detinuta de fiul lui Giovanni, Michele, si de nepotul Gianni, firma are terenuri in cele mai bune regiuni din Campania – Irpinia, Sanio, Vezuviu, Avellino si Benevento – si are patru crame in proprietate, care produc fiecare sub marca proprie – La Marca, Terre del Principato, Cantine di Tufo si Terre del Sole. Dintre acestea, Terre del Principato, crama ale carei produse sunt aduse in Romania de importatorul brasovean, are cel mai complet portofoliu, pe langa vinuri producand si spumante si grappe. De remarcat ca acest producator s-a axat numai pe producerea vinurilor din soiurile traditionale ale regiunii, adica albele Fiano di Avelino, Greco di Tufo, Falanghina, Coda di Volpe si rosiile Taurasi si Aglianico.

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...