Iulia Creanga, Euforia Cuisine: „Beau vin de casa, facut de mine”

FOTOGRAFII DE GEORGE SERBAN

Publicitate
Excursii

„Tantarul are 49 de dinti”. „Apa fierbe la 69 de grade pe muntele Himalaia”. „Musca nu aude”. Acestea sunt doar franturi din lucrurile pe care le-a invatat Iulia Creanga, prezentatoarea emisiunii Euforia Cuisine de la Euforia TV, participand la concursul „Te pui cu blondele” de la Antena 1. A facut zeci de teste de cultura generala, crede ca totul se intampla cu un motiv, a citit toate cartile lui Coelho, are un baietel, David, caruia a inceput sa ii dea, de la varsta de patru luni, cate o lingurita de vin. Acum bea cateva inghitituri pe zi. Iulia e blonda, are 27 de ani, gateste si ii place vinul de casa. Pana acum a facut canto, pian, design vestimentar, actorie, jurnalism, psihologie si stiinte politice. A inceput sa faca televiziune pe la sfarsitul anului trecut pentru ca, in rest, „le facuse pe toate”.

_mg_5559l

Publicitate

De ce faci televiziune?

Fac televiziune pentru ca asta mi-a mai ramas sa fac. Le-am facut pe toate in rest. Cand eram mica, mi-am dorit foarte mult sa cant si vroiam sa ajung o mare stea a muzicii. In clasa a patra, am zis ca o sa fiu Iulia Creanga si o sa ma stie lumea. Asa ca am facut muzica, am facut canto, am facut pian, am facut design vestimentar, am facut actorie, jurnalism, psihologie, fac stiinte politice… Am 27 de ani – suficienti pentru a face tot, am o familie frumoasa si un copil la fel de frumos.

Spuneai ca ai facut muzica.

Am cantat, dar mi-am dat seama ca imi trebuie foarte mult timp pentru asta si ca nu as mai avea viata de familie. Am jucat teatru, mi-a placut, dar am simtit ca nu e ce vroiam eu si mam gandit ca televiziunea ar putea fi pentru mine. Si acum mi-e groaza, pentru ca dupa ce ma satur si de televiziune nu stiu ce urmeaza, nu stiu ce as putea sa mai fac. Dar imi amintesc ca la varsta de 18 ani, cand lucram peste tot si beam cafea de foame, am spus ca intr-o zi voi ajunge cineva. Nu sunt inca cineva, sunt pe punctul de a deveni, dar toate marile realizari sunt facute pas cu pas. M-am straduit sa fac televiziune, am inceput la Bacau, apoi la Brasov si acum in Bucuresti. Cam asta a fost traseul. Dupa care am gasit scoala de televiziune a lui Vlad Ionescu si, desi vroiam sa merg la Realitatea Brasov sa fiu reporter, am decis sa raman aici si sa o urmez. Alessandra Stoicescu m-a placut si, dintr-un grup de 80 de persoane, am ramas cinci. Ne-au dus la Antena 1, la profesoara de dictie Iuliana Carstea, i-a placut si dansei de mine si din cinci am ramas doar eu la ea.

„DOAMNA CU VINURILE, IN EMISIUNE”

Cum ai ajuns la o emisiune culinara?

Pe producatorul meu, Lucian Marinescu, l-a impresionat foarte tare ca eu beau vin, si mi-a spus ca as putea fi doamna cu vinul in emisiune. Si in fiecare emisiune eram cu paharul de vin, spuneam cate ceva despre vin, gustam. Eu sunt bautoare de vin, am un an si trei luni de cand beau in fiecare zi cate doua pahare de vin. Seara in special, rosu. Pentru ca e foarte bun pentru celule, le ajuta sa nu mai imbatraneasca. Procesul de imbatranire este incetinit cu 30-40%. Si uite asa am fost doamna cu vinurile in emisiune.

Cum ti se pare emisiunea Euforia Cuisine?

_mg_5569

Am inceput cu emisiunea din noiembrie anul trecut. Lansarea mea la Euforia Cuisine nu e aruncarea pe scena, e tot dupa principiul pas cu pas. Daca imi dadeau o emisiune pe mana, cu mai mult potential, nu stiu daca iesea. Oricum, si asta are potential, pentru tronsonul de gatit este cea mai buna. Eu vroiam stiri, m-am pregatit intens pentru stiri politice. Dar ma gandesc ca poate nu eram pregatita pentru stiri, si ma mai gandesc ca nimic nu e intamplator. Totul se intampla cu un motiv, toate au un curs. Emisiunea asta ma cizeleaza, ma invata sa fac televiziune, incet incet. Si intr-o zi voi ajunge exact acolo unde imi doresc.

Cat de mult iti place, de fapt, sa gatesti? Cat din emisiune e un rol?

Bucataria nu se invata in cinci minute. Eu cred ca bucataria se invata in timp. Trebuie sa o ai cumva in sange.

Ai gatit cand erai mica?

Mama nu m-a pus niciodata sa gatesc acasa, prima mea ciorba a fost o ciorba de perisoare la 18 ani, cand stateam in gazda. Bineinteles ca am ars tot felul de carnuri, am dat foc, am flambat carnati – pana am invatat ca de fapt nu au nicio legatura cu flambatul. Si asta a fost atu-ul, ca stiu si imi place sa gatesc. Nu stau mult in bucatarie, nu gatesc gras, gatesc bun si satisfactia mea e cand oamenii spun ca mancarea e delicioasa.

Iti place sa gatesti cu vin?

Da. De exemplu, la carnea de porc, in momentul cand o pui la fiert, secretul ca sa fie frageda este sa o dai cu un strat subtire de mustar si sa o stropesti cu vin rosu. Si nu trebuie lasata foarte mult, pentru ca se intareste si fibra devine foarte tare. Dar in principiu vinul fragezeste, la fel ca si berea. La peste, se stie ca se prepara cu tot felul de condimente, sare, piper, chili, si pui si un vin alb. Dar poti sa pui si un rose. Pana acum, se stia ca pestele merge cu vinul alb si atat. Si daca mananci un peste gras, merge cu un Merlot, ceva mai sec sau un demisec care sa fie un pic mai dur, sa ii taie din grasime.

Tu ce vin preferi?

Mie imi place vinul rosu in general, dar cel mai mult imi place vinul facut de mine acasa.

Faci vin? Cum?

Da. Toamna asta am cumparat de la Focsani struguri, o combinatie foarte ciudata, Nohan cu Chasselas, cu doar doi saci de Feteasca Neagra si niste Riesling. Au fost vreo 800 de kg. Am toate instrumentele pentru vin aici – presa, zdrobitor, damigene, tot tacamul. Asa ca i-am dat frumos la zdrobitor, i-am lasat acolo la fermentat vreo trei-patru zile acoperiti. S-a ridicat boasca, si ce-a ramas dedesubt, prima mana, l-am tras in damigene, fiind foarte dulce, iar restul, boasca, am dat-o la presa si mi-au iesit vreo 400 si ceva de litri de vin. Problema a fost ca cel pe care l-am tras nestors a ramas un pic prea dulce pentru ca l-a prins frigul. Astept sa vina primavara, sa dea mugurul la vie, ca sa refiarba, ca l-am lasat pe drojdie. Iar celalalt s-a baut deja.

„VINUL NU ESTE PROMOVAT”

Cum ti se pare ca e promovat vinul in emisiunile de gastronomie de la noi?

Nu este. De exemplu, si la noi in emisiune, cand am venit eu cu vinul, au fost destul de reticenti, nu stiau care vor fi reactiile publicului. N-ai de unde sa stii ca nu se vor gandi la tine ca la „betiva de la televizor”. Dar nu, vinul nu este promovat, pentru ca producatorii de televiziune sunt reticenti inclusiv in legatura cu CNA-ul, cu sloganul „Consumul excesiv de alcool dauneaza grav sanatatii”. Si nu e vorba despre paharul pe care il tii in mana in emisiune, e vorba de lumea de acasa care se uita la emisiune – si dupa primul pahar urmeaza al doilea si apoi al treilea, si nu se mai pot opri. Eu cred ca asta e motivul pentru care nu se promoveaza vinul la noi. La noi lumea nu este pregatita pentru o emisiune de degustat vinuri. Nu suntem obisnuiti sa bem un pahar si apoi sa ne oprim. Noi bem trei pahare si dupa aia mai bem inca sapte sticle si ne batem nevasta sau barbatul.

Ce parere ai despre faptul ca, la noi, consumul de vin de casa e mai mare decat cel de vin imbuteliat?

N-am mai intalnit nicio tara unde sa se faca vin acasa, ca la noi. Eu imi iau struguri si imi fac vinul meu pentru ca nu sunt multumita de vinul de pe piata. Daca cei din Vrancea ar avea bani sa isi faca o crama extraordinar de mare, ca sa fie si producatori si distribuitori cum sunt cei din Italia si Franta, atunci normal ca ar fi mai bine si lumea n-ar mai consuma vinul facut acasa. Dar asta o sa se intample peste 40-50 de ani. Oricum, parerea mea e ca vinul facut in casa e cel mai bun. Imi place si vinul cumparat, dar il prefer oricand pe cel de casa. Sunt o bautoare de vin de casa.

3 thoughts on “Iulia Creanga, Euforia Cuisine: „Beau vin de casa, facut de mine”

  1. o femeie de altfek din categoria cea mai recentă după model american adică ambalaj frumos şi cu marketing bun face cât 10 tocilare la un loc…adică fata ştie să coase, mănănce, repare motoare, face şi vin, mâncare, cred că face şi alpinism iar pe deasupra face şi un sex bestial…aşa femeie nici la hollywood mai găseşti ..

    P.S. ţine o tot aşa dulceaţă la anu ajungi să descoperi leacul ptr juisarea în vitro!!!

  2. o stiu pe d-na Iulia cine a fost si cum a ajuns „sus”. o stiu de mica si fitzele pe care le are sunt mostenire ca si surorile ei le au. concluzia: nu uita cine ai fost si cate ai facut…prin bacau. si cica ai familie, dar pe vasi de ce nu-l uiti?

  3. De comentat si de improscat cu noroi e usor!!!!!!!!!!!!! Dar sa construiesti ceva e mai greu iar Iulia Creanga a facut asta, si-a construit strada ei iar eu o imbratisez si-i fac complimente! Iti doresc si la mai mare draga mea!

Comments are closed.