Juratii Premiilor de Excelenta se prezinta

Aproape ca nu exista producator de vin in Romania care sa nu se simta ofensat de o nota data de un conational care „n-a fost acolo”, nu a cules si nu a sortat struguri, nu a ales drojdii si enzime, nu si-a ipotecat casa pentru un crez si nu a vegheat la facerea vinului zi si noapte, luni la rand.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Si asta se intampla intr-un caz bun, acolo unde exista oameni preocupati sa smulga ceva pamantului, sa scoata capul din marasmul facaturilor, din paienjenisul de firme care fac, pe de o parte, scandal ca publicul nu e educat, iar pe cealalta invadeaza piata cu zeama colorata cu pretentii de vin.

Dupa fiecare concurs de vinuri apar contestatari, cu argumente mai mult sau mai putin valide. Unii se plang de diferenta mare de punctaj dintre un evaluator si altul. Altii ca sunt prea multi oameni implicati in productie, care nu ar trebui sa fie prezenti, pentru ca isi vor puncta mai bine propriile produse.

Publicitate
IPPU

Cel mai des, insa, se reproseaza ca probele din concurs nu au nici o legatura cu cele care se gasesc in magazine. Ceea ce incearca sa faca Vinul.Ro – si ceea ce se va intampla la inceputul lui noiembrie, indiferent de circumstante – este sa implice intr-o evaluare critica, cea mai obiectiva posibil, oameni mai presus de orice suspiciune.

Si, pentru ca revista noastra nu a avut niciodata alt interes decat cel al consumatorului, sa descopere piata asa cum este, cu bune si cu rele. Consecinta logica a celor doua conditii mai sus enuntate converge natural in formula pe care am gasit-o pentru concursul nostru: vinuri cumparate de la raft, notate de catre reputati profesioni sti, din presa de vin internationala si dintre cei mai buni sommelieri.

Fara partie-pris-uri, fara cunostinte anterioare despre unul sau altul dintre producatori si fara nici un fel de intentie vinovata. Pur si simplu, oameni care iubesc vinul – din acelasi punct de vedere al consumatorului – si care strabat lumea gustand de peste tot si vinuri bune si vinuri proaste, pentru a-si informa cat mai exact publicul-tinta.

Pentru a va putea informa asupra competentei, pasiunilor sau placerilor membrilor juriului concursului Premiile de Excelenta – Vinul.Ro, am adresat cateva intrebari fiecaruia dintre ei. Unii, prinsi in alte concursuri internationale, delegatii si jurizari, nu au putut raspunde pana la inchiderea editiei sau au trimis un CV care sa acopere preocuparile obisnuite. Doua mini-interviuri despre vin si profesia de jurnalist cu Yves Paquier (Elvetia) si Jonathan Gebser (Italia).

YVES PAQUIER: APRECIEZ BEUJOLAIS PENTRU LATURA SA VESELA

In ce circumstante v-ati intalnit cu vinul si cand ati decis sa urmati o cariera in aceasta zona?

Vinul face parte din lumea copilariei mele, sunt nepot de podgorean. Dupa ce mi-am terminat studiile de pedagogie, m-am decis sa ma ocup de formarea de profesionisti in cunoasterea vinului.

Care este personalitatea care v-a influentat cel mai mult in procesul de invatare a vinului?

Doua persoane m-au influentat foarte mult: bunicul meu, Gabriel Dépraz, care m-a ajutat sa ma intalnesc cu vita-de-vie, si Pierre Casamayor, cel mai bun pedagog de vin din cati am cunoscut.

Care este tara / regiunea producatoare de vin preferata?

Nu am preferinte, chiar daca apreciez regiunea Beaujolais pentru latura sa „vesela”. Drumurile care m-au purtat prin lume m-au facut sa apreciez podgoriile in ansamblu, inclusiv pentru felul in care participa la armonia peisajului. In ceea ce priveste produsul final, vinurile din Côtes du Rhône sunt, oarecum, pasiunea mea.

Care este cel mai bun vin degustat in ultima luna?

Un Coteau du Larzac, Capitelle de Salles, Languedoc 2007, vinificat de o foarte tanara specialista, Estelle Salles.
In tara de unde veniti, jurnalistii de vin sunt:
a) Oameni care beau mult si pretind ca asta e o profesie;
b) Critici exigenti care refuza sa accepte ca lumea bea si vinuri de sub 200 de euro sticla;
c) Soareci de laborator care isi sacrifica stomacul, nasul si papilele gustative pentru ca oamenii sa fie preveniti asupra vinurilor disponibile pe rafturi;
d) Profesionisti plini de cunostinte si demni de incredere;
e) Critici partinitori, cunoscatori ai vinului care isi apara propriile interese si afaceri prin manipularea rezultatelor diverselor degustari;
f) Altceva…
Exista jurnalisti de vin seriosi si jurnalisti fantezisti in Elvetia, ca pretutindeni in lume. Insa cea mai mare parte sunt legati de unii producatori si au drept obiectiv valorizarea la maximum a produselor originale, dar si apararea celor modeste.

Daca ati aduce un vin in Romania, care ar fi acel vin?

Daca as aduce un vin in Romania, ar fi ceva care sa contina soiul Chasselas, pentru ca este foarte aproape de originea mea elvetiana si de identitatea mea culturala.

JONATHAN GEBSER: VINUL M-A ALES, IAR EU AM ACCEPTAT

In ce circumstante v-ati intalnit cu vinul si cand ati decis sa urmati o cariera in aceasta zona?

Am descoperit vinul pe vremea cand lucram ca barman. Doream sa inteleg mai multe lucruri despre bauturile pe care le serveam, si mai ales despre acelea comandate in preajma orei de inchidere. Totusi, nu pot spune ca am ales o cariera in vin, mai degraba m-a ales vinul pe mine, iar eu am acceptat.

Care este personalitatea care v-a influentat cel mai mult in procesul de invatare a vinului?

Cea mai mare influenta vine de la Carlos Pinto, un bun prieten de-al meu, proprietar al Trespassers Bar din Berlin. Cu siguranta nu e cel mai mare expert in vin pe care l-am cunoscut, dar este cel care m-a invatat lucrurile fundamentale, mi-a dat carti despre vin, m-a dus la prima mea degustare profesionista si a impartit cu mine sticle importante. De atunci incoace am avut multi profesori importanti.

Care sunt tara / regiunea producatoare de vin preferate?

E un raspuns foarte greu, iar raspunsul final poate sa se schimbe oricand… Ca tara producatoare de vin, cred ca cel mult imi place Franta, dar ca regiune, in acest moment, Langhe. Nu vreau sa aleg intre Barolo si Barbaresco.

Care este cel mai bun vin degustat in ultima luna?

Un Vouvray Sec de la Domaine du Clos Naudin, din 1984. Un vin cu un echilibru excelent si extrem de precis, care si-a pastrat, in ciuda varstei, o energie si o prospetime incredibile.

Cum sunt jurnalistii de vin din tara din care veniti?

Ca si in cazul vinurilor, diversitatea este cea care face lucrurile interesante si in lumea jurnalistilor de vin din Italia. Exista multe scoli (as elimina din start primele trei variante enumerate de tine) si exista multi profesionisti de incredere. Din pacate, exista si cativa critici partinitori. Ceva mai putin patriotism local si ceva mai multa deschidere catre vinurile Lumii Noi nu ar strica.

Care sunt vinurile pe care le-ati gasit atat de bune incat v-ati fi dorit sa le fi facut cu propriile maini? Altfel spus, care producator de vin si-a gasit un loc – total si neconditionat – printre sentimentele dumneavoastra?

Iubesc vinurile facute de Domaine Jean-Pierre Frick in Alsace, isi exprima foarte bine terroir-ul, sunt pline de caracter si, totusi, sunt usor de baut. Si sunt vinuri la care poti sa stai mult sa te gandesti. Frick are o abordare rezonabila, extrem de coerenta, si totusi nu una dogmatica, in incercarea sa de a obtine naturaletea maxima a vinurilor.

Daca ati aduce un vin in Romania, care ar fi acel vin?

As aduce un Barolo clasic, frumos, poate un Bricho Boschis Vigna San Giuseppe din 1999, de la Fratelli Cavallotto.