Jurnalul importatorului de cognac: A.E. DOR, de inalta descendenta

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

Articol scris de Cesar Filip //

paradisCe stim noi despre Cognac astazi, atat ca regiune, cat si ca bautura – asta ca sa nu mai vorbim de calitate -, s-a concretizat pe parcursul a mai bine de 3 secole. Cele 6 zone, adica Grand Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fine Bois, Bon Bois si Bois a Terroirs, au fost delimitate prima data si descrise de geologul Henri Conquand, in 1860. Apoi au fost delimitate prin decret, la 1 mai 1909, si aprobate prin decret, in 1938. Sa mai zica cineva ca nu au si francezii birocratie.

La inceputul secolului XIX cognac-ul nu a fost nici pe departe ceea ce este astazi, o bautura de un inalt rafinament, produsa dupa niste reguli foarte stricte. Abia in 1946 s-a dat un decret prin care se stabilea continutul minim de alcool pe care trebuie sa-l aibe cognac-ul, adica 40%. Dar ce legatura au aceste cateva reguli cu Casa de Cognac A. E. DOR din Jarnac, veti intreba?…

In 1858, Jean Baptiste Dor, descendent al unei vechi familii din Cognac, si-a concretizat pasiunea pentru faimoasa bautura a regiunii unde se nascuse, adica a deschis o Casa de Cognac. Insa nu el, ci fiul sau, Amedee Edouard Dor, a fost cel care a creat renumele casei, care, de altfel, ii si poarta numele. Pasiunea lui incepuse de pe vremea cand descoperea primele secrete ale cognac-ului. El este cel care inceput sa cumpere nu numai stocuri de cognac de o anumita vechime, dar si eau de vie de cea mai inalta calitate, pe care a inceput sa o invecheasca la butoaie. Felul pasional in care isi exercita meseria i-a adus, printre profesionistii acelei epoci, numele de “anticarul de cognac”. Foarte repede a scos pe piata un cognac de inalta calitate, catalogat foarte repede atat de specialisti, cat si de consumatori, ca fiind „un clasic”.

DSC06151Casa A.E. DOR a intrat cu produsul ei in marile restaurante si cluburi ale vremii si a adus cu sine denumirea de «Cognac de inalta descendenta». Se referea , probabil, la faptul ca provenea din cea mai selecta zona a regiunii Cognac, din Grand Champagne, dar si la faptul ca asamblajele contineau cognac foarte vechi sau din cognac invechit de insusi Amedee Edouard DOR din cea mai selecta eau de vie. Nu e exclus, insa, ca „inalta descendenta” sa se refere si la faptul ca acel cognac era produs de cineva cu radacini nobiliare, nu de vreun producator oarecare, ce abia invata sa distileze. Cert este ca, la inceputul sec. XX, Casa A.E.DOR era recunoscuta ca avand ca unele dintre cele mai mari stocuri de cognac vechi si foarte vechi, unele de peste 70 de ani, pe care le foloseau la asamblajele lor. Se stie ca, in timpul invechirii la butoi, in conditii normale de caldura si umiditate, distilatul denumit Eau de vie, care se transforma in Cognac, pierde cam jumatate de grad de alcool pe an. Din aceasta cauza, unele dintre cele mai fine distilate au ajuns sa aiba putin peste 30% alcool. Numai ca, in 1946, guvernul francez a dat un decret prin care continutul de alcool al cognac-ului era stabilit la minim 40%. Astfel, mai toate rezervele de cognac vechi detinute de A.E. DOR ar fi fost declasate, puteau eventual fi folosite drept parfumuri. Desi aceste cognac-uri erau recunoscute in lumea specialistilor ca fiind de cea mai buna calitate, atat luate individual, cat si ca parte componenta a viitoarelor asamblaje. Casa A.E. DOR nu s-a lasat si, neputand renunta atat de usor la cele mai bune arome din cognac-urile lor, si-a pledat cauza in fata Guvernului Francez. Nu oricum, ci aducand documente din fiecare an, care dovedeau ca toate stocurile lor fusese declarate Fiscului Francez drept cognac si acceptate ca atare. Nu se stie cat au contat aceste documente sau cat, mai degraba, a impresionat acea veritabila comoara din pivnita secreta a casei, denumita Paradise, cert este ca, in 1951, Guvernul Frantei a emis un document extrem de special, care autoriza casa A.E.DOR sa vanda cognac cu un continut de alcool sub 40%. Este, dealtfel, singura casa de cognac care are o asemenea autorizatie.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERACand am vizitat Casa A.E. DOR in Jarnac, am fost intampinat de domnul Alain Bouron, directorul de vanzari. De unde ma asteptam sa dau peste o cladire veche, cu niste catacombe in subsol, am dat peste o intreprindere moderna, intr-o cladire cu design de secolul XXI. Mai ales dupa ce domnul Bouron m-a plimbat peste tot si am vazut cat de modern si tehnologizat era totul, mi-am spus: „gata, s-a dus traditia“.

Parca citindu-mi gandurile, domnul Bouron m-a invitat la o plimbare cu masina in Jarnac, a oprit in fata unei mari cladiri cu porti uriase si am vizitat „radacinile lui A.E. DOR“, loc unde se afla si astazi „Paradisul”. Ma bucur ca am adus aceasta veche Casa de Cognac la Bucuresti si va prezint din gama de 8 etichete pe care o avem in portofoliu preferatul meu, A.E. DOR XO Nolly, care costa 503 RON. Va garantez ca este un cognac de «inalta descendenta».

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...