Jurnalul importatorului de Cognac: Chateau du Tariquet, un bastion al traditiei in Armagnac

FOTO/Vinul.ro - vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...

Articol de Cesar Filip / Infinity Drinks //

DSC06773Cand am fost in martie la Duesseldorf, umbland prin sala unde erau distilatele ca sa ma vad cu partenerii nostri, producatori de cognac si armagnac, m-am trezit in fata unui stand mare, unde se imbulzea multa lume la degustare. Era standul producatorului de armagnac Chateau du Tariquet. Doream sa cunosc si eu acest armagnac de care auzisem si mi-am spus ca voi reveni, poate va fi mai putina lume. Mai tarziu era chiar o inghesuiala mai mare, dar mi-am facut si eu loc spre tejgheaua unde se serveau bauturile. Un domn dragut m-a intrebat cu ce ma poate servi si am ales ceva la intamplare. M-a intrebat cu ce ocazie la targ, eu am tras, asa, putin mai mult aer in piept si i-am spus ca import cognac si armagnac in Romania. I-am pus in fata prezentarea noastra cu cele peste 300 de etichete pe care le aveam in portofoliu la vremea aceea. A fost impresionat si m-a intrebat, razand, daca sunt ambasadorul cognacului si armagnacului in Romania. Am mai stat un pic de vorba si a ramas ca ne vedem a doua zi, in ideea ca poate se incheaga intre noi o colaborare. Dimineata, m-a intampinat si mai prietenos si mai zambitor. Stia deja foarte multe despre actiunea noastra de promovare a cognacului si armagnacului in Romania si mi-a marturisit ca s-a informat de la colegi din breasla care ma cunosteau. Una peste alta, am cazut repede de acord ca armagnacul Chateau du Tariquet trebuie sa fie reprezentat de noi, Infinity Drinks, in Romania.

Tineri, dar ambitiosi

Chateau du Tariquet en couleurChateau du Tariquet apartine familiei Grassa, care a adus acestei marci un renume international. Au ajuns proprietari ai acestui domeniu prin inrudire cu familia Artaud, cea care, in 1912, a achizitionat o proprietate a carei vie fusese distrusa in mare masura de filoxera. Familia Arnaud, prezenta in Gasconia inca din 1683, are o istorie foarte interesanta. Pe la mijlocul secolului 19 se ocupa de dresura de ursi la poalele Pirineilor. Ulterior a emigrat in America, insa, dupa ce a implinit 60 de ani, dresorul s-a intors in Franta, unde, cu ajutorul fiului sau, Jean-Pierre, pe atunci barman in New York, a cumparat proprietatea care cuprindea, printre altele, cele 7 hectare de vie ramasa in picioare si castelul Tariquet, construit in secolul al XVII-lea de Pierre de Montesquiou, senior de Tariquet.

Domeniul s-a marit constant pe parcursul anilor, avand acum in proprietate peste 900 de hectare de vie, din care familia produce atat distilat, cat si vinuri albe. Insa faima domeniului a fost creata de Armagnac, care se remarca printr-o calitate deosebita, dar si printr-o mare varietate. Noi, de exemplu, aducem in Romania 16 etichete, printre care si o sticla Magnum, si stim ca suntem departe de a avea tot portofoliul lor.

Alambic3Data de nastere a marcii este 7 iulie 1912, asa ca atunci cand am fost eu la Prowein, ei sarbatoreau centenarul firmei. Cu cei 100 de ani de existenta, Chateau du Tariquet este un brand relativ nou pe piata armagnacului, dar are ambitii mari. Numele de chateau este cu totul si cu totul indreptatit, dupa cum se vede in fotografii si, desi modernizat, pastreaza aspectul original. Iar daca vorbim de originalitate si traditie, nu putem sa nu amintim ca Chateau du Tariquet este poate unicul distilator de armagnac care inca face aceasta operatiune cu foc de lemne. Nu stiu daca este adevarat sau nu, dar se povesteste, atat in regiunea Cognac, cat si in Armagnac, ca distilatul de vin obtinut la flacara de lemn ar avea ceva deosebit. Secretul ar fi usoarele variatii ale temperaturii de distilare care, in cazul in care este folosit gazul metan, ramane permanent constanta. In orice caz, acum 100 de ani, cand familia a inceput sa distileze, aceasta operatiune se facea cu foc de lemne.

Numai ca la Chateau du Tariquet s-a pastrat metoda traditionala, in timp ce aproape toti ceilalti distilatori au trecut la metode moderne. Si, ca o curiozitate, se spune ca si in regiunea Cognac un singur distilator mai face aceasta operatiune la foc de lemn. Un lucru e cert: Armagnacul vechi si foarte vechi, provine categoric din distilat obtinut la foc de lemne. Indiferent de numele producatorului care il vinde

Cum ti se pare?

Dacă v-a plăcut acest articol, dacă vă plac evenimentele cu oameni frumoși sau dacă sunteți interesați de cultura wine & lifestyle, vă puteți abona (cu cadou garantat, discounturi și surprize) la revista tipărită aici...