Jurnalul importatorului de cognac: Croizet, un cognac pe axa Napoleon-Churchill

Articol de Cesar Filip // 

1342709066_1957Acum cateva zile, un prieten, impatimit al cognac-ului, mia spus un banc din domeniu: „Un tip intreaba intr-un dutyfree shop, pe aeroportul din Moscova: «Armagnac aveti? ». Iar vanzatoarea, contrariata, ii raspunde: «Nu, nu avem cognac armenesc!»“ Cred ca la fel de bine bancul ar putea fi adaptat cu personaje din tara noastra. Pentru ca, desi poate cea mai nobila bautura alcoolica distilata, cognac-ul este prea putin cunoscut in Romania. Este o constatare pe care o fac dupa aproape un an de zile de studiu al pietei acestui produs. In restaurantele si barurile noastre este relativ slab reprezentat. Cateva etichete cunoscute si arhicunoscute, care se repeta in fiecare lista de bauturi. Am avut curiozitatea sa ma interesez ce se intampla prin alte tari si, normal, mi-am indreptat atentia in primul rand catre Franta. Ei bine, am gasit un loc in care cognac-ul este la mare cinste, fiind prezentat intr-o oferta cu adevarat consistenta. Este vorba de Chateau L’Yeuse, care are un lounge unde pot fi savurate peste 170 de feluri de cognac. Acum, daca luam in considerare faptul ca locul se afla chiar in inima regiunii producatoare, pe malul raului Charente, ne gandim ca nu au o problema cu selectia sau cu aprovizionarea. Dar aceasta selectie ia facut renumiti in toata Franta. Oamenii vin din toata tara, in principal pentru cognac, dar si pentru restaurantul ale carui preparate sunt dedicate punerii in valoare a principalului produs al regiunii. Sa fiu sincer, am fost bucuros vazand ca poti deveni faimos pentru 170 de etichete de cognac listate intr-o locatie. Ma gandeam ca restaurantul Ginger, cu 226 de etichete de cognac in portofoliu, va ajunge sa aiba un oarecare renume. Mai ales ca, imi imaginam eu, stabilisem un record. Bucuria nu mia fost prea lunga, pentru ca am continuat cautarile si am descoperit ca in Oslo exista renumitul Bar1, care are listate 450 de etichete de cognac. Acum, sa nu credeti ca m-am suparat prea tare, numai ca, stand asa, cu ambele liste de cognac in fata si citindu-le ca sa mai invat cate ceva, am constatat ca din ambele lipsea cognac-ul Croizet. O sa va intrebati, probabil, ce mare scapare este asta si ce mare cognac este Croizet?

Cel mai scump cognac din lume

The-worlds-most-expensive-Cognac-8Ei bine, o sa va ofer la inceput un mic amanunt. Pe 24 septembrie 2011, o sticla de cognac Croizet din 1858 (un millesime, cu alte cuvinte) – Cuvee Leonie, a fost vanduta la licitatie in Shanghai pentru suma rotunda de 1 milion de yuani (156.760 dolari). S-a stabilit astfel un nou record in ceea ce priveste suma platita pentru o singura sticla de cognac la o licitatie.

Se pare ca este unul dintre cele mai ravnite cognacuri care exista. Potrivit celor scrise de Joseph Scott in „World’s Best Bartender’s Guide“, se spune ca Winston Churchill si Eisenhower au trasat victoria aliatilor in cel de-al doilea Razboi Mondial la o sticla de Croizet 1858, care fusese scoasa din Franta de catre cei din Rezistenta.

Dar care este istoria cognac-ului Croizet? Leon Croizet a fost somelierul lui Napoleon I, la Inaltul Comandament. In anul 1805, dupa ce Napoleon a devenit imparat, Leon a fondat casa de cognac Croizet, cumparand mai multe proprietati in cea mai buna zona din regiunea Grande Champagne. Si-a stabilit sediul in Saint-Meme-les- Carrieres, localitate denumita dupa niste uriase cariere de calcar, care se exploatau inca din Antichitate. Acolo, vita de vie creste pur si simplu pe un sol de calcar. Casa Croizet (Croizet inseamna incrucisat in franceza) a facut cognac bun pana spre 1870, cand filoxera a ajuns si la viile din Cognac. Insa a reusit sa revina in scurt timp la standardele de calitate, gratie inspiratiei nepotului lui Leon, Benjamin, care a facut rapid replantari cu vita de vie americana. De altfel, Benjamin este unul dintre promotorii combaterii filoxerei in Franta, meritele lui fiind recunoscute prin acordarea in anul 1883 a Ordinului Legiunii de Onoare.

Calitate la preturi modice

DSC05160Vizita mea la Croizet, la Saint-Meme-les-Carrieres, a fost relativ scurta. Am discutat despre posibilitate de colaborare cu doamna Sarah Guinchard, Head of Sales & Marketing Department – Croizet SA, la o cafea cu cognac sau la un cognac cu cafea, sincer sa fiu, nu mi-am putut da exact seama. M-am plimbat un pic si prin proprietate si, bineinteles, am trecut si printr- o sala unde este amenajat un mic muzeu al cognac- ului Croizet. N-am avut cum sa nu remarc primele reclame ale producatorului, toate legate de armata lui Napoleon, care, probabil, reprezenta piata majoritara de desfacerea. Am vazut afise cu husari, cu grenadieri, cu artileristi, toti, evident, avand langa ei o sticla de Cognac Croizet. Insa dupa aceste reclame cu iz cazon, a aparut surpriza, adica un afis de cu totul alta natura, in care o diva languroasa si extrem de decoltata se sprijina pe o sticla de Croizet XO si sopteste provocator: „Voulez vous Croizet avec moi?“ Ei bine, un astfel de afis am primit si eu cadou si, cum am ajuns la Bucuresti, l-am inramat si l-am pus pe perete, langa vitrina cu cognac Croizet. La InfinityCognac si la restaurantul Ginger avem trei produse de la Casa Croizet, si anume VSOP, XO si EXTRA. Sunt cognac-uri de calitate, la niste preturi bune. De altfel, politica de preturi foarte buna si extrem de stabila este un atu al producatorului. Asta deoarece Casa de cognac Croizet are propriile vii si face propriul distilat. Varianta XO este prezentata in carafa si ambalata intr-o cutie de cadou. Are 40% alcool si costa 256 de lei. Distilatul pentru Croizet XO se obtine din vin cu 10% drojdie, care produce arome complexe. Distilatul se invecheste la butoaie de stejar nu foarte arse, dand nastere unui cognac elegant si lejer, in ciuda varstei sale.

PS – Si, ca si cum nu ar fi fost suficient, cognac-ul Croizet Cuvee Leonie 1958 a devenit, in luna februarie, ingredient in cel mai scump cocktail din lume, creat de australianul Joel Heffernan. Botezat „The Winston“, in memoria fostului premier britanic, cocktailul mai contine Grand Marnier Quintessence, Chartreuse Vieillissement Exceptionnellement Prolonge si „o linie“ de Angostura Bitters. Se poate consuma numai daca este comandat cu minim doua zile inainte la Crown Casino’s Club 23 din Melbourne si costa 12.500 de dolari australieni.

Cum ti se pare?